ZAJÍMAVOSTI

Z horníka se stal řidič sanitky

17. 5. 2021

Po 17 letech v dole pracuje pan Čestmír Herpai od roku 2003 jako řidič sanitky pro Dopravní zdravotní službu v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice.

Text: MgA. Michaela Čížková / Foto: MgA. Michaela Čížková, archiv Čestmíra Herpaie

Čestmír Herpai pracoval na šachtě dlouhých 17 let. Denně fáral skoro kilometr pod povrch země, kde pracoval na ražbě. V nesnesitelném teple a potmě, bylo jeho úkolem stavět tzv. hajcmany (důlní ocelové výztuže) a razit denně až 5 metrů. Život pod zemí a potmě ho poznamenal, měl několik těžkých úrazů a zejména obtížná situace v ostravských a karvinských dolech zapříčinila změnu jeho profese. 

Příběh Čestmíra Herpaije začíná v Dole Hlubina, kde pracoval několik let. Po jeho uzavření v roce 1992 se přemístil na ražbu do Dolu ČSM Stonava Jih, tam pracoval do doby, než přišel první útlum Ostravských dolů. Během 17 let na šachtě potkalo pana Čestmíra hodně vážných i méně vážných úrazů. Poslední zranění, které si pan Čestmír v důlním prostředí přihodil, bylo nešťastnou náhodou vážné poranění levé ruky. Pan Herpai si prořízl šlachy a svalstvo podél celé levé paže a jeho zranění bylo až na kost. Po této nehodě ho čekalo 90 stehů a dlouhá léčba a rehabilitace. Rodiče pana Čestmíra naučili, že v životě se musí pracovat a proto neváhal změnit profesi a šel vyzkoušet kariéru, o které vždycky snil. Tak se stalo, že už od roku 2003 pracuje pan Čestmír Herpai jako řidič sanitky pro Dopravní zdravotní službu v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice. 

Během jeho neuvěřitelně dlouhé 18leté kariéry řidiče sanitky najel pan Čestmír přes milión kilometrů, a to bez nehod. Ve své práci je velmi spokojený a práci si pochvaluje. „Byla to velká změna, 17 let jsem byl prakticky potmě. Nyní můžu pomáhat lidem a to mě velmi naplňuje. Navíc jsem si splnil svůj sen, protože mě vždy lákalo dělat řidiče,“ říká o své profesi řidiče sanitky pan Čestmír Herpai. Práci řidiče sanitky vnímá pan Čestmír jako poslání. „Práci řidiče nevnímám jen jako obyčejnou práci, ale je to pro mě poslání. Ačkoliv směny jsou oproti práci v dole dlouhé a člověk neví, co ho ten den v práci potká, nikdy bych neměnil,“ dodává Čestmír Herpai.