ZAJÍMAVOSTI

Medical Systems rozšířil mobilní aplikaci pomáhající sestrám

26. 7. 2021

Se stále narůstajícím tlakem na sestry a vedení ošetřovatelské dokumentace je žádoucí sesterskou dokumentaci převést do elektronické podoby v co největší míře.

Text a foto: Ing. Tomáš Želazko

Kdyby slavná sestra Florence Nightingalová, která se narodila v roce 1820 a podle níž se slaví Mezinárodní den ošetřovatelství, vkročila do kterékoli české i slovenské nemocnice v 21. století, nestačila by se divit. Jediné, čemu by asi rozuměla a co se příliš nezměnilo od jejích dob, je ošetřovatelská dokumentace – papír, tužka, šanony. Ale i to se začíná měnit. Společnost Medical Systems rozšiřuje aplikaci mobilní IKIS o část pomáhající sestrám – „Ošetřovatelskou dokumentaci“.

„Ošetřovatelskou dokumentaci není možné zrušit, ovšem chceme, aby zdravotní sestry byly povinné vést mnohem méně záznamů a v podobě více odpovídající skutečným potřebám – podle toho, jaká péče je pacientovi poskytována,“ říká manažerka kvality a ošetřovatelské péče ve skupině AGEL Ing. Kristina Krausová, MBA. Se stále narůstajícím tlakem na sestry a vedení ošetřovatelské dokumentace je žádoucí sesterskou dokumentaci převést do elektronické podoby v co největší míře. „V Integrovaném Klinickém Informačním Systému (IKIS) vznikne nová dokumentová sekce, která bude vyčleněna pro sestry – „Ošetřovatelská dokumentace“. V této dokumentové sekci bude možné přidávat dokumenty, které usnadní sestrám tvorbu a vedení pacientské dokumentace. Jako první budou do této sekce převedena rizika z aktuálního modulu rizik,“ vysvětlila Michaela Bednářová, konzultantka IKIS. Nově budou rizika vedena formou jednotlivých dokumentů, které sestra vyplní. Pomocí nástrojů IKIS pak budou moci být tato data kopírována do dalších dokumentů. Hlavní výhodou bude propojení s Mobilním IKIS a sestry tak budou moci formuláře jednoduše vyplnit přímo u lůžka pacienta. 

Jednotlivá zdravotnická zařízení ve skupině AGEL dostávají prostor k úpravě zdravotnické dokumentace tak, aby odrážela spektrum péče poskytované v daném zařízení. Sestry se rozhodně změny nemusejí obávat. „Naopak, je to péče o ně, je to snížení administrativní zátěže, která je velmi trápí. A myslím si, že je to pro ně dobrý signál. Rozhodně nikdo je nebude nutit k tomu, aby své záznamy, které jim vyhovují, zcela zrušily, aby je měnily za jiné, které jim vyhovovat nebudou. Záznamy musejí odrážet potřeby daného zdravotnického zařízení,“ dodala Kristina Krausová.