ZAJÍMAVOSTI

Žádaná kariéra ve zdravotnictví

16. 5. 2021

AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická zaznamenává enormní zájem o vzdělávání.

Text a foto: MgA. Michaela Čížková

Rostoucí zájem o vzdělávání v oblasti zdravotnictví zaznamenává v poslední době AGEL Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická. Důkazem toho je množství zaslaných přihlášek ke studiu a hojně vyhledávaný akreditovaný kvalifikační kurz Sanitář, který škola pořádá ve spolupráci se zdravotnickými zařízeními skupiny AGEL. AGEL Střední zdravotnická škola v Ostravě přivítala své první studenty v roce 2017. Tehdy nastoupilo ke studiu celkem 90 žáků. Za velmi krátkou dobu se škola rozrostla a stala se z ní vyhledávaná a žádaná škola. V roce 2018 se k AGEL Střední zdravotnické škole připojuje také nová Vyšší odborná škola zdravotnická. Ve stejný rok škola otevřela svou novou pobočku střední zdravotnické školy v Českém Těšíně, která se v roce 2020 také rozšířila o Vyšší odbornou školu zdravotnickou. Za pouhé čtyři roky se škola rozrostla z původních 90 žáků na téměř 430 žáků.

PRVNÍ MATURANTI A ROSTOUCÍ ZÁJEM O VZDĚLÁVÁNÍ
Jsou tomu čtyři roky, co škola přivítala své první žáky. V roce 2017 nastoupilo ke studiu celkem 90 žáků, kteří studují obory Praktická sestra, Zdravotnické lyceum a Laboratorní asistent. Nyní stojí celkem 88 žáků v cílové rovince a i přes nepřízeň koronavirové pandemie se pilně vzdělávají a chystají se na maturitní zkoušky, které je čekají v květnu. Poslední rok není pro žáky vůbec jednoduchý. Už několik měsíců jsou žáci doma na distanční výuce, potkávají se v omezeném režimu na odborné praxi ve zdravotnických zařízeních a někteří z nich nastoupili do státem nařízené pracovní povinnosti. Přesto žáci neztrácejí optimismus, chuť ke studiu a snahu pomáhat. Řada z nich působí ve svém volném čase jako dobrovolníci v různých organizacích. Rostoucí zájem o vzdělávání v oblasti zdravotnictví potvrzuje množství zaslaných přihlášek.

Pro následující školní rok 2021/2022 škola obdržela více než 300 přihlášek ke studiu v Ostravě a Českém Těšíně. „Zájemci o studium na ostravské střední škole se mohli hlásit na obory Praktická sestra, Laboratorní asistent nebo Zdravotnické lyceum. Velkému zájmu se tradičně těší obor Praktická sestra,“ říká zástupkyně ředitele Mgr. Alžběta Panáková a zároveň dodává, že byl také projevený enormní zájem o studium oboru Praktická sestra i v Českém Těšíně. O studium na Těšínské pobočce projevilo zájem celkem 160 uchazečů. Ti se hlásili na studijní obory Praktická sestra a Zdravotnické lyceum. Přestože termín podání přihlášek ke studiu už vypršel, maraton v podávání přihlášek pokračuje dále, nyní (aktuálně) na Vyšší odborné škole zdravotnické. Zájemci o studium na VOŠ jak v Ostravě, tak v Českém Těšíně, mohou své přihlášky podávat až do 31. května. Hlásit se mohou na studijní obor Diplomovaná všeobecná sestra v denní i kombinované formě.

KARIÉRA VE ZDRAVOTNICTVÍ A ZMĚNA PROFESE
Důkazem zvýšeného zájmu o kariéru ve zdravotnictví je také rostoucí poptávka po akreditovaném kvalifikačním kurzu Sanitář. Škola kurz pořádá od roku 2020. Od té doby proběhlo celkem 5 kurzů jak v Ostravě, tak i v Českém Těšíně. Kurz od počátku jeho fungování celkem absolvovalo více než 60 kurzistů a řada z nich našla uplatnění ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL. Škola úzce spolupracuje s Nemocnicí AGEL Český Těšín a s Nemocnicí AGEL Ostrava--Vítkovice, ve kterých probíhá odborná praxe. Kurzisté jsou tak vtáhnuti přímo do místa dění. 

„Kvalifikační kurz je mix teoretické a praktické výuky a délka kurzu trvá maximálně tři měsíce. Sanitářský kurz končí praktickou a teoretickou zkouškou. Po skončení kurzu obdrží absolventi osvědčení o způsobilosti výkonu povolání sanitáře s neomezenou platností. Velmi často se stává, že již během praxe v nemocničních zařízeních dostávají účastnici kurzu nabídky práce,“ říká vedoucí teoretické přípravy kurzu a lektor sanitářského kurzu PhDr. Jarmila Verešová, PhD. O kurz mají zájem převážně ženy, ale zájem ze strany mužů není výjimkou. Díky koronavirové pandemii řada lidí přišla o práci a zůstali doma v nejistotě. Právě ti tvoří větší část zájemců o kvalifikační kurz. Příběhy lidí, kteří se do kurzu přihlásili, jsou různé, ale často se mezi nimi objevuji prodavači, pekařky, číšnice, horníci nebo i policisté. Všichni mají ale stejný cíl. Mít jistotu práce a být nápomocen nemocným lidem.