ZAJÍMAVOSTI

Nejlepší sportovec loňského roku České republiky Lukáš Krpálek odpovídá…

23. 5. 2022

Vaše rubrika s Lukášem Krpálkem.

Judista Lukáš Krpálek zažil další rok snů. Na olympijských hrách v Tokiu obhájil zlatou olympijskou medaili, za což byl v prosinci 2021 již potřetí vyhlášen nejlepším sportovcem České republiky, čímž se zařadil mezi největší legendy naší sportovní historie. Společnost AGEL je ráda, že již třetím rokem s Lukášem spolupracuje a podporuje ho v jeho skvělé kariéře. Součástí spolupráce je i náš seriál, ve kterém odpovídá na otázky čtenářů časopisu Náš AGEL. 

Dobrý den, v Nemocnici AGEL Praha Italská jsem četl váš časopis a zaujala mne rubrika, kdy můžeme dávat otázky panu Krpálkovi. Rozhodl jsem se poslat nejlepšímu našemu sportovci několik otázek a předem děkuji za odpovědi. Jindřich E., Praha

Jste na tatami dvě desítky let. Vedete si statistiky? Kolik jste absolvoval zápasů, kolik vítězství a porážek?

Statistiky si nevedu. Byly v dětských kategoriích, vítězné statistiky, které se zapisovaly do judistických průkazů. Na nejvyšších soutěžích pak vede statistiky mezinárodní federace a myslím si, že jsou i veřejně dostupné. Takže kdo má zájem, může zjistit, kolik mám vyhraných a prohraných zápasů, i jak, ale já to nevím. Navíc se do nich nepočítají evropské a asijské poháry a další soutěže, které nespadají pod IJF federaci, stejně jako zahraniční ligy, kde startujeme. Takže celkovou statistiku už nikdy nikdo nedá dohromady.

Váš trenér v jednom rozhovoru řekl, že jako mladík jste neuměl prohrávat, což jste se naučil až v průběhu kariéry. Co jste dělal po porážkách dříve a nyní?Například Federer v dorosteneckém věku po porážkách nebo v průběhu utkání zničil ‚x’ raket.

Po prohraných zápasech jsem nic neničil, ale skutečně jsem prohry nesl velmi těžko a trvalo mi několik dní, než jsme se s nimi vyrovnal. Dokonce to někdy šlo i do týdnů. Zpětně mi však dochází, že každá prohra mi pomohla k tomu, abych se zlepšoval. Nebýt těchto proher, nemuselo být tolik vítězství, všechny prohry jsem analyzoval, přemýšlel nad nimi a poučil se z nich. To mě dostalo tam, kde dnes jsem. Ani dnes nesnáším prohry úplně dobře, ale už vím, že prohra mě může jen posílit a pomoci k tomu, vyhrát něco velkého. Rozhodně to ale není tak, že bych prohrával rád.

Kdybyste byl trenér soupeře. Co by měl udělat Váš svěřenec, aby zvítězil nad Krpálkem?

To je dobrá otázka, ale nevím, co odpovědět. Když to vezmu ze svého pohledu, tak já, když se chystám na zápas, tak se snažím soupeře maximálně analyzovat. Na jakou stranu se pere, co dělá za chvaty, co je jeho dominance… A na vše se připravuji. Udělám obranu na leváka, na jeho techniky, abych dokázal eliminovat jeho přednosti. Když vím, že dělá kontra chvaty na určité techniky, tak do nich nelezu… U mě je dominance kondice, vydržím dlouhé zápasy, takže taktiku bych volil tak, že sám sebe musím hodit co nejdříve, dokud mám dostatek sil. Dále vím, že mám dobrý boj na zemi, tak bych se sám se sebou na zemi moc nezdržoval. A ostatní nebudu prozrazovat, nevím, kdo to všechno bude číst.

Ve Vašem sportu mohou ovlivnit zápas rozhodčí. Kdy jste se na rozhodčího nejvíce naštval a proč? Jak v té chvíli s Vámi emoce pracují – nadáváte rozhodčímu?

Já říkám, že když prohraju, i když může zápas ovlivnit rozhodčí, tak jsem měl dostatek času, abych zápas vyhrál. Takže mu to nemám za zlé, když udělá chybu. Já měl udělat více pro to, abych vyhrál, abych nedal rozhodčímu příležitost, aby ho svou chybou ovlivnil.

Pojďme k novinářům, zejména bulvární si dovedou vymýšlet. Kdy Vás opravdu nějaký vytočil a proč?

Protože bulvár nečtu, tak ani neměli příležitost. Ostatně, pokud jde o mou osobu, myslím, že jsem pro ně nezajímavý a nemají co psát.

Pokud chcete Lukáši Krpálkovi položit nějakou otázku, pošlete ji na: casopis@agel.cz

Díky spolupráci s Lukášem jsme pro naše čtenáře připravili rubriku, ve které odpovídá na Vaše otázky. Ty na konci roku slosujeme a autor vítězné získá kimono mistra světa a olympijského vítěze, které mu Lukáš Krpálek osobně předá. Autoři publikovaných otázek získají Lukášovu fotografii s vlastnoručním podpisem, proto nám spolu s otázkami posílejte i svou korespondenční adresu, máte-li o kartičku zájem.