ZAJÍMAVOSTI

Nejlepší sportovec loňského roku České republiky Lukáš Krpálek odpovídá…

22. 3. 2022

Vaše rubrika s Lukášem Krpálkem

Judista Lukáš Krpálek zažil další rok snů. Na olympijských hrách v Tokiu obhájil zlatou olympijskou medaili, za což byl v prosinci 2021 již potřetí vyhlášen nejlepším sportovcem České republiky, čímž se zařadil mezi největší legendy naší sportovní historie. Společnost AGEL je ráda, že již třetím rokem s Lukášem spolupracuje a podporuje ho v jeho skvělé kariéře. Součástí spolupráce je i náš seriál, ve kterém odpovídá na otázky čtenářů časopisu Náš AGEL.

Dobrý den, upoutala mě výzva ve Vašem/našem magazínu Náš AGEL, kdy jsem si četla o sportovci Lukáši Krpálkovi a byla zde uvedena možnost položit mu pár otázek. Neváhám a níže jsem je sepsala. Lenka Toušová, Kostomlaty nad Labem

Jaký neobvyklý dárek jste si (coby dítě) přál k Vánocům? Něco originálního či bláznivého?

Jako malý kluk jsem si hrozně přál autíčko na dálkové ovládání, které bylo v době, když já byl dítě, ještě něco neobvyklého. Ale nikdy se mi to nesplnilo. Až jako velkému, před pár lety, mi Ježíšek veliké auto na dálkové ovládání, které jezdí pěkně rychle, konečně přinesl. Takže se mi i tento klukovský sen splnil.

Jste rybář, a proto se chci zeptat, na jaké rybě si nejvíce pochutnáte?

Já mám rybaření jako relax u vody, kde největší odměnou je to, že člověk rybu uloví. Takže nelovím ryby proto, abych je jedl, ale když je chytnu, tak je ošetřím a pustím zpět. Ale ryby jím moc rád, miluji lososy a doslova zbožňuji suši, které se bez ryb neobejde. Tady se dokážu hodně přejíst.

Jakou klukovinu jste v mládí provedl, a stále toho litujete?

Byl jsem hodně akční dítě, které provádělo rošťárny každou chvíli. Kolik jsme toho rozbili a vyvedli! Ale že by bylo něco, čeho bych litoval, to naštěstí ne. Takže to byly skutečně jen takové klukoviny.

Když odjedete do cizí země za sportem, přivezete manželce a dětem něco z cest? Potěšíte je nějakým typickým dárkem z té navštívené země?

Když jsem delší dobu pryč, tak dárky vozím, ale není to pravidlo. Manželce vozím dárky samozřejmě, ale dětem moc ne, nechci je rozmazlovat. Ale když slyším od manželky, že jsou hodné, což nebývají (smích), tak jim výjimečně i něco přivezu.

Kam nejdál jste vycestoval za judem? Do kterého státu a co vás tam nejvíce zaujalo?

Na vzdálenost úplně nevím, ale nejraději navštěvuji Japonsko, zemi judu zaslíbenou, kde jsem strávil skutečně hodně času, rozhodně déle než jeden rok života. Byl jsem tam skoro čtyřicetkrát a vždy se hrozně rád vracím. Nikde nemohu mít lepší přípravu, chutná mi místní jídlo, líbí se mi tamní kultura, to, jací lidé jsou, to mě také baví. Pro mě je to nejkrásnější země, kam bych se chtěl, až skončím s judem, pořádně podívat a důkladně ji procestovat – jako turista, když nebudu mít sportovní povinnosti.

Jakými třemi slovy byste se výstižně charakterizoval?

To je těžká otázka, zkusím odpovědět podle toho, jak mě vychovalo judo – úcta, pokora a respekt. Pokud chcete Lukáši Krpálkovi položit nějakou otázku, pošlete ji na: casopis@agel.cz

LUKÁŠ KRPÁLEK

• olympijský vítěz z roku 2016 a 2021

• mistr světa z let 2014 a 2019

• trojnásobný mistr Evropy

• vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího sportovce České republiky v letech 2016 a 2019