ZDRAVOTNÍ TÉMA

Takhle tedy ne!

21. 2. 2024

S příchodem zimy, kdy silnice pokryje sníh a náledí, se odhalí pravé řidičské schopnosti a zodpovědnost. Profesionálové dopravní zdravotní služby jsou dennodenně svědky mnoha chyb, kterých se řidiči na zimních cestách dopouštějí.

Prvním a nejzákladnějším krokem, na který musí každý účastník dopravního provozu myslet, je adekvátní příprava vozidla. „Zima není pouze o teplém kabátu a rukavicích, ale také o zimní výbavě pro auto. Zimní pneumatiky, plně funkční stěrače a dostatek nemrznoucí směsi v ostřikovačích nejsou luxus, ale nutnost. Každý by proto měl připravit své vozidlo na zimní podmínky ještě předtím, než první vločky napadnou,“ doporučuje referent dopravy Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice Daniel Chromulák. Respektování povětrnostních podmínek je dalším důležitým bodem. „Lidé často jezdí příliš rychle, a to i na zasněžených nebo zledovatělých silnicích,“ poznamenává zkušený řidič vítkovické dopravní zdravotní služby Roman Vašut a doplňuje: „Je opravdu důležité přizpůsobit rychlost a udržovat bezpečnou brzdnou dráhu.“ Další častou chybou je nedostatečné odstranění sněhu a ledu z vozidla.

„Často vidím, jak si řidiči vyčistí pouze čelní sklo, ale zapomenou na ostatní části auta. Tím vzniká problém nejen pro ně samotné, ale i pro ostatní účastníky silničního provozu. Když na vozidle zůstane sníh nebo led, může to značně omezit viditelnost řidiče. Pokud nejsou vyčištěna zadní okna, zrcátka nebo světla, zvyšuje to riziko nehody, protože řidič nemá dostatečný přehled o situaci kolem sebe,“ zdůrazňuje Vašut. Kromě toho, když se během jízdy uvolní sníh nebo kusy ledu z vozidla, mohou ohrozit další vozidla za ním. „Několikrát jsem byl svědkem situací, kdy se sněhové či ledové kusy uvolnily z jednoho auta a způsobily problémy vozidlu jedoucímu za ním. To může vést k nečekaným manévrům, náhlému brzdění, a dokonce i k nehodám,“ vysvětluje Vašut a vyzývá řidiče, aby si našli čas na důkladné odstranění sněhu a ledu z celého vozidla před každou jízdou v zimě.

Také světla hrají v zimních měsících klíčovou roli. Viditelnost je v zimě často omezena kvůli špatnému počasí, jako je mlha, sněžení či tma. „Mnoho řidičů se spoléhá pouze na denní svícení, to ale není dostatečné ve špatných povětrnostních podmínkách. Nezajišťuje dostatečnou viditelnost vozidla pro ostatní účastníky silničního provozu a ani samotnému řidiči nezaručuje dobrý výhled,“ upozorňuje Roman Vašut. Předjíždění na zasněžených nebo zledovatělých silnicích představuje jednu z nejrizikovějších situací v zimním období. Kluzký povrch a snížená viditelnost zvyšují riziko nehody, zvláště když řidiči podcení situaci a předjíždějí bez dostatečné opatrnosti. „Vždy, když se chystáte předjet na zasněžené nebo zledovatělé silnici, měli byste se zeptat sami sebe, zda je to opravdu nezbytné,“ radí Roman Vašut. „Často je lepší zůstat za pomalejším vozidlem a zajistit tak větší bezpečnost pro sebe i pro ostatní.

V zimních podmínkách je důležité počítat s tím, že cesta může trvat déle. Nespěchejte a raději vyrazte dříve, aby vás nezaskočily neočekávané situace na silnici,“ doporučuje zkušený řidič s tím, že volba trasy hraje také významnou roli. Méně frekventované cesty mohou být lákavé pro snížení času jízdy, ale v zimě mohou představovat větší riziko, neboť nejsou tak často udržované. Zimní řízení vyžaduje větší pozornost a předvídavost. „Není to jen o technické přípravě vozidla, ale i o schopnosti řidiče správně reagovat na různé situace. Je důležité si uvědomit, že každé rozhodnutí za volantem neovlivňuje jen vás, ale i ostatní účastníky provozu. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě,“ uzavírá referent dopravy Daniel Chromulák.

NEZBYTNÁ VÝBAVA ŘIDIČE V ZIMNÍCH MĚSÍCÍCH Ledové silnice, sněhové vánice a krátké dny, to vše klade na řidiče zvýšené nároky. Kdo by mohl lépe poradit, jak se na zimní cesty připravit, než zkušení řidiči Dopravní zdravotní služby Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice? S bohatými zkušenostmi na silnicích za jakéhokoliv počasí tito profesionálové dobře vědí, co v zimním období v autě nesmí chybět. Zde je pětice klíčových věcí, které doporučují mít vždy po ruce, když teploty klesnou pod nulu:

SMETÁČEK, ŠKRABKA, LOPATA A ROZMRAZOVAČ Smetáček na sníh je nezbytný pro rychlé a šetrné odstranění sněhové pokrývky z vašeho vozidla. Malá skládací lopata se hodí pro vykopání vozidla ze sněhu a rozmrazovač skel a zámků pomáhá efektivně odstranit námrazu a led.

STARTOVACÍ KABELY V mrazu mohou baterie selhávat. Startovací kabely vám pomohou rychle se dostat zpět do provozu.

SNĚHOVÉ ŘETĚZY Zásadní pro zajištění bezpečné jízdy v horských oblastech nebo při silném sněžení.

TEPLÉ OBLEČENÍ A DEKY V případě závady nebo havárie je důležité udržet se v teple, zejména v extrémních mrazech.

NABÍJEČKA MOBILNÍHO TELEFONU V dnešní době je mobilní telefon vaším nejlepším spojencem v nouzi. Ujistěte se, že máte vždy možnost jej nabít.

✒ MGR. RADKA MILOŠEVSKÁ  LUKÁŠ KABOŇ