Významné události

Medicína bez hranic

6. 12. 2023

S bohatými zkušenostmi ze světových pracovišť a současnou rolí v čele nově vznikající kliniky Instituto Canario de Medicina AGEL obohatil Dr. Norberto Santana Rodríguez sympozium o nové pohledy na moderní medicínu.

Jedním z významných řečníků olomouckého sympozia byl Dr. Norberto Santana Rodríguez, MD, PhD, FEBTS, MBBS, který je mezinárodně uznávaným hrudním chirurgem, ale také klíčovou postavou ve vedení nově vznikající kliniky s názvem Instituto Canario de Medicina AGEL.

Pane doktore, máte bohaté mezinárodní zkušenosti. Jaký je Váš vztah k České republice a Slovensku? Měl jste již možnost naše země poznat?

Českou republiku jsem letos navštívil již dvakrát, kdy jsem měl za doprovodu místopředsedkyně představenstva společnosti AGEL paní doktorky Marie Marsové možnost blíže poznat některé nemocnice skupiny. Setkal jsem se také s celým představenstvem AGELu a také s předsedou dozorčí rady panem Tomášem Chrenekem. Doufám, že budu mít příležitost přijíždět pravidelně.

Jak hodnotíte úroveň české a slovenské medicíny ve srovnání s globálním měřítkem?

Nemohu hodnotit obě země, neboť prozatím jsem měl možnost poznat jen vybrané nemocnice v České republice. Nicméně mohu určitě potvrdit, že AGEL je renomovaná zdravotnická skupina, která nabízí pacientům péči s využitím nejnovějších technologií a dosahuje ve zdravotní péči světových standardů s excelentními výsledky.

Do Olomouce jste na XVI. Sympozium AGEL přicestoval z druhého konce Evropy, což naznačuje, že pro Vás má AGEL zvláštní význam. Mohl byste přiblížit, jak se zrodila vzájemná spolupráce?

Naše oficiální spolupráce započala v momentě, kdy mé zdravotnické zařízení Instituto Canario de Medicina AGEL (ICMA) bylo v roce 2022 společností AGEL odkoupeno. Po mém jmenování generálním ředitelem ICMA v dubnu 2023 se naše vzájemná spolupráce ještě prohloubila. Společně s vedením skupiny se nyní snažíme posílit renomé značky AGEL na mezinárodním poli. V tomto rámci jsem také organizoval několik oficiálních návštěv v předních soukromých nemocnicích ve Spojených arabských emirátech a ve Španělsku.

Mohl byste nám blíže představit centrum Instituto Canario de Medicina AGEL?

ICMA je situováno na Kanárských ostrovech, konkrétně v Las Palmas, největším městě ostrova Gran Canaria. Nové prostory ICMA byly navrženy s vizí vytvořit prototyp centra vysoce specializované chirurgie. Toto moderní pojetí zahrnuje rychlou diagnostiku, předoperační vyšetření i chirurgickou léčbu v rychlém čase. Předpokládaný termín otevření je únor 2024. Centrum má rozlohu 1 400 m2 a bude sloužit populaci čítající přibližně 106 tisíc obyvatel.

Jaké spektrum péče bude ICMA nabízet?

Připravujeme nabídku chirurgických zákroků v režimu jednodenní chirurgie, s důrazem na individuální a exkluzivní přístup k pacientům. Toto bude doplněno speciálními službami v oblasti estetické stomatologie, kosmetické medicíny či transplantace vlasů. K tomu doplníme širokou paletu doplňkových vyšetření. Současně pracujeme na začlenění holdingového softwaru, který nám poskytne aktuální přehled o provozu v reálném čase. Ambicí ICMA je stát se centrem, které využívá nejmodernějších technologií, kde bude většina činností zaznamenávána elektronicky. Plánujeme nabídnout také telemedicínskou péči jak pro děti, tak pro dospělé.

Plánuje se mezi ICMA a českou a slovenskou částí Skupiny AGEL užší spolupráce?

Rozhodně, plánujeme úzkou spolupráci s vedením, IT oddělením a dalšími odbory, aby byla ICMA začleněna do skupiny v souladu s hodnotami a vizí AGELu. Dále vidím velký potenciál ve výměně odborníků pro sdílení znalostí a zkušeností, což nám otevírá nové možnosti spolupráce.

V průběhu Vaší působivé kariéry jste působil v mnoha zemích, také na pracovišti Mayo Clinic v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. V čem je zdravotnictví na Blízkém východě nejvíce odlišné od toho evropského?

Nemocnice jsou zde na špičkové technologické úrovni a nabízí pacientům nejmodernější vybavení, to vše v prostředí různých kultur. Ačkoli platy jsou zde vyšší než v Evropě, je třeba brát v úvahu i podstatně vyšší životní náklady. V emirátech odcházejí lidé do důchodu ve věku 60 let. Kvůli náboženským a kulturním zvyklostem někdy nemůže lékař-muž fyzicky vyšetřovat ženské pacientky, což může ovlivnit diagnostický proces.

Aktuálně působíte také na pozici primáře hrudní chirurgie v centru Mayo Clinic Sheikh Shakhbout v Abú Dhabí. Na čem zde nyní aktuálně pracujete?

Bylo to tak, že jsem opustil nejvyšší pozici v oboru hrudní chirurgie a transplantace plic v regionu Perského zálivu, abych před rokem mohl začít pracovat pro Mayo Clinic v Abú Dhabí, a to s cílem zřídit špičkové oddělení na Středním východě v souladu s hodnotami Mayo Clinic. Zavedl jsem program uniportální video-asistované hrudní chirurgie a brzy zahájíme unikátní program založený na uniportální roboticky asistované hrudní chirurgii.

Jak Vás mezinárodní zkušenosti obohatily v roli chirurga?

Měl jsem příležitost pracovat v různých zemích a nemocnicích, s mnoha lidmi nejrůznějších národností a kultur. V každém místě, kde jsem pracoval, od doby, kdy jsem byl mladým rezidentem, jsem se něco nového naučil. Toto mě naučilo formovat si vlastní chirurgickou techniku, být profesionál a rozvíjet se ve vedení a schopnostech v oblasti leadershipu.

Věnujete se rozvoji nových chirurgických technik. Jak klíčová je dnes v chirurgii role inovací?

Inovace byly základním kamenem evoluce chirurgie. Hrudní chirurgové jsou obvykle inovativní a významně přispívají ke specializaci, ať už vezmeme například popis nových minimálně invazivních postupů, nebo návrhy nových chirurgických nástrojů, chirurgických technik nebo nových léčebných metod. Školil jsem mnoho chirurgů a studentů medicíny v chirurgii a při výzkumu je vždy povzbuzoval k tomu, aby byli zvídaví, kritičtí a inovativní, neboť to je opravdu zásadní.

Vaše prezentace na olomouckém Sympoziu AGEL nese název Transformace řízení chirurgické péče ve 21. století. Mohl byste stručně popsat, v jakých aspektech prošla chirurgická péče největší transformací?

Stručně řečeno, chirurgie vyrůstala a vyvíjela se společně s lidstvem, a postupně se stávala zásadnější a zásadnější. Avšak v 21. století čelí významným výzvám, které vyžadují transformaci chirurgické péče, vyžadují, aby se přizpůsobila potřebám a poskytovala rychlou a efektivní odpověď stále rostoucí populaci.

Máte při všech Vašich profesních aktivitách čas na odpočinek?

Upřímně řečeno, je obtížné nalézt rovnováhu, když máte intenzivní profesní kariéru a k tomu navíc čtyři děti. Vždy se ale snažím najít nějaký prostor pro relaxaci.

✒ MGR. RADKA MILOŠEVSKÁ  LUKÁŠ KABOŇ