ZDRAVOTNÍ TÉMA

Odborníci AGEL radí, jak pečovat o svou paměť

20. 9. 2023

Spánek, zdravá výživa i trénink. Tím vším můžeme pomoci našim paměťovým kapacitám, které se s postupujícím věkem přirozeně zhoršují.

Paměť je něco, co nás provází po celý život, a jako dobře trénovaná součást našeho vědomí nám může život i velmi usnadnit. Jde vlastně o schopnost mozku ukládat, uchovávat a obnovovat informace či vzpomínky. Ne u každého však funguje stejně a člověk má jako jedinec nastavené individuální limity. To ale neznamená, že bychom měli na trénování paměti zanevřít. „Paměť je komplexní a individuální. S tréninkem paměti se mohou zlepšit určité aspekty paměťové kapacity a způsobu zpracování informací. Nicméně je důležité si uvědomit, že existují individuální limity a paměť není zcela neomezená,“ říká MUDr. Radmila Koděrová z neurologické ambulance Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice. Podle lékařky může pravidelný trénink pomoci udržovat paměť v dobrém stavu. Pomáhá například rozvíjení pozornosti, opakování informací, učení se nových věcí či používání mnemotechnických postupů. Důležitá je přitom pravidelnost. Jednotliví lidé se ale mohou „paměťově“ lišit.

„Existují individuální rozdíly ve způsobu, jakým si lidé pamatují a učí se nové informace. Někteří lidé mají lepší vizuální paměť a lépe si pamatují obrázky, zatímco jiní jsou více verbálně zaměření. Někomu pomáhá opakování, zatímco pro jiné je efektivnější propojování nových informací s již existujícími znalostmi,“ doplňuje neuroložka Radmila Koděrová. Proto je důležité při tréninku paměti experimentovat s různými metodami a technikami tak, aby si člověk našel pro něj ideální kombinaci přístupů. Zkuste si třeba zápis poznámek, vytváření mentálních map nebo živé diskuze s ostatními. Paměťové schopnosti může ale pomoci tříbit dokonce i fyzická aktivita. To proto, že stav našeho těla se propisuje i do naší paměťové fyzičky. Týká se to i jídelníčku. „Způsob života a strava mohou ovlivnit paměť. Konzumace vyvážené stravy bohaté na omega-3 mastné kyseliny, vitamíny a minerály může pozitivně ovlivnit mozkovou funkci a paměť. Zdravý životní styl, jako je pravidelná fyzická aktivita a dostatek spánku, také mohou podpořit kvalitu paměti,“ doplňuje neurolog MUDr. Jakub Mazuch z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

VĚK NENÍ, BOHUŽEL, JEN ČÍSLO

Všichni asi víme, že paměť se zhoršuje se stoupajícím věkem. Paměť je komplexní proces, do kterého je zapojeno více oblastí našeho mozku. Nejprve se informace ukládají v krátkodobé paměti, ta je však omezená a rychle se vytrácí. Až poté se přesouvají do dlouhodobé paměti, kde se trvale uloží. Ukládání a opětovné vybavování informací je možné díky spojením neuronů a neurotransmiterů v našem mozku. Tato spojení jsou ale při stárnutí negativně ovlivněna. Citlivost receptorů se postupně snižuje a spojení mezi buňkami je čím dál tím méně účinné, což celkově vede ke snižování paměťové kapacity. Problémy s pamětí přináší proces stáří obecně, zhoršit ho ale může třeba Alzheimerova choroba, deprese, úraz hlavy, stres i nedostatek vitamínů či živin. Chronické problémy s pamětí se vždy vyplatí konzultovat s lékařem. Jisté rozdíly jsou v paměti i mezi ženami a muži, byť nejde přímo o kapacitu.

Ženy mají obecně lepší verbální paměť a jazykové dovednosti, zatímco muži mají tendenci být lepší v paměti pro předměty a v prostorových dovednostech. To snad ale úplně nejzákladnější, co můžeme (nejen) pro svou paměť udělat, je poctivě si dopřávat kvalitní spánek. „Spánek hraje klíčovou roli v procesu ukládání a upevňování paměti. Když spíme, naše mozky jsou aktivní a pracují na konsolidaci informací, které jsme se naučili během dne. Studie ukazují, že spánek pomáhá zlepšovat paměťové schopnosti tím, že posiluje spojení mezi neurony a usnadňuje přenos informací mezi nimi,“ upozorňuje Jakub Mazuch. Vyzkoušet si svou paměť můžete i na jednoduchém testu na následující straně časopisu.

✒ BC. MICHAL BERNÁTH  ARCHIV AGEL