ZAJÍMAVOSTI

Nejlepší sportovec loňského roku České republiky Lukáš Krpálek o zdravotních sestrách

18. 7. 2022

Vaše rubrika s Lukášem Krpálkem.

Využili jsme spolupráce Skupiny AGEL s naším nejlepším sportovcem Lukášem Krpálkem a namísto tradiční oblíbené rubriky vašich otázek a jeho odpovědí jsme ho do našeho speciálu vyzpovídali právě na téma on a zdravotní sestry.

Lukáši, jako dítě, byl jste nemocný a máte vzpomínky na sestřičky?

Jako dítě jsem naštěstí moc nemocný nebyl, nikdy jsem ani nemusel jako malý do nemocnice. Ale protože jsem byl pěkně divoký, tak jsme chodili docela často na ošetření různých úrazů, včetně šití hlavy. A to už si vybavuji, jak uklidňující pro mě, ale i pro rodiče bylo, když nás sestřička všechny uklidnil a ujistila, že to nebude bolet a že to ani tentokráte nic vážného není.

Děláte sport, kde asi o úrazy není nouze, jak jste na tom?

Neřekl bych, že judo je sport s větším množství úrazů než ostatní, otlučení jsme, to ano, ale díky našim zásadám, pravidlům a vzájemnému respektu nejsme rozhodně častým návštěvníky zdravotnických zařízení.

Neříkejte, když někdo vidí zápas v judu, jak na sebe padají metrákoví chlapi, chytáte se za ruce, podrážíte se, že pak odejdete jakoby nic.

Máte pravdu, že máme posunutý práh bolesti a to, co má být otlučené, mám za celý život na rány připravené. Ale jak jsem říkal, součástí našeho tréninku je o umění bránit se, padal, eliminovat útoky soupeře, a tím i předcházet zraněním. Ale určitě nepočítáme a neřešíme, co by asi ostatní prožívali.

Byl jste vlastně někdy v nemocnici?

Jako pacient dvakrát, ale vždy krátký čas. Jednou na operaci menisku, jednou na mandlích. Ale i za ten krátký čas jsem si všiml a uvědomil, jak důležitou, a přitom náročnou práci sestřičky mají. Já byl pacient, který se o sebe postaral a žádnou náročnou péči nepotřeboval, ale když jsem si představil, že by mě měly zvedat či otáčet, to bych jim při mé váze tedy nepřál. Přitom dobře vím, že je celá řada ještě těžších pacientů, kteří se o sebe nepostarají a mnohdy se ani nehnou.

Jste rodič dvou malých dětí, s nimi již máte zkušenosti s návštěvou lékařů?

Naštěstí jen podobné těm mým dětským, i když na pohotovosti jsme již byli. Když nad tím teď přemýšlím, říkám si, že sestřičky tam těch rolí mají několik, jednak samozřejmě utěšují nemocné či zraněné dítě, ale vystrašení jsou i rodiče, které také uklidňují a dodávají jim odvahu, která se pak přenáší na děti z více stran.

Máte pro naše sestřičky nějaký vzkaz?

Určitě bych jim rád poděkoval za všechny jejich pacienty a za to, jak trpělivě a profesionálně zvládají svou náročnou práci. Přeji jim co nejvíce spokojených vyléčených pacientů, kteří si uvědomují, jak důležitou a nezastupitelnou roli při jejich pobytu ve zdravotnickém zařízení sestřičky mají. Buďme na milí, tak jako jsou ony na nás.

LUKÁŠ KRPÁLEK

• olympijský vítěz z roku 2016 a 2021

• mistr světa z let 2014 a 2019

• trojnásobný mistr Evropy

• vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky v letech 2016, 2019 a 2021