ZAJÍMAVOSTI

Sestřička Lucie: Zachraňuje životy a po práci zdobí domovy

1. 2. 2024

Adventní svícen, velikonoční věnec anebo jen hezky ozdobený jídelní stůl – to jsou příklady, které dokáží nejen zkrášlit naše bydlení, ale také potěšit oko a duši.

Pro některé je výroba podobných aranžmá koníčkem, jiní si je nakupují v obchodech. V Nemocnici AGEL Jeseník se pro ně chodí již mnoho let za zdravotní sestrou ze zdejšího oddělení ARO Lucií Ruszovou. Pro ni je totiž výroba domácích dekorací relaxem po náročné práci s pacienty. A její kolegyně a kolegové vědí, že výrobky paní Lucie jsou prostě sázkou na jistotu. Profesi zdravotní sestry se Lucie Ruszová věnuje již přes 20 let. „Ke zdravotní škole mě přivedl můj dědeček, který studoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Byl to velmi empatický a vzdělaný muž a celé mé dětství bylo spjaté s jeho vyprávěním. Pro mé budoucí povolání byl asi tou největší inspirací,“ svěřuje se nám paní Lucie.

Náročná práce na anesteziologicko-resuscitačním oddělení jesenické nemocnice si podle jejích slov vyžaduje odpočinek a relaxaci. Tou je pro ni právě výroba dekorací nejen do interiérů, ale i exteriérů. „Tomuto koníčku se věnuji již skoro deset let. Vždy pro mě bylo prioritou mít hezky nazdobený dům dle ročního období a svátků v roce. Baví mě také vidět radost dětí, když například na podzim zdobíme okolí domu dýněmi. To ale jistě naplňuje každou mámu,“ říká paní Lucie. Přes letní měsíce se věnuje převážně výrobě pugetů z látkových květin a za svůj největší úspěch v tomto směru považuje výzdobu svatební kapličky pro rodiče jedné z jejích kolegyň z jesenické nemocnice. V zimním období se pak paní Lucie věnuje výrobě například adventních dekorací z hrnečků, sušiny, stabilizovaného mechu anebo dřevěných komponentů.

„Jako každý rok budu i letos vyrábět dekorace na vánoční jarmarky pro dcery v rámci jejich školních projektů,“ dodává paní Lucie z ARO jesenické nemocnice, pro kterou však není výroba dekorací jediným koníčkem. Ve svém volném čase, který se snaží věnovat hlavně rodině, také totiž peče moučníky anebo vyrábí pro rodinu a přátele pečené čaje a vánoční likéry.

✒ MGR. ONDŘEJ MACURA  ARCHIV LUCIE RUSZOVÉ