Významné události

AGEL se s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity dohodl na užší spolupráci

19. 7. 2021

Smlouva navazuje na minulou spolupráci s cílem ještě více ji zintenzivnit, dodat jí nový rozměr a kvalitu, což přinese pozitiva pro obě strany.

Text a foto: Mgr. Gabriela Lefenda, Ph.D.

Zdravotnická skupina AGEL zahájila aktivní spolupráci s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. Prioritou nově uzavřené smlouvy je především rozšíření studijních a praktických aktivit studentů s perspektivou možnosti zaměstnání v celé zdravotnické síti skupiny či poskytnutí lektorských zdrojů. Smlouvu o spolupráci podepsali děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS, místopředsedkyně představenstva skupiny AGEL MUDr. Marie Marsová, MBA, a členka představenstva AGELu Ing. Miroslava Bella Sumková, PhD. Lékařská fakulta Ostravské univerzity se zdravotnickou skupinou AGEL aktivně a úspěšně spolupracovala již dříve. Zejména pak studenti v rámci dobrovolnosti pomáhali ve zdravotnických zařízeních skupiny AGEL v době covidové pandemie. Velice platní byli v první linii, přímo na covidových odděleních, dále například pomáhali při tzv. triáži (třídění) pacientů při vstupech do nemocnice, kdy jejich role byla nenahraditelná. 

„Tato smlouva navazuje na minulou spolupráci s cílem ještě více ji zintenzivnit, dodat jí nový rozměr a kvalitu, což přinese pozitiva pro obě strany. Tím hlavním, na co se zaměřuje, je podpora studentů, jako další přidaná hodnota jejich přípravy pro praxi. Rád bych zdůraznil, že vedle studentů medicíny z ní budou těžit i studující v nelékařských studijních programech,“ doplnil děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Rastislav Maďar. „Jako jeden z největších zaměstnavatelů ve zdravotnictví si velice vážíme spolupráce s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. Pro studenty máme připravenu celou řadu motivačních programů, kdy si například přímo u nás mohou práci v našich nemocnicích v Česku i na Slovensku nejen vyzkoušet, ale také si sami vybrat oddělení, kam by se rádi podívali a možná v budoucnu by tam také rádi působili jako lékaři nebo jiný zdravotnický personál. Tyto aktivity studenti rádi a aktivně využívají v rámci programu Den s primářem či Den s hlavní sestrou, kdy se jim věnují přímo specialisté, které si sami zvolí,“ říká Ing. Miroslava Bella Sumková k nově navázané spolupráci a dodává:

„Chceme nabídnout studentům Lékařské fakulty Ostravské univerzity nejen šanci být přímo v procesu každodenní profesní praxe pod vedením našich odborníků, ale také poskytnout lektory odborných přednášek či absolventský program v našich zdravotnických zařízeních.“ Společně se studiem medicíny nabízí Lékařská fakulta Ostravské univerzity také široké spektrum nelékařských studijních programů. Kromě zkvalitňování a modernizace výuky se fakulta pod vedením děkana Rastislava Maďara zaměřila také na rozvoj vědy a výzkumu. V loňském roce otevřela nové Centrum zdravotnického výzkumu a už příští rok otevře nové simulační centrum za čtvrt miliardy korun, které bude dokonale napodobovat nemocniční prostředí, pro nácvik praktických zručností a dovedností. Na podzim loňského roku zahájila provoz vlastního Vivária, které slouží především excelentnímu výzkumu v oblasti hemato-onkologie. Mezi další významné plánované projekty pro následující roky patří projekt LERCO, jehož cílem je propojit základní výzkum s aplikovaným a s oblastí komercializace vědy.

Zájem o studium na Lékařské fakultě Ostravské univerzity roste! 
Je to dobrá zpráva nejen pro Ostravsko, ale pro celý Moravskoslezský kraj i přilehlé regiony. Zájem studentů o zdravotnické obory roste! Lékařská fakulta Ostravské univerzity hlásí oproti předchozím letům nárůst přihlášek ke studiu. Na zdravotnické obory se letos přihlásilo o šest stovek studentů víc než v loňském roce. Celkem letos přijala lékařská fakulta přes dva tisíce přihlášek ke studiu. „Rostoucí křivka zájmu o naši Lékařskou fakultu svědčí o kvalitě nabízených studijních programů. Naše fakulta je poměrně mladá, a i díky tomu velmi dynamická s garancí dalšího rozvoje a individualizovaným přístupem. Věřím, že to takto vnímají i studenti a své pozitivní zkušenosti si nenechávají jen pro sebe. Věřím, že díky úspěšné akreditaci pro studijní program Všeobecné lékařství zájem o studium na naší fakultě dál poroste,“ říká děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS. 

Fakulta plánuje v letošním roce přijmout celkem 470 nových studentů, zhruba 350 do bakalářských programů a 120 do magisterských. Nad to přijme díky úspěšné akreditaci oboru Všeobecné lékařství dalších 134 nových studentů medicíny. „Na druhou stranu kapacity našich studijních programů masivně nenavyšujeme. Nabíráme tolik studentů, kolik jsme schopni hlavně z praktického hlediska zvládnout tak, aby neutrpěla kvalita vzdělávání. Zakládáme si právě na individuálním přístupu, který je pro nás nesmírně důležitý a je klíčem k úspěšné přípravě studentů na praxi,“ vysvětluje proděkanka pro studium a celoživotní vzdělávání Ivona Závacká s tím, že nárůst zájmu o studium zaznamenala fakulta napříč všemi studijními programy. Lékařskou fakultu Ostravské univerzity vede od loňského podzimu děkan Rastislav Maďar, jehož hlavní prioritou je rozvoj vědy a výzkumu. „Fakulta musí být v budoucnu schopná v co největším počtu oborů produkovat doktorandy, a následně i vlastní docenty a profesory. Právě výchova vlastních docentů a profesorů je klíčem k udržení lékařské fakulty v Ostravě i k jejímu dalšímu úspěšnému rozvoji,“ dodává děkan Rastislav Maďar.