ZDRAVOTNÍ TÉMA

Lidé propadli otužování

14. 2. 2024

Pravidelné otužování ve studené vodě má prokazatelný vliv na zdraví člověka.

Mínusové teploty a sníh. Pro někoho jasné znamení, že má nazout zimní boty a nasadit rukavice, pro jiného impulz k tomu, aby odhodil svršky, vytáhl plavky a šel se vykoupat do řeky či jezera. Ponor do ledové vody je pro řadu lidí skutečnou výzvou, přičemž koupel ve studené vodě si užívá stále více lidí. „Otužování neboli pravidelné vystavování těla nízkým teplotám je tradice, která se těší stále větší oblibě mezi lidmi hledajícími způsoby, jak posílit svůj imunitní systém, zlepšit svou fyzickou kondici a psychickou odolnost. V posledních letech bylo provedeno několik vědeckých studií, které se zaměřily na prokázání vlivu otužování ve studené vodě na lidské zdraví,“ říká primář interního oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Tomáš Mičkal.

V minulosti bývali otužilci spolkem, který většina lidí znala jen díky zprávám o vánočním plavání ve Vltavě. Ty doby jsou již pryč. Informace o prospěšnosti otužování začali Češi konečně brát vážně a plavců, kteří se v zimě neohroženě noří do ledové vody, stále přibývá. Koupel ve studené vodě si užívají jak mladí lidé, tak senioři. Dělají dobře, protože tím podporují svůj imunitní systém, odplavují z těla toxiny, zlepšuje se vzhled jejich pokožky, lépe tráví a cítí víc radosti ze života. „Jedním z nejčastěji uváděných efektů otužování je právě zlepšení imunitního systému. Studie ukázaly, že pravidelné vystavování studené vodě může zvýšit počet bílých krvinek, které hrají klíčovou roli v obranyschopnosti organismu proti infekcím. Navíc se zdá, že otužování zvyšuje produkci antiinflamatorních cytokinů, což může pomoci snížit zánětlivé procesy v těle,“ uvádí primář s tím, že další potenciální přínos otužování se týká duševního zdraví. „Studie naznačují, že otužování může snížit symptomy depresí a úzkostí. To je pravděpodobně způsobeno uvolňováním endorfinů, tzv. hormonů štěstí, které se uvolňují jako reakce na chladový šok a mohou vést k pocitu euforie a zlepšení nálady,“ doplnil.

Tělo se otužováním prokrvuje a posiluje tak kardiovaskulární systém. „Pravidelné otužování může zlepšit cirkulaci krve, protože střídání teplých a studených podmínek způsobuje rozšiřování a smršťování krevních cév, což může pomoci zlepšit jejich elasticitu. Tím pádem může otužování přispět k prevenci kardiovaskulárních onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Tomáš Mičkal a dodává, že otužování může mít také pozitivní vliv na termoregulaci těla. Pravidelné vystavování chladu totiž může zlepšit schopnost těla udržovat stabilní tělesnou teplotu i v proměnlivých podmínkách, což je zvláště užitečné v chladnějším klimatu. Přestože jsou prokázané pozitivní účinky otužování na lidské zdraví, je třeba si být vědom i možných rizik. „Otužování by mělo být prováděno postupně a s rozmyslem, zejména u osob s kardiovaskulárními onemocněními nebo jinými zdravotními problémy. Je vždy vhodné konzultovat záměr začít s otužováním s lékařem, který dokáže posoudit individuální zdravotní stav a případně doporučit nejlepší postup,“ varuje primář.

Odborníci radí, že při plavání v zimních měsících je nutné dodržovat časový limit. Strop v ledových vodách do čtyř stupňů Celsia je 22 minut, to je i stanovený předpis zimního plavání. Jedno z otužileckých pravidel říká, že je vhodné ledovou vodu opustit ve chvíli, kdy se člověk cítí nejlépe. Chlad má totiž několikaminutové zpoždění. Pro získání benefitů z otužování stačí i kratší doba. Příznivé účinky otužování se projeví nejdříve za tři až čtyři týdny. Důležitá je však soustavnost.  Někteří otužilci ovšem nevědomky riskují život. Pobyt v ledové vodě je pro lidský organismus velmi náročný. Kolaps hrozí u amatérů, ale nevyhýbá se ani letitým otužilcům. Právě srdce je namáháno nejvíce. Zužují se cévy, stoupá krevní tlak, tělo se snaží udržet tělesnou teplotu pro životně důležité orgány. Pokud dojde k takovému šoku náhle, hrozí fatální selhání. Vlivem prudkého ochlazení může dojít k srdečnímu selhání. Právě z tohoto důvodu by měli být obezřetní hlavně lidé s problémy se srdcem či nesportovci. 

Kvůli možným zdravotním komplikacím by budoucí otužilci měli vše nejprve zkonzultovat se svým praktickým lékařem. Ten nejenže vyhodnotí zdravotní stav, ale může rovněž raději doporučit absolvování zátěžového testu či natočení EKG. Stejně tak by začínající otužilci měli být hlavně disciplinovaní a zátěž si přidávat postupně.  Koupání ve studené vodě způsobuje tak příjemné pocity, že se jich člověk při pravidelném pobytu ve studené vodě nebude chtít vzdát. „Otužování ve studené vodě může mít pozitivní dopad na fyzické i psychické zdraví, ale je důležité přistupovat k němu s opatrností a respektovat vlastní limity těla,“ uzavírá primář.

PRAVIDLA OTUŽOVÁNÍ

JAK ZAČÍT Ideální je začít zvykat své tělo na chladnější vodu už v létě. Znamená to chodit plavat do venkovní vody a vydržet postupně až do zimy. Trénovat můžete i ve sprše, kde si zvolíte teplou vodu a postupně budete ubírat teplotu. Hlavně nic neuspěchat a zvolit pomalý postup.

MALÁ ROZCVIČKA Než vstoupíte do vody, je dobré dopřát si malou rozcvičku. Pozor ale na přehřátí. Do vody vstupujte pomalu, krok za krokem. 

NECHOĎTE SE OTUŽOVAT SAMI Pokud se vypravíte do ledové řeky, není dobré být sám. Pro všechny případy si s sebou vezměte nějakého parťáka.

ZAHŘÍVEJTE SE POSTUPNĚ Až vylezete z teplé vody, zahřejte se. Ideálně pohybem, nebo teplým čajem. Vyhnout byste se ovšem měli přetopené místnosti.

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  MARTIN JANÍK