Významné události

Klíčová rozhodnutí pro zdravotnictví 21. století

10. 12. 2023

Ředitel VZP Ing. Zdeněk Kabátek pohovořil o nutnosti systémových změn.

Pravidelným účastníkem sympozií Skupiny AGEL je Ing. Zdeněk Kabátek, ředitel největší zdravotní pojišťovny v České republice. Mnoho lidí zde má zažito, že zdravotnictví je zadarmo a o jejich zdraví se má starat stát. I na toto téma jsme hovořili s panem ředitelem Kabátkem.

Pane řediteli, již poněkolikáté se účastníte Sympozia společnosti AGEL. Jaký mají z Vašeho pohledu takové odborné konference přínos?

Dlouhodobě deklaruji, že podobné akce považuji za velmi dů - ležité. Odborníci se zde mohou setkat a hovořit o tématech, která jsou podstatná pro odbornou veřejnost. Mohou jednat o daném zdravotním oboru, zde aktuálně o kardiologii, hovo - řit o problémech, vyslechnout si názory druhých, polemizo - vat o nich. A to je velmi důležité a považuji to za velmi dobré. Navíc sympozia společnosti AGEL jsou každoročně velmi příjemnou záležitostí, kde se potkávám s mnoha kolegy. 

V letošním roce je sympozium zaměřeno na moderní trendy v kardiovaskulární léčbě. Česká kardiologie má ve světě dobrý zvuk. Jak se Vy osobně díváte na naši kardiologii a kterým směrem se bude dále ubírat?

Za mě je česká kardiologie na absolutní špičce. Tuším, že jsme v Evropě hodnoceni na desátém místě, což si myslím, že je poměrně zajímavá pozice. Mohu to hodnotit pouze jako neodborník, ale jako poučený laik, protože nejsem lékař. Nicméně výsledky, které česká kardiologie prezentuje v evropském nebo celosvětovém prostoru, jsou famózní. Znám mnoho významných profesorů, se kterými mám tu čest být i v přátelském vztahu. Myslím si, že česká kardiologie, pokud si udrží úroveň, na které je dnes, tak se nemáme čeho bát.

Je tento obor medicíny tématem také pro zdravotní pojišťovnu?

My, tedy zdravotní pojišťovna, bychom jako plátci rádi přispěli k tomu, aby byl tvořen finanční polštář pro finanční stabilitu tohoto oboru. A proto připravujeme pro kardiologii mnoho novinek, kde si slibujeme, že nabídneme komplexnější pohled na péči o pacienta, od diagnostiky až po třeba rehabilitaci.  

Všeobecná pojišťovna se aktuálně zaměřuje na osvětu. Kromě důrazu na preventivní vyšetření své klienty nabádáte i k lepší péči o své zdraví. Co je Vaším cílem?

Chceme, aby si lidé uvědomili, že přestože české zdravotnic - tví je charakteristické maximální solidaritou mezi jednotli - vými klienty, tak ta péče je poměrně drahá. Právě prevence je to, co péči může do budoucna zlevnit. Jedna americká studie říká, že jeden dolar, který se utratí za efektivní prevenci, přinese úsporu sedmi dolarů v rámci péče. Stále velký počet lidí nechodí na preventivní prohlídky. Jedná se přitom o rychlé bezbolestné vyšetření, které člověka může ušetřit od zdlouhavé léčby s nejistým koncem. Proto se snažíme našim klientům nabídnout příspěvky ve vazbě na právě realizaci preventivní ošetření, ať už jsou to screeningy nebo standard - ní preventivní ošetření. Přesvědčit a vzdělávat, edukovat ty klienty o tom, že je potřeba být ke svému zdraví zodpověd - ný. Byli bychom strašně rádi, kdybychom mohli i v rámci předpisu pojistného vyjednávat s klientem po stránce jeho pojistného programu, zhodnotit to, že klient se o sebe stará. To znamená, abychom do budoucna měli i legislativní mož - nost nabídnout více druhů pojistného právě s ohledem na to, jak přistupuje ke svému zdraví. To je ale budoucnost.

Na trh vstupují moderní přístroje, nové drahé metody léčby, léčivé přípravky, které pomáhají pacientům. Vy jste o těchto trendech mluvil ve své přednášce. Budou mít zdravotní pojišťovny na financování všech těchto novinek prostředky? Nestane se naše zdravotnictví finančně neudržitelné?

Celý vyspělý svět stárne, prodlužuje se nám doba dožití a úměrně tomu rostou nároky na zdravotní systém. Zároveň na trh vstupují stále modernější a nákladnější technologie a léčivé přípravky, které dokážou pomáhat pacientům tam, kde se nám o tom ještě před pár lety ani nesnilo. Máme dva úhly pohledu, krátkodobý nebo střednědobý. Mohu ujistit pacienty, že v nejbližších letech je systém financování českého zdravotnictví udržitelný, přestože rostoucí náklady převyšují příjmy zdravotních pojišťoven a jejich finanční rezervy nejsou nevyčerpatelné.

Při dlouhodobém pohledu je scénář pochmurnější?

Z pohledu dlouhodobějšího se obávám, že systém neudržíme. Je před námi rozhodnutí o systémových reformách, o legis - lativních úpravách tak, aby do zdravotnictví přišly i nové finanční zdroje. V úvahu připadá i zvýšení finanční spo - luúčasti pacientů či zavedení komerčního připojištění. Upra - vit systém tak, abychom nehleděli jenom na nejbližší tři roky, ale abychom si mohli říct, že v nejbližších desetiletích víme, jak financovat zdravotnictví.

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  LUKÁŠ KABOŇ