ZAJÍMAVOSTI

Darované vlasy přinesou někomu radost a vrátí sebevědomí

3. 5. 2024

Manažer odboru ICT ve společnosti Repharm Filip Šlesinger si vlasy celkem 60 měsíců „pěstoval“ a až dosáhly délky 50 centimetrů, poté je věnoval onkologicky nemocným.

Vlasy – pro někoho běžná součást každého člověka, pro někoho jeho pýcha a zejména pak pro něžné pohlaví nenahraditelný symbol ženskosti. Bohužel ne všechny ženy mají štěstí, protože z různých důvodů přišly kompletně nebo částečně o své kadeře. Aby pomohl onkologicky nemocným pacientkám, rozhodl se manažer odboru ICT ve společnosti Repharm Ing. Filip Šlesinger udělat dobrý skutek a nechal si ostříhat své dlouhé vlasy, které věnoval nadaci pomáhající vyrábět na míru paruky z pravých vlasů.

„Chtěl jsem udělat šťastnou a sebevědomější alespoň jednu ženu nebo dívku, která kvůli těžké nemoci přišla o vlasy,“ říká Filip Šlesinger, který takto daroval své dlouhé vlasy již podruhé. Svou premiéru měl před pěti lety, kdy své vlasy věnoval jiné nadaci pomáhající onkologicky nemocným pacientům. Hned poté nastoupil do společnosti Repharm, takže vlasy si „pěstoval“ celkem 60 měsíců a nakonec dosáhly délky 50 centimetrů. Za pět let dosahovaly husté hnědé vlasy manažerovi ICT až po pás, proto si je začal stahovat do culíku. Ve volném čase se věnuje historickému šermu, delší vlasy tak patřily k image středověkého bojovníka.

„K darování vlasů mě navedla sestra mého kolegy ze šermu, která pracuje jako zdravotní sestra. Poprvé nás darovalo vlasy rovnou několik členů skupiny historického šermu,“ vysvětlil Filip Šlesinger. Příliš dlouhé vlasy už však začínaly být na obtíž, a tak přišlo na řadu stříhání. Vlasy rozdělili do několika půlmetrových culíků a za hodinu bylo ostříháno. Sám holič jej čtyřikrát přemlouval, aby mu své vlasy přímo prodal. „Podle něj mé nebarvené vlasy vypadaly tak dobře, že by měly i vzhledem ke své délce vysokou hodnotu. Po ostříhání se vlasy svázaly do culíku, zabalily do sáčku a v krabici i s darovací smlouvou jsem je zaslal příslušné nadaci,“ uvedl Filip Šlesinger, který se nyní cítí „nějak“ lehčeji a pohodlněji. Tímto gestem podal aspoň jedné ženě pomocnou ruku v její těžké životní situaci.

Darování vlasů je anonymní, takže manažer Repharmu nebude vědět, u které dámy jeho vlasy skončí. „Jsem ale rád, že mé vlasy pomohou a aspoň trochu zvednou sebevědomí někomu, kdo prožívá těžké období z důvodu onkologické léčby,“ řekl a dodal, že si krátký účes užívá a o dalším darování vlasů zatím neuvažuje.

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  ARCHIV ING. FILIPA ŠLESINGERA