ZAJÍMAVOSTI

Mistr světa Lukáš Krpálek odpovídá...

19. 3. 2021

Vaše nová rubrika s Lukášem Krpálkem.

Dobrý den, přečetla jsem si ve vašem časopise novou rubriku a rozhodla se poslat několik otázek na pana Krpálka. Děkuji za odpověď.
Eva Toušová, Kostomlaty nad Labem.

Jsme na prahu nové sezóny, co Vás letos v tomto netradičním čase čeká?
Je přede mnou velmi důležitý rok, čekají mě totiž olympijské hry v Tokiu, odložené vinou pandemie o rok. Předtím bude ještě mistrovství Evropy v Lisabonu. Nejdůležitější turnaj, a to nejen tohoto roku, ale od roku 2016, od olympiády v Riu, kde se mi podařilo vyhrát, je samozřejmě ten olympijský. Obhajoba zlaté medaile, a to navíc v jiné váhové kategorii, by bylo splněním ohromného snu. Nebude to v žádném případě jednoduché, každý máme odlišné podmínky na trénování. Příprava se u nás nedá udělat na 100 procent. Ale budeme se snažit cestovat, po Evropě, do Asie, do Japonska. Tam jsem se vždy nejlépe připravil. Musíme však počítat se vším, hned první letošní camp plánovaný na začátek roku vinou pandemické situace v Japonsku nevyšel. Ale hledáme náhradní řešení a nic nevzdáváme. Udělám vše pro to, abych do Tokia za obhajobou odletěl skvěle připravený.

V jakých chvílích jste si říkal, že s judem skončíte? A čemu byste se případně věnoval (povolání)?
Lhal bych, kdybych nepřiznal, že takových chvil bylo více, nejčastěji na soustředěních v zahraničí. Tam jsou tréninkové dávky obrovské. A když jsem byl třeba měsíc sám daleko v Japonsku, tvrdě jsme dřeli, byl jsem denně mlácenej, tak mě samozřejmě napadalo, zda to mám zapotřebí. Nicméně, když se pak člověku i díky takové dřině povede turnaj a stojí na nejvyšší příčce, přebírá medaili, poslouchá státní hymnu, přijdou pocity, při kterých si říkám, to jsou ty okamžiky, pro které to všechno dělám. To mě vždy ještě více nakoplo, abych makal, dřel a připravoval se na ty největší turnaje, jako je olympiáda či mistrovství světa či Evropy. A povolání? Vždycky se mi líbilo být hasičem, to byl můj dětský se. Ale jsem vyučený truhlář, práce se dřevem mě baví, takže i to by mě naplňovalo.

Jak doma vybíjíte vztek? Také judem?
Vybíjet vztek doma není potřeba, ten si vybiju na tréninku, domů si chodím odpočinout. Když člověk přijde z tréninku a děti na něj naskáčou, to je největší radost, jakou mohu mít. Je to i ohromná motivace přivážet medaile. Když ji přivezu a dám ji doma dětem, a ty se s ní pak radují, nedovedu si představit nic většího.

Začínáte si už v tak útlém věku Vašich dětí u nich všímat sportovního talentu? Povedete je ke sportu, nebo je necháte jít jejich vlastní cestou zájmů?
Myslím si, že Tonda by mohl být sportovně nadaný. Ať jsme šli dělat cokoli, zdál se mi docela zručný. Podobně jako při manuální práci, když ho vezmu k čemukoli jako pomocníka, tak zručnost pozoruji. Vezmu-li ho třeba, aby mi pomáhal a zatloukal hřebíky, tak mu to jde moc dobře. Chtěl bych, aby se obě děti sportu věnovaly. Výběr nechám na nich. Mohu jim ukázat cestu, sporty představit, ale co budou dělat, to bude jen jejich rozhodnutí. Ale určitě chci, aby sportovaly. Díky sportu totiž člověk zažije spoustu nezapomenutelných chvil a má řadu krásných vzpomínek. Třeba jen to, jak se jezdilo na soustředění a spalo ve spacáku v tělocvičně na žíněnce…

Jakou přezdívku Vám dali v rodině, kamarádi či fanoušci a Vy ji nemáte rád?
Mě nevadí žádná přezdívka, slyším na Krpoši nebo Krpi.
 

LUKÁŠ KRPÁLEK
• olympijský vítěz z roku 2016
• mistr světa z let 2014 a 2019
• trojnásobný mistr Evropy
• vítěz ankety Sportovec roku o nejlepšího
sportovce České republiky v letech 2016 a 2019