ZDRAVOTNÍ TÉMA

Léto a voda: radost, nebo starost?

4. 7. 2023

Zchladit se během letních veder ve vodě touží asi každý. I při takto příjemné aktivitě je ale dobré mít v první řadě na zřeteli své zdraví.

Vodní radovánky k létu neodmyslitelně patří. V nejednom případě se však krátkodobá radost mění ve zdravotní komplikace a mnohdy i dlouhodobý problém. Na co si dávat při letních vodních aktivitách pozor, a kdy rozhodně neotálet s návštěvou lékaře?

POZOR NA KŮŽI A SLUCH Obecně nejnebezpečnější pro naše zdraví je špatná kvalita vody. Pokud jde o nekvalitní přírodní vodu, ta představuje vysoké riziko pro pokožku, na které mohou například sinice či jiné nečistoty vyvolat alergickou reakci či způsobit infekci. Pro sluch jsou naopak nejnebezpečnější nečisté bazény. „Nejméně rizikové z pohledu infekce uší je moře, na druhém místě jsou přírodní koupaliště a rybníky, a pro mnohé překvapivě nejproblematičtější jsou neudržované přehřívané bazény, u kterých je riziko infekce vysoké. Typické jsou infekce zvukovodu, které naštěstí obvykle nezanechávají dlouhodobé následky, ale vyžadují odbornou léčbu. Pokud dojde k infekci středního ucha, tam už i po odborném zaléčení zánětu může nastat poškození sluchu, a to i trvalé. Naštěstí takové případy jsou zcela ojedinělé,“ říká MUDr. Zdeněk Jurtík, primář oddělení ORL Nemocnice AGEL Prostějov. V souvislosti s ušima je pak problematické také potápění. Pokud se potápíme do větší hloubky, uši mohou trpět podobně jako v letadle, kdy se mění tlak zevního prostředí a vyrovnává se s tlakem v uších. Při profesionálním potápění hrozí různá postižení v rámci změn mikrocirkulace krve ve vnitřním uchu, a to obzvláště při neadekvátně rychlém vynoření se, kdy může dojít jak k poškození vnitřního ucha, a tím i sluchu nebo rovnováhy, tak i prasknutí bubínku změnou rychlého přetlaku.

POZOR NA OČI Silně ohrožené jsou při pobytu ve vodě také oči, a to jak ve vodě nečisté, tak i v té přespříliš chlorované. Zatímco chlor oko dráždí, přírodní vody zase přinášejí riziko zánětu povrchu oka, spojivky, a v horším případě i rohovky. Tento alergický zánět se projevuje svěděním a pálením očí, někdy i zarudnutím očí se zvýšenou sekrecí. Přírodní koupaliště mohou ale obsahovat i prvoka akantamébu, který může být příčinou hlubokého zánětu rohovky a těžké ztráty vidění. Největší riziko infekce přitom hrozí nositelům kontaktních čoček.

POZOR NA ÚRAZY A TONUTÍ Samostatnou kapitolou jsou pak úrazy způsobené skokem do vody a následným zraněním nebo přecenění sil při plavání a s tím spojené tonutí či utonutí. Při vodních aktivitách je proto stěžejní pohybovat se bezpečně, neskákat tam, kde neznáme hloubku vody, a u dospělých také nepožívat alkohol – právě ten je totiž častou příčinou přecenění sil.

POZOR NA ZAŽÍVÁNÍ Opatrní buďte také při konzumaci vody volně v přírodě, například ze studánek. Voda z těchto přírodních zdrojů může obsahovat bakterie, viry či parazity. Pití takovéto vody pak může způsobit řadu onemocnění, zejména průjmových.

✒ BC. LUCIE DRAHOŠOVÁ  SHUTTERSTOCK