ZDRAVOTNÍ TÉMA

Pandemie významně zhoršila problémy dětí s váhou

13. 10. 2021

Výjimkou nejsou školáci, kteří za uplynulé období během pandemie přibrali i 15 kilogramů nad doporučenou váhu.

Text: Bc. Lucie Drahošová, Ing. Tomáš Želazko / Foto: archiv Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, Shutterstock

Když ve světě začala pandemie koronaviru, bylo Mirkovi 13 let. Ve škole chodil dvakrát týdně do florbalového kroužku, který byl ale v době pandemie zrušený. V letošním roce ho čeká oslava jeho 15. narozenin. Za více než rok učení z domova, pouze skrze webovou kameru, se hodně změnil. Hýbe se minimálně, přišel o tělocvik, a rodiče jej sotva dokážou donutit, aby nějak cvičil. Nejde samozřejmě jen o minimální pohyb. Vliv na Mirka má i to, že přišel o školní stravu. Doma má navíc přístup k sladkostem a slaným produktům jako například chipsy, tyčinky, které rodiče a prarodiče kupují. A ty si nyní může dát kdykoliv chce. Matka se mu sice snažila občas vařit zdravě, ale Mirek si raději zašel do fast foodu nebo si doma „ukuchtil“ hranolky a kuřecí nugetky, protože na ně měl chuť. Mirek tak během posledních dvou let přibral přes 15 kilogramů, takže nyní váží 89 kilogramů při výšce 169 centimetrů.

Mirek je jedním z mnoha dětí v České republice, které za poslední měsíce výrazně přibraly. V důsledku koronavirové pandemie děti v Česku více než rok trávily většinu času doma – bez prezenční výuky ve školách, bez kroužků a většiny pohybových aktivit. Intenzivněji než dříve také čelily stresu i domácí nudě, což se mnohdy silně negativně projevilo na jejich váze. Už před vypuknutím pandemie a omezeními statistiky ukazovaly, že nadváhou trpí každé čtvrté dítě v Česku, a každé sedmé dokonce obezitou. Nyní se situace ještě zhoršuje.

„Dříve měly děti alespoň minimum pohybu při cestě do školy a ze školy a v hodinách tělesné výchovy, část z nich pak při kroužcích nebo i při sportovních aktivitách s rodiči. Toto všechno na rok téměř úplně odpadlo. Navíc tento nový životní styl mohl být pro řadu dětí stresující, což znovu podněcuje k nezdravému stravování,“ vysvětluje MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení z Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice, s tím, že svou roli hraje i nuda, která v kombinaci s pobytem doma láká děti k ledničkám a zásobám sladkostí. V důsledku toho pak nejsou výjimkou školáci, kteří za uplynulé období během pandemie přibrali i 15 kilogramů nad doporučenou váhu.

„Děti obecně tloustnou z důvodu změny životního stylu. Aktuální doba je specifická a tak dlouhý pobyt doma se jistě projeví i na rozvoji nových patologických stereotypů chování. Velká míra stresu se pak může podepsat i na hledání formy, jak zahnat nudu. Jedním z možných následků je a bude přejídání. To vše pak může být příčinou možná pomalého, ale u mnohých dětí trvalého nárůstu tělesné hmotnosti,“ říká primář MUDr. Jan Boženský, který je také předsedou Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP. Příčin obezity dětí během pandemie je více – zejména nedostatek pohybu, nevhodné stravovací návyky, sedavý způsob života, absence kontaktu s kamarády a neuspořádaný denní režim. Dětem nejsou umožněny organizované sportovní aktivity, kroužky ani individuální sport, stravování navíc mnohdy neodpovídá sníženému výdeji energie, který logicky při pobytu doma a bez pohybových aktivit mají.

Více než jindy je proto podle primáře Boženského důležité dbát na správný režim dětí i volbu správné stravy a věnovat se pohybovým i jiným volnočasovým aktivitám – pokud možno co nejpestřeji. Zároveň jídelníček by měl být v čase distanční výuky a omezení volnočasových aktivit přizpůsoben sníženému výdeji energie, který děti při převážném pobytu doma jednoznačně mají. Nárůst váhy u dětí negativně ovlivňuje nejen jejich fyzické zdraví, ale také to duševní. „Dá se předpokládat, že následky si ponesou možná nejen několik měsíců po skončení pandemie, ale u některých dětí tyto změny uvidíme i několik následujících let. Nadváha, obezita či poruchy chování se asi pro mnohé stanou v příštích měsících běžnou součástí jejich života,“ varuje MUDr. Boženský.

„Rodiče, kteří k nám aktuálně na pracoviště přicházejí, téměř vždy řeší celý komplex obtíží, a v drtivé většině jsou stejné. Jejich děti trpí nadváhou či obezitou v důsledku nevhodné stravy i nedostatku pohybu, ale zároveň v důsledku současných opatření ztratily disciplínu, motivaci, režim i sociální návyky. Mění se celkově jejich chování a přibírání na váze je pak už jen jedním z mnoha důsledků. V těchto případech je potřeba řešit situaci komplexně a celkově změnit životní styl i přístup,“ radí MUDr. Boženský. Klíčem k úspěchu je přitom podle něj vhodná motivace, pravidelný správný režim, který musí nastavit především rodiče, a také vytrvalost. Úprava hmotnosti totiž nikdy nepřichází ze dne na den.