Významné události

AGEL otevřel v Přerově Vyšší odbornou školu zdravotnickou

20. 9. 2021

Nové zdravotnické škole požehnal Olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner.

Text: MgA. Michaela Čížková, Mgr. Adam Knesl / Foto: Mgr. Adam Knesl

Slavnostního otevření se dočkala nová AGEL Vyšší odborná škola zdravotnická v Přerově, do níž nastoupilo ve školním roce 2021/2022 celkem 40 studentů oboru Diplomovaná všeobecná sestra. Historické události se zúčastnil i Olomoucký arcibiskup Mons. Jan Graubner, který přímo v prostorách zrekonstruované budovy v centru města požehnal tolik potřebné škole i jejím studentům a pedagogům. „Jsem nesmírně rád tomu, že jsme spolu s panem primátorem města Přerov a vedením společnosti AGEL během společných jednání nalezli jednoznačnou shodu v tom, že si přejeme ve městě Přerov mít zdravotnickou školu. Je to velmi významný krok, kterým AGEL pomáhá řešit nedostatek zdravotnického personálu, který je třeba vychovávat nejen k profesionalitě, ale zároveň také k lidskému porozumění a pochopení, což je podstatou této nelehké profese,“ pronesl Mons. Jan Graubner před slavnostním přestřižením pásky. 

Zřizovatelem AGEL VOŠZ je společnost AGEL, která patří k největším poskytovatelům zdravotnické péče v České republice, a její otevření v Přerově na náměstí Přerovského povstání je i reakcí na dlouhodobý nedostatek zdravotnického personálu, který trápí nejen Olomoucký kraj. „V současné době u nás na pobočkách v Ostravě, Českém Těšíně a nyní i v Přerově, studuje 500 žáků Střední a Vyšší odborné školy zdravotnické,“ připomíná ředitel AGEL Vyšší odborné školy zdravotnické Ing. Vladimír Janus a dále pokračuje: „Velice oceňujeme podporu, která se nám dostává ze strany zřizovatele, tedy společnosti AGEL. Významně nám v tomto rozvoji pomohlo i město Přerov, které uvolnilo a rekonstruovalo budovu nynější školy v částce 25 milionů korun. 

Za podpory Olomouckého arcibiskupství a Olomouckého kraje se tak podařilo nastartovat tento projekt k úspěchu ve velmi krátké době necelých dvou let.“ AGEL Vyšší odborná škola zdravotnická v Přerově nabízí studium v oboru Diplomovaná všeobecná sestra v prezenční i kombinované formě studia. Své zázemí má v budově bývalé přerovské „zdravky“, jejímž vlastníkem je město Přerov. Školní rok 2021/2022 byl zahájen s jednou třídou v denní a s jednou třídou v kombinované formě studia, vždy po 20 studentech. „Jsem velmi rád, že se nám podařilo spolu s Olomouckým krajem a Olomouckým arcibiskupstvím najít cestu, jak oživit myšlenku vychování zdravotnického personálu v Přerově. Uplynulé dva roky nám ukázaly, jak moc je zdravotnický personál potřeba, proto jsem rád, že jsme mohli nabídnout tuto budovu k provozu AGEL Vyšší odborné školy zdravotnické, která do budoucna posílí nedostatek zdravotnického personálu,“ těší primátora Přerova Ing. Petra Měřínského. 

Budova školy prošla v uplynulých měsících velkou modernizací. Po rekonstrukci vnějšího pláště, zateplení a výměně oken přišly na řadu také vnitřní prostory, kde došlo k výmalbě, výměně podlahových krytin nebo výměně sociálního zařízení. Pracovalo se také na nových datových a elektrických rozvodech. Díky tomu zde má AGEL VOŠZ zázemí pro celkem 6 kmenových tříd, včetně odborných učeben a a dalších prostor pro zázemí a provoz nové a tolik potřebné vzdělávací instituce v kraji.