ZAJÍMAVOSTI

Ve Skupině AGEL se mění práce s léčivy

10. 3. 2022

Práce s medikacemi se nyní stává přehledná, jednoduše čitelná a snižuje se tak množství možných chyb.

Text: Ing. Martina Miarková

Nemocniční informační systém IKIS nabízí novou podobou práce s léčivy. Zatímco doposud lékaři s léčivy v rámci zdravotnických dokumentů pracovali formou volného textu, nově se medikace zapisují strukturovaně do tabulky, kde se vybírají položky ze standardizovaného číselníku. Díky tomu se dokáže léčivo přesně identifikovat a lékař tak může na jeden klik myší pacientovi vygenerovat z podávaného léčiva i recept. Práce s medikacemi se stává přehledná, jednoduše čitelná a snižuje se tak množství možných chyb. Další výhodou jednotné strukturované podoby léčiv je jednoduchý přenos léčiv mezi dokumenty, například do příjmové a propouštěcí zprávy.

„Pokud například pacient navštíví ambulantní pracoviště a na základě vyšetření je mu doporučena hospitalizace, pak má lékař při příjmu na hospitalizačním oddělení možnost jednoduše převzít užívaná léčiva pacienta z ambulantní zprávy do zprávy příjmové. Následně se strukturovanou podobou podávaných léčiv lékař pracuje v rámci každodenních úkonů pacientovy hospitalizace a odebírá, přidává nebo upravuje podání léčiv dle potřeb pacienta,“ uvádí konzultant IKIS Bc. Petr Kunát s tím, že na pozadí těchto úprav se sledují změny a je tak vždy přístupná historie podávané léčby v čase. Tato funkčnost neřeší jen hospitalizační provoz v rámci nemocnic, ale také provoz Léčeben dlouhodobě nemocných.

Na odděleních dlouhodobé péče je strukturované podávání léčiv rozšířeno o možnost naplánovat rozpis léků na více dní dopředu. Lékaři tak nemusí rutině řešit každý den převzetí podávaných léčiv z předchozího dne, ale díky automatickému naplánování podávané léčby zasáhnout jen v případě, kdy dojde ke změně. Během prvního čtvrtletí roku 2022 je v plánu doladění funkčnosti dle jednotlivých provozů. Tímto krokem budou pokryta všechna zdravotnická zařízení skupiny AGEL s hospitalizační péčí a mohou tak začít využívat další navazující funkcionalitu – interakce (vzájemné působení dvou nebo více činitelů) léčiv. Právě díky strukturované podobě léčiv lze jednoduše vyhodnotit jednotlivé lékové a potravinové interakce. „Strukturované medikace jsou nelehkým, ale přitom zásadním krokem na cestě k dalšímu zvyšování kvality.

Základní vlastností takto ordinované léčby je, že jí musí rozumět i „stroj“ a dnes můžeme říci, že je to myšleno doslova. Pracujeme na záměru, kdy bude možné nemocniční systém IKIS propojit s robotickým dávkovacím systémem, který zajistí precizní přípravu dávek léků na každou určenou hodinu, přesně podle rozpisu lékařem ordinované strukturované medikace a ještě přitom pohlídá expirace, skladové zásoby, výstupní kontrolu – to vše pro několik set léků, současně ordinovaných na několika odděleních. Stejně zásadním benefitem strojově čitelné ordinace léčby je možnost jejího statistického vyhodnocení. Kromě detailních ekonomických analýz budeme například schopni vyhodnotit účinnost léčby a efektivitu úsilí pro potírání nozokomiálních nákaz,“ uvádí Jiří Šedivec, projektový manažer IKIS pro AGEL.