ZAJÍMAVOSTI

Sympozium Skupiny AGEL se začíná připravovat téměř jeden rok dopředu

10. 12. 2023

Místopředsedkyně představenstva Marie Marsová již tři rok y stojí v čele organizačního výboru Sympozia Skupiny AGEL.

Paní místopředsedkyně, proč bylo jako téma letošního sympozia vybráno téma související s kardiologií?

Těch důvodů, proč byl letošní rok věnován problematice kardiologie, je více. Před třiceti lety byly v Nemocnici v Třinci-Podlesí s cílem vybudovat moderní pracoviště s vysokou odbornou a společenskou prestiží, provádějící specializované výkony v oblasti kardiologie, kardiochirurgie, miniiinvazivní chirurgie, cévní chirurgie a endovaskulární terapie zahájeny aktivity těchto pracovišť. Nyní patří Komplexnímu kardiocentru v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí přední místo nejen v české, ale i evropské kardiologii a kardiochirurgii. V roce 2022 byla zahájena činnost dalšího našeho Kardiocentra AGEL Košice-Šaca, prvního soukromého pracoviště tohoto rozsahu na Slovensku. Kardiovaskulární onemocnění jsou nadále i přes prevence, přes nové léky, stále hrozbou a nejčastější příčinou úmrtí v obou republikách. Mají přesah i do ostatních odborností, nejen interních oborů, ale i chirurgie, laboratorní diagnostiky, fyzioterapie. Kardiologie je jedním z nosných pilířů i AGEL telemedicínského centra, našeho dalšího projektu. Kardiovaskulární problematika je pro nás tedy symbolem super specializované, vysoce odborné péče a zároveň i symbolem zavádění nových technologií a inovací.

Sympozia se mělo zúčastnit také několik zahraničních hostů, nakonec přijel Dr. Norberto Santana Rodríguez. Jak moc je účast takového odborníka pro akci důležitá?

Získat pro Sympozium AGEL zahraniční účastníky bylo naším cílem již od let minulých, kdy sdílíme naše poznatky s těmi nejlepšími poskytovateli zdravotní péče nejen u nás v republice či Evropě. Původně měl přijet také prof. Ronni Gamzu CEO of Tel Aviv Sourasky Medical Center. Profesor Gamzu je kromě medicíny odborníkem na ekonomii zdravotnictví, působil řadu let i Ministerstvu zdravotnictví a vedl výbor pro dlouhodobé plánování pracovních sil ve zdravotnictví státu Izrael do roku 2015. Bohužel situace v Izraeli mu příjezd nedovolila. Zkušenosti Mayo Clinic s námi sdílel Dr. Norberto Santana Rodríguez, MD, PhD, FEBTS Chair od Department of Surgery – Mayo Clinic Hospital, Abu Dhabi. Jeho přednáška se dobře doplňovala s dalšími přednášejícími, kteří jsou významnými osobnostmi českého zdravotnictví včetně ředitele VZP Ing. Zdeňka Kabátka, ředitele FN Olomouc prof. MUDr. Romana Havlíka, Ph.D, proděkana 3. LF UK Praha MUDr. Davida Marxe, Ph.D a nepochybně i se slovy přednášejícího Mgr. Marka Váchy, proděkana 3. LF UK Praha. Důležité je, že zdravotnictví 21. století chápeme jako proces, který v sobě musí zahrnovat nejen moderní postupy léčby včetně zapojení umělé inteligence a telemedicíny, ale nesmí opomenout ani prevenci a personalizovaný přístup ke kvalitní léčbě pacientů včetně psychologické podpory. 

Jaké závěry jsou pro vás ze sympozia a jaký bude celkový přínos pro AGEL a jeho pacienty?

Věřím, že oba dny sympozia jsou přínosem nejen pro nás jako zdravotníky, pro odborníky, ale změní náš pohled na medicínu let následujících, kdy populace sice bude stárnout, ale musí být připravována na to, aby strávila v kvalitní kondici delší dobu svého života, než dosud. Zároveň, že kontakt lékaře nebo sestry s chronicky nemocným pacientem skutečně bude moci být budován distančně. Takto se nejen uspoří finanční prostředky, ale sníží se náklady na čas a přepravu pacientů, sníží se expozice patogenům v nemocničním prostředí pro chronicky ohrožené pacienty. Inovace a dokonalé využití nákladné techniky, centralizace specializované akutní i plánované péče, ambulantní péče o chronicky nemocné s využitím telemedicíny bude základem pro virtuální nemocnice, vizi 21. století. A zároveň nezapomínejme, že centrem naší snahy je nejen dobře diagnostikovaný a vyléčený pacient, ale zároveň i erudovaný a spokojený zdravotník. Tuto křehkou rovnováhu musíme setrvale budovat a udržovat.

Skupina AGEL vybudovala dvě špičková kardiocentra, a to jak v ČR, tak na Slovensku. Čeho si při jejich fungování nejvíce ceníte a plánuje AGEL ještě nějaké rozšíření?

Nejvíce si cením osobností, vždy jsou základem té nejlepší péče. U Komplexního kardiologického centra v Třinci-Podlesí oceňuji nejen těch třicet let společného úsilí, ale i téměř rodinné prostředí u takto specializované péče. Skutečnost, že jsou mezi předními v republice a mají i světová prvenství – dovolte mi jmenovat katetrizační elektrokoagulační katetrizace (zejména mitrální a trikuspidální chlopně) – jediné centrum v Česku, dlouhodobé mechanické srdeční podpory (jediné netransplantační centrum v ČR), stereotaktická radiochirurgie (arytmie) dvě centra v ČR a stereotaktická neuromodulace srdce (světové prvenství) a zároveň nejen kardiologií využívané telemedicínské centrum, je řadí mezi exklusívní pracoviště AGELu. Kardiocentrum Košice-Šaca, které je „nejmladším“ členem této kategorie, má hned několik prvenství kromě komplexního rozsahu kardiologické a kardiochirurgické a angiologické péče – první soukromé kardiocentrum na Slovensku, první na Slovensku a v AGELu s využitím roboticky asistovaných kardiochirurgických výkonů. A především historicky nejkratší dobou vybudování kardiocentra takového rozsahu. Naším cílem je centralizace této péče do těchto dvou center samozřejmě následovaná spoluprací s ostatními kardiologickými ambulancemi a nemocnicemi nejen našich společností.

Akce byla koncipována jako dvoudenní, druhý den byl rozdělen na lékařská a nelékařská témata – které vás nejvíce zaujala?

Přiznám se, že pro mě bylo obtížné vybírat celky, určitě jsem vzhledem ke své historii internisty, nefrologa i v počátcích své činnosti kardiologicky praktikujícího lékaře, sledovala trendy moderní kardiologie. Uplatní se totiž i v mnoha dalších odbornostech, sama jsem jako nefrolog totiž dlouhodobě sledovala vliv léčiv či hydratace dialyzovaného pacienta na jejich hemodynamické parametry. Nevynechala jsem témata nelékařská, zaměřená mimo jiné i na roli sester v péči o naše pacienty. Zajímavé byly také posterové práce a interní granty AGEL – zde musím konstatovat vysokou úroveň odbornosti a presentace u našich mladých nadějí.

Pojďme trochu do historie. První ročník Sympozia AGEL se uskutečnil v listopadu v roce 2007. Tedy několik měsíců poté, co se společnost Středomoravská nemocniční (sdružuje nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku) stala součástí Skupiny AGEL. Vy jste ve Středomoravské nemocniční působila jako lékařská ředitelka. Zúčastnila jste se prvního ročníku Sympozia v Ostravě?

Máte pravdu, zúčastnila jsem se sice tehdy jako lékařka, ale bylo to první moje velmi zajímavé setkání a nepochybně mě utvrdilo v tom, že jsem si správně vybrala svoje další směrování lékařské ředitelky Středomoravské nemocniční.

Zúčastnila jste se všech 16 ročníků Sympozií společnosti AGEL?

Byla jsem téměř na všech. Dovolím si tvrdit, že jejich kvalita se každoročně zvyšuje. Všechny měly nějaký smysl, měly svoje poselství. Samozřejmě si vždy myslím, že ten poslední je nejlepší.

Od kterého roku organizačně vedete Sympozium AGELu?

Jsou to poslední tři roky, a každý rok pociťuji větší zodpovědnost. Uvědomuji si, že máme tolik odborníků, kteří mají co říci ostatním, jejich úroveň se skutečně vyrovná nejen našim republikám, ale i zahraničí. A na nikoho nezapomenout… A zároveň nalézt témata, která zaujmou širokou odbornou veřejnost, a to nejen AGELu.

Co je na organizování sympozia nejtěžší?

Nejtěžší je tedy asi nalézt nosné téma – myšlenku, která nás všechny spojuje. Letošní kardiovaskulární téma bylo poměrně jednoduché rozhodnout právě s ohledem na výše uvedené – máme dvě komplexní kardiologická centra Třinci a Košicích na světové úrovni, spolupracující se všemi zdravotnickými zařízeními AGEL. A letošní téma pro mě bylo velkou výzvou. Přála jsem si, aby zde byla medicína zastoupena ve všech aspektech – od prevence, moderní diagnostiky a terapie, až po zapojení nových technologií. A zároveň abychom nezapomínali na to, že umění medicíny je mocné – ars medica magna est (lékařské umění je mocné). A tedy že nikdy nesmíme zapomínat na to, že jsme pomocí pro nemocné ve všech situacích. A člověk má zůstat člověkem, ať je na jakékoliv pozici. A myslím si, že se nám to podařilo.

Příprava sympozia je běh na na dlouhou trať. Kdy začínáte s organizací sympozia?

Vlastně jak skončí sympozium, tak během dalšího měsíce začínáme s přípravou dalšího roku. Už v prosinci chceme mít hlavní téma sympozia na další rok.

Sympozium nejsou jenom přednášky, řada společenských setkání, jednání, ubytování. Co je nejtěžší zajistit pro účastníky sympozia?

Nejtěžší je zajistit program, který by zaujal – to je samozřejmě zásadní. A protože kapacity hotelu jsou omezené, tak ubytování, transfery, stravování. Je to ohromné množství mravenčí práce, které zajišťuje tým pod vedením VAVIA a Mgr. Lenky Jabůrkové vždy již téměř rok dopředu. My máme velkou výhodu, že v tomto hotelu se Sympozium AGEL pořádá několik let za sebou, tak se nám dařilo udržovat i stejné datum konání.

Už je vybrán podtitul pro sympozium na příští rok, případně podle čeho jej bude skupina vybírat?

Podtitul pro příští rok si zatím nechávám pro sebe, ale myslím, že preferovaná témata jsou nabíledni – budou reflektovat strategii naší společnosti – budovat centra na vysoké odborné úrovni v obou republikách s implementací toho nejlepšího na úrovni odborné, kvalitativní a empatického přístupu personálu zároveň se zaváděním nových technologií a inovací a odpovídající erudicí našich zdravotníků. A připravujeme i nová schémata. Věřím, že se všichni můžeme těšit!

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  LUKÁŠ KABOŇ