ZDRAVOTNÍ TÉMA

Únor ve znamení abstinence

15. 2. 2023

Nejkratší měsíc v roce je příležitostí nepít alkohol. Přichází další ročník abstinenční výzvy Suchej únor.

O světových kampaní se každoročně pořádá nespočet. Málokdy se ale stane, že je kampaň natolik úspěšná, že zlidoví. Kampaň Suchej únor, která přivádí vždy v únoru mnoho lidí k abstinenci a inspiruje je k následné střídmější konzumaci alkoholu, se do povědomí Čechů vryla neobyčejně rychle. Další ročník této abstinenční výzvy letos přichází, ve srovnání s rokem předchozím, který byl poznamenán koronavirovou pandemií, také v nejisté době. Každý den slýcháme ze sdělovacích prostředků o vysoké inflaci, zdražují se energie i potraviny. Nedaleko našich hranic zuří válka. Toto všechno v lidech vzbuzuje značnou nejistotu a strach z budoucnosti. Není proto divu, že mnozí hledají únik z reality právě v alkoholu či jiných návykových látkách.

ČEŠI PIJÍ MÉNĚ Podle dat Českého statistického úřadu činila v roce 2021 průměrná spotřeba alkoholických nápojů na hlavu 163,3 litru, což činí v hodnotě čistého lihu 9,7 litru. Pozitivní zprávou je, že je to méně než ve dvou předchozích letech. I další výzkumy naznačují, že Češi holdují alkoholu méně a mírně se snižuje i frekvence pití. Z Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v ČR, který byl realizován Státním zdravotním ústavem v roce 2021 vyplývá, že denně nebo obden popíjí méně než pětina dotázaných (15,4 %), což je dokonce o 4,4 % méně než v roce 2020. Téměř polovina mužů a každá čtvrtá žena pak dle tohoto výzkumu konzumuje alkoholické nápoje alespoň jednou týdně. Celoživotních abstinentů byla v dotázaném vzorku pouhá 4 %, přičemž výskyt celoživotní abstinence se prakticky nelišil podle pohlaví. Česká republika tak patří mezi země s nejvyšší průměrnou spotřebou alkoholu na obyvatele a také země s nejvyšším výskytem nárazového pití alkoholu na světě. „V době koronavirové pandemie a tvrdých lockdownů se konzumace alkoholu přesunula do domácího prostředí a u mnohých se prohloubil kladný vztah k alkoholu. Příčin bylo jistě více: protipandemická opatření, stres, úzkosti, osamělost, existenční problémy, nejistota, ale i nuda nebo stereotyp,“ říká psychiatr a odborník na závislosti MUDr. Stanislav Ostatník z Polikliniky AGEL Ostrava a doplňuje: „I když čísla z výzkumu z roku 2021 vypadají ve srovnání s rokem 2020 nadějně, je těžké odhadnout, jak se bude situace dále vyvíjet. Ze své praxe mohu potvrdit, že u mnohých pacientů se zvýraznily obavy z budoucna, nejistota, pocity frustrace, a to zejména když globální situaci nemohou ovlivnit. To u někoho může vést ke ztrátě motivace abstinovat, eventuálně omezit pití. Říkají si: stejně to nemá význam, bude hůř a já to nezměním, tak proč bych měl přestat pít?“

PROČ SE TAKÉ ZAPOJIT Existuje mnoho objektivních důvodu, proč je vhodné se do abstinenční výzvy Suchej únor zapojit. „Pokud se budeme bavit pouze o měsíční abstinenci, tak většina lidí bude po jejím zvládnutí cítit hrdost na svůj výkon. Navíc si mohou všimnout, že se jim výrazně zlepšil spánek, zhubli nějaké to kilo a cítí se plní energie. Co se týče dlouhodobého efektu života bez alkoholu, tak tam jsou výše zmíněné pozitivní efekty neoddiskutovatelné a pozoruji je i na svých pacientech,“ míní psychiatr. Kdo zvládne nepít celý únor, ten se možná následně začátkem března zamyslí nad tím, proč se má vůbec k pití vracet.  Když nejde o speciální příležitost, tak proč v mezičase pít? Abstinence má totiž neoddiskutovatelný vliv na zdraví. Bylo dokázáno, že alkohol přispívá ke vzniku více než 200 onemocnění, přičemž největší podíl zdravotní zátěže alkoholu představují kardiovaskulární nemoci, novotvary, gastrointestinální nemoci. Nejdůležitější proměnnou pří léčbě závislostí je však motivace. Tak jako pití alkoholu, rovněž i správná motivace k léčbě je u pacienta proces. „V zásadě je tento proces proměnlivý. Pokud někdo není rozhodnutý ukončit své pití, tak to automaticky neznamená, že se nerozhodne abstinovat v budoucnu,“ podotýká MUDr. Ostatník.

PREVENCE PRIMÁRNĚ V RODINĚ Prevence a osvěta v oblasti alkoholismu a jiných závislostí je velmi důležitá, obzvláště v situaci, kdy česká společnost je tzv. „proalkoholová“ a úplný abstinent je považován za „podivína“ a velmi často musí čelit mnoha otázkám na téma, proč nepije. „Primárně bych začal s prevencí už v rodině, a hlavně u dětí. Je důležité jim vysvětlovat, že normální je nepít. V naší společnosti je to ale spíše opačně, a proto si tento zvyk děti přenášejí do dospělosti,“ doplňuje MUDr. Ostatník s tím, že každá akce zaměřená na omezení pití alkoholu má smysl. „Pokud člověk ještě není závislý, tak ho dovedou rozumné argumenty přesvědčit, což se v případě akce „Suchej únor“ velmi často děje. Pokud ovšem člověk chce opravdu přestat nebo omezit pití alkoholu, tak potřebuje svou vlastní motivaci. Existuje nekonečné množství důvodů, proč si dát skleničku alkoholu, ale stejně tak může být nekonečné množství důvodů, proč nepít. Pokud se člověku podaří výzvu úspěšně absolvovat, tak je důležité sledovat svou další konzumaci alkoholu. Existuje procento lidí, kteří mají tendence obdobní abstinence „dohnat“ nebo „dopít“, co zameškali. I tento jev nám může dát vodítko k tomu, že máme problém s pitím alkoholu,“ uzavírá MUDr. Ostatník.

VĚDĚLI JSTE, ŽE ...Podle expertních odhadů WHO bylo pití alkoholu v roce 2020 celosvětově zodpovědné za zhruba 741 300 případů rakoviny (u 568 700 mužů a 172 600 žen), přispívá zejména k nádorům jícnu, kolorekta, jater, prsu, rtu a dutiny ústní, kde se riziko výskytu dále zvyšuje s případným současným kouřením.  Zpráva evropské gastroenterologické organizace UEG z roku 2017 udává, že nadměrná konzumace alkoholu byla příčinou až poloviny všech zhoubných nádorů jater v Evropě. Konzumace více než 4 drinků za den zvýšila riziko kolorektálního karcinomu o 52 % a konzumace jediného drinku denně zvýší riziko o 21 %. „Téměř polovina mužů a každá čtvrtá žena konzumuje alkoholické nápoje alespoň jednou týdně.“ 

Suchý únor podle výsledků laboratorních vyšetření funguje

Riziková není jen vysoká spotřeba alkoholu. I nepravidelné pití alkoholu snižuje kvalitu zdraví našich jater.

Ačkoliv statistiky hovoří jasně, a je dávno prokázáno, že vysoká spotřeba alkoholu má neblahý vliv na zdraví, mnohé přesvědčí právě až vlastní reálná zkušenost. Pozitivní vliv abstinence alkoholu během měsíc dlouhé osvětové kampaně drtivá většina lidí viditelně pocítí, potvrdit (nebo rovnou změřit) si jej ale mohou i pomocí laboratorních testů. Česká republika je podle dat Českého statistického úřadu čtvrtou zemí s nejvyšší mírou spotřeby alkoholických nápojů na osobu za rok, v roce 2018 zemřelo v České republice 1 519 osob na alkoholové onemocnění jater. „Játra jsou přitom orgánem schopným relativně rychlé regenerace, laboratorní výsledky jaterních testů dokládají, že alkoholová abstinence dokáže zlepšit hodnoty jaterních enzymů,“ tvrdí Mgr. Ivana Kubalová, vedoucí laboratoře biochemie společnosti Laboratoře AGEL s tím, že riziková není jen vysoká spotřeba alkoholu. I nepravidelné pití alkoholu totiž snižuje kvalitu zdraví našich jater, vliv má také na růst cholesterolu v krvi a rozvoj psychických onemocnění.   Pozitivní vliv alkoholové abstinence na zdraví jater stanovují laboratorní odborníci v běžné praxi pomocí měření plazmatických koncentrací jaterních enzymů, tedy pomocí tzv. jaterních testů: alanin aminotranferázy (ALT), aspartát aminotransferázy (AST), alkalické fosfatázy (ALP) a -glutamyl transferázy (GGT). Tyto testy jsou často doplněny stanovením celkového bilirubinu.   „Pokud laboratorní vyšetření odhalí zvýšené hodnoty u některého z výše uvedených parametrů, znamená to podezření, že jaterní buňky fungují nesprávně a funkce jater může být poškozena. I měsíční abstinence v kombinaci se zdravým životním stylem dokáže hodnoty jaterních enzymů zlepšit. Nejvíce se detoxikační kúra odráží v hodnotách GGT a kyseliny močové. Ideální je však abstinence dlouhodobá,“ doplňuje Mgr. Ivana Kubalová.

JAK TO VIDÍ ONKOLOG

MUDr. Michaela Hrouzková, Ph.D. lékařka Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín  

Jaký vliv má konzumace alkoholu na onkologická onemocnění? Bohužel v onkologii platí, že jediná bezpečná konzumace alkoholu je žádná. Ethanol patří mezi jedny z nejvýznamnějších karcinogenů (tedy látek, které přispívají ke vzniku rakoviny, nebo ji přímo způsobují), a je tzv. karcinogen první třídy. Působí více mechanismy – poškozuje DNA, buněčné membrány a mezibuněčné spoje, jeho metabolity jsou přímo toxické, negativně ovlivňuje hormonální regulaci (zvyšuje hladinu estrogenu) a další. Díky tomu dokáže i při relativně nízké konzumaci značně zvýšit riziko řady nádorů. Bez ohledu na obecná přesvědčení přitom není podstatné, o jaký druh nápoje se jedná, nebo jaká je jeho koncentrace, i když samozřejmě platí, čím vyšší a častější konzumace, tím vyšší riziko. Je důležité také připomenout, že pití alkoholu po vyléčení z nádorového onemocnění zvyšuje riziko recidivy. Je tedy škoda si po vyléčení přilévat oleje do ohně a ideální je prostě nepít. Vůbec. A suchý únor může být skvělý start za zdravějším životním stylem! Každý má k nám dveře na preventivní onkologická vyšetření otevřené, neboť včasný záchyt zdravotních problémů výrazně zvyšuje šance na plné uzdravení.  

TIP! V případě, že se rozhodnete zúčastnit akce a chcete si zároveň ověřit, jak abstinence alkoholu přispěla ke zdraví vašich jater, můžete vyzkoušet balíček vyšetření „Zdravá játra“, který je možné objednat online na adrese: http