ZAJÍMAVOSTI

Mistr světa Lukáš Krpálek odpovídá…

1. 9. 2021

Vaše nová rubrika s Lukášem Krpálkem.

Dobrý den, Posílám Vám otázky pro našeho nejlepšího sportovce. Věřím, že uspěje také na blížící se olympiádě. Celá rodina mu držíme pěsti.
Josef B., Prostějov

V minulosti jste působil v kategorii do 100 kilogramů (nyní v nejvyšší nad 100 kilogramů). Často jste musel shazovat do této kategorie. Kolik kilogramů jste musel shazovat pravidelně, a kolik kdy nejvíce? Jakým způsobem jste shazoval? 
V této nižší váhové kategorii jsem shazoval kolem 7, 8, i 9 kilogramů. Protože závodů byla spousta, tak se to někdy sešlo, že jsem na závodní váhu shazoval dvakrát, ale někdy i čtyřikrát za měsíc. To byl pro tělo velký zápřah a hlavní důvod, proč jsem se rozhodl pro změnu váhové kategorie a jít do vyšší. Nejvíc jsem shazoval 12 kilo, když jsem vážil kolem 112 a hubnul jsem do kategorie do 100 kilogramů. Musím přiznat, že to pro mě už bylo hraniční. Tyto vyšší váhy člověk hubnul systematicky, delší dobu, ale ty nižší 5 až 6 kilo, to jsem hubnul třeba během čtyř dnů. Kila jsem hubnul většinou na vodě, že jsem so odvodňoval, ty vyšší váhy, to už jsem upravoval jídelníček. Pro hubnutí na vodě, to jsem měl takový speciální oblek na pocení, ve kterém jsem chodil několikrát za den běhat, a přes den jsem moc nepil. A když, tak hlavně kafe, které ještě odvodňuje.

Jaká je Vaše běžná váha nyní a kolik kilogramů máte, když jdete na tatami?
Nyní je moje soutěžní váha kolem 115 kilogramů, moje maximální váha byla 120 kilo, ale to už jsem se necítil dobře. Nejlépe se kondičně cítím kolem 113 kilogramů, jsem dostatečně rychlý a nic mě neomezuje. Když jsem měl více, cítil jsem se dobře silově, ale zase jsem byl takový neohrabaný a kondičně to drhlo.

Hodně cestujete – letecky, autem, autobusem. Přece jen jste kus chlapa – jak se „zmáčknete“ do sedaček třeba v letadle? Není to pro Vás utrpení, letět třeba šest hodin?
Poslední dobou jsem toho vinou covidu moc nenacestoval a člověk si docela odvykl. A tak, když mám někam letět, je to pro mě utrpení, tím spíše, když letíte přes celý svět. Pro mě ani kousek není moc pohodlný, ale všechno se dá vydržet. Přiznávám, cestování nemám v oblibě, ale je to součástí sportu, našeho povolání, a tak to musíme brát. Nestěžuju si. Navíc, na dlouhé lety do Asie anebo Ameriky nyní využívám business třídu, kdy se člověk i při mé výšce trochu natáhne. Po Evropě prosím při odbavení o sedačky u dveří, kde je více místa a člověk si alespoň trochu uleví.

Osobně propagujete některé firmy, které Vás sponzorují. Pijete například pivo Svijany nebo se léčíte ve zdravotní skupině AGEL?
Je to tak, chci mít partnerství založené na tom, že propaguji věci a společnosti, které mám rád a dává mi spojení smysl. Svijanské pivo si dám rád, třeba když doma po závodech grilujeme. A pokud jde o skupinu AGEL, moc si přeji, aby se mi v kariéře dále vyhýbaly nemoci a zranění. Ale jako žádný člověk se bez lékařské podpory a pomoci neobejdu, a tady na AGEL spoléhám.

Kdybyste – kromě manželky – měl pozvat nějakou celebritu na večeři. Kdo by to byl a proč?
Moji oblíbenou zpěvačku Hanku Zagorovou, kterou hrozně rád poslouchám a u jejích písniček skvěle relexuju. Pokud chcete Lukáši Krpálkovi položit nějakou otázku, pošlete ji na: casopis@agel.cz

LUKÁŠ KRPÁLEK
• olympijský vítěz z roku 2016
• mistr světa z let 2014 a 2019
• trojnásobný mistr Evropy
• vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího
sportovce České republiky v letech 2016 a 2019