ZDRAVOTNÍ TÉMA

Nejčastěji si „dovezeme“ horečku dengue. Už je tu ale vakcína

12. 7. 2023

Přicházející léto je už tradičně obdobím, kdy cestujeme hojně i do exotických krajin. Z nich si nejčastěji dovezeme horečku dengue, kterou přenáší komár tygrovaný. Společnost Avenier už má ale pro české cestovatele vakcínu.

Na cesty do vzdálených koutů planety je dobré se co nejlépe připravit. Například i vhodným výběrem vakcíny, abychom si nedovezli do domoviny nechtěný suvenýr. Nejčastěji se to stává u horečky dengue, která je riziková především při návštěvách jihovýchodní Asie nebo Karibiku. S postupným oteplováním ale roste riziko nákazy už i v jižní Evropě a dále na sever. V posledním roce bez covidu, kdy cestování nebylo omezené, zaznamenala Česká republika 81 infekcí touto nemocí. Kvůli opět rozvolněným hygienickým opatřením se očekává, že počet případů letos oproti loňským dvaadvaceti opět navýší. V rizikových oblastech, kde horečka dengue řádí nejčastěji, žije dnes kolem 4 miliard lidí. Ročně se tak na světě vyskytne mezi 100 a 400 milionů případů. Spolehlivou ochranu v tomto směru ale poskytuje nová vakcína Qdenga, kterou mají možnost využít čeští cestovatelé už v této letní sezóně. Více mohou zjistit v síti dvaceti Center očkování a cestovní medicíny Avenier.

NOVĚ SE OČKUJE I PROTI PÁSOVÉMU OPARU

Plané neštovice proděla možná většina z nás. Málokdo už ale ví, že v těle po nich zůstává tzv. „spící“ virus, po jehož aktivaci člověk trpí velice nepříjemným pásovým oparem. Nejčastěji postihne onemocnění lidi nad 50 let, rizikoví jsou ale i mladší, kteří se léčí s nádorovým onemocněním, nebo jsou po transplantaci. Případů pásového oparu je v Česku ročně okolo 6,5 tisíc. Obecně je dobré se před cestami bohatě informovat o tom, jaká preventivní opatření je nejlepší nasadit. „Každý člověk by se měl v souvislosti s plánováním dovolené, a to nejen v exotice, ale i v tuzemsku, zajímat o možnosti prevence. Základní a často opomíjenou výbavou na cesty je očkování proti žloutence typu A i B. Virová hepatitida typu A, nazývaná také nemocí špinavých rukou, má celosvětový výskyt a oblíbené exotické destinace jsou oblasti s vysokým rizikem,“ říká MUDr. Jan Dvořák z Centra očkování a cestovní medicíny Avenier. Zároveň připomíná, že i při dodržování základní hygieny je riziko nákazy nepřímo po kontaktu s kontaminovanými povrchy. Stejně tak hrozí nákazy z jídla či vody. 

JAK SE PŘIPRAVIT NA CESTU?

Očkovací konzultace Minimálně 6–8 týdnů před plánovanou cestou. Cesty na poslední chvíli Konzultace s odborníkem má smysl i pár dní před odjezdem. Očkovací průkaz Záleží na konkrétním státě. Cílová destinace Nejezděte naslepo, zjistěte si co nejvíce informací. Cestovní lékárnička V očkovacím centru vám lékař doporučí její individuální složení. Zdravotní pojištění Neváhejte, určitě si jej pořiďte. 

✒ BC. MICHAL BERNÁTH  ARCHIV, SHUTTERSTOCK