ZDRAVOTNÍ TÉMA

Přicházejí letní vedra. Důležité je především pít tekutiny a nepřetěžovat se

4. 7. 2023

Poctivý pitný režim je nedílnou součástí toho, abychom i přes tropické teploty vydrželi zdraví. Poradíme vám, na co rozhodně nezapomínat.

Čekají nás pravděpodobně velmi horké letní měsíce, kdy rtuť v teploměrech poletí na začátku každého dne strmě vzhůru. Při takovém počasí si musíme maximálně dávat pozor na dodržování pitného režimu, na dostatečné doplnění tekutin totiž mnozí zapomínají. Tropická vedra nejsou prospěšná pro žádný lidský organismus, můžeme ale tělu pomoci je zvládat lépe. Tím spíše to platí pro ty, kteří spadají do rizikových skupin: nemocní, děti či senioři. Jedním z nejčastějších důvodů kolapsů v tropických teplotách je právě nedostatečná konzumace tekutin. „V horku je nejdůležitější dodržovat pravidelný pitný režim, a to více než kdy jindy.

Je důležité pít primárně neslazené nápoje, ovocné čaje a tekutiny, které jsou obohacené vitamíny. Lidé by se na sluníčku měli vyhýbat alkoholu a nápojům obsahujícím kofein,“ shrnuje základní pravidlo primářka interního oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí MUDr. Marie Černochová a doplňuje, že například lidé s potížemi s trávením by měli volit spíše neperlivé nápoje. Je všeobecným pravidlem, že alespoň dva litry tekutin by měly při vysokých teplotách vypít děti, u dospělých toto číslo začíná minimálně na třech litrech. Objem nutně zkonzumované vody se pak samozřejmě ještě dále zvedá podle stavby těla či aktivit, které člověk ve vedrech vykonává.

Pobyt na sluníčku či obecně venku při vedrech ale samozřejmě není pouze o konzumaci tekutin. Stejně důležité je se v takových dnech nepřetěžovat fyzickou aktivitou nepřiměřenou vašemu věku či zdravotnímu stavu. „Je potřeba si uvědomit, že ztrátu tekutin a zvýšení vnitřní teploty organismu může způsobit třeba i práce na zahrádce. Následně mám zkušenosti a vyjíždím jako lékařka rychlé záchranné služby k různým úpalům, úžehům a kolapsům, právě proto, že lidé mnohdy nedbají pokynů pro jejich bezpečnost a zdraví,“ varuje primářka. Pokud jste někdy navštívili státy jižní Evropy, určitě jste si všimli tradice zvané „siesta“, díky které v určitou denní dobu ustane téměř veškerý pracovní ruch. Národy jižní Evropy moc dobře vědí, proč mají tento zvyk naučený. Jedním ze základních pravidel pro horké a slunné dny by totiž mělo být nevystavování se přímému slunečnímu záření, a to především mezi jedenáctou a patnáctou hodinou.

Jak podotýká MUDr. Marie Černochová, toto pravidlo platí především pro osoby léčící se se srdcem a seniory, kteří jsou obecně ke kolapsům náchylnější. Právě senioři si podle primářky často neuvědomí, že i obyčejná cesta na nákup může být v takovém vedru zrádná. Pokrývka hlavy by měla být v takovém případě naprostá nezbytnost. Další podobnou skupinou mohou být i lidé léčící se s chronickým onemocněním dýchacích cest nebo kardiovaskulárními chorobami. Takoví jedinci by určitě měli omezit venkovní procházky na minimum, případně je odložit do podvečerních a večerních hodin. Místnosti, ve kterých pobýváte je dobré větrat hlavně večer, přes noc a časně ráno, kdy ještě slunce nestačilo vzduch tolik ohřát. Pomůže také nezvyšovat teplotu vařením či zapínáním trouby.

Další trik od našich jižních sousedů se zase můžeme přiučit, pokud budeme přes den zastiňovat okna závěsy či žaluziemi. Kromě toho MUDr. Marie Černochová varuje i před jednou letní kratochvílí populární hlavně u mládeže: kouření vodní dýmky. Jakékoliv kouření je samozřejmě v horkých dnech jen zbytečným dalším náporem na respirační systém. O této oblíbené letní aktivitě panuje také představa, že zdraví neškodí tolik jako cigarety. To je však omyl, dopad má stejný. Navíc zvyšuje riziko přenosu infekcí, protože kuřáci spolu sdílejí jeden náhubek.

✒ BC. MICHAL BERNÁTH  SHUTTERSTOCK