Významné události

Jakub Fejfar věří v týmovost všech zaměstnanců novojičínské nemocnice

24. 6. 2021

Nový předseda představenstva chce v nemocnici pokračovat v započatém procesu elektronizace, aby se zdravotníci mohli více věnovat samotným pacientům.

Text: Mgr. Martin Janík, Ing. Tomáš Želazko / Foto: Ing. Martin Janík

Novým předsedou představenstva Nemocnice AGEL Nový Jičín se stal MUDr. Jakub Fejfar, který dosud pracoval na urologickém oddělení a zároveň byl náměstkem pro léčebnou péči nemocnice. Na postu nejvyššího představitele novojičínského zdravotnického zařízení nahradil MUDr. Milana Leckéšiho, který nemocnici vedl dočasně, protože je také předsedou představenstva Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Nového předsedu MUDr. Fejfara jsme požádali o rozhovor.

Pane řediteli, jaké byly Vaše první kroky ve funkci, co je Vaším úkolem číslo 1?
Bohužel Vás asi zklamu, ale těch prioritních úkolů je zde více, proto jasné číslo 1 zde prostě není. Základem je samozřejmě hladké předání veškeré agendy týkající se vedení nemocnice, tak, aby byla zajištěna přirozená kontinuita všech procesů a mohl jsem tak navázat na výbornou práci mého předchůdce MUDr. Leckéšiho, kterému tímto ještě jednou veřejně děkuji za odvedenou práci zde v Novém Jičíně. Jsme v období postupného rozvolňování restrikcí péče z důvodu pandemie covid-19, což ovšem ne zcela platí konkrétně pro intenzivní péči, kde v současné době je pacientů stále mnoho na to, aby nám to umožnilo vrátit se k normálnímu provozu nemocnice tak, abychom mohli uspokojit požadavky všech pacientů, kteří nemohli být například odoperovaní. V neposlední řadě nás čeká náročné reakreditační šetření, které hodnotí kvalitu a bezpečí poskytované péče, což vnímám jako jednu z velkých priorit.

Co chcete v nemocnici změnit, zlepšit?
Všichni ti, kteří mě moc dobře znají, tak vědí, že jsem velkým zastáncem elektronizace ve zdravotnictví. Proto budu chtít i nadále pokračovat v započatém procesu elektronizace, aby se zdravotníci mohli více věnovat samotným pacientům místo zatěžující, ale zároveň velmi důležité agendě spojené s vedením zdravotnické dokumentace. Právě zde vidím velký deficit dnešní doby – na jedné straně je dobře, že musíme vést podrobně vedenou zdravotnickou dokumentaci, na straně druhé ale bohužel neumíme efektivně využívat všech moderních prostředků dnešní doby, které nám mohou zefektivnit naši práci a vrátit nás zpět k pacientovi samotnému. Další kapitolou je i komunikace a sdílení informací napříč celou nemocnicí nejen ve smyslu zdravotní dokumentace. Ať administrativa využívá efektivně dat, která produkují zdravotníci svou činností, a můžeme je dále využívat ke zkvalitnění našich služeb.

Jakou budoucnost má podle Vás novojičínská nemocnice?
Vzhledem k velikosti spádové oblasti a existenci jediného soukromého Komplexního onkologického centra, které si dlouhodobě buduje svou dobrou pověst, vidím budoucnost naší nemocnice jako jistě světlou! Nicméně ta nepřijde sama, bez pomoci toho, že celý tým potáhne efektivně za jeden provaz. Věřím, že nejen během pandemie covid-19 se ukázalo, že jsme nemocnice, která poskytuje kvalitní a vysoce odbornou péči. Proto bych chtěl poděkovat všem zaměstnancům za jejich obětavost a nasazení, které v globále tvoří tento celek!

Které oddělení plánujete nejvíce rozvíjet, na co se zaměříte?
Věříme, že všechny obory u nás jsou vzhledem k velikosti spádové oblasti důležité k zajištění péče o pacienty v regionu, nicméně důraz zde vždy bude na Komplexní onkologické centrum a na něj navazující odbornosti. Onkologických pacientů rok od roku přibývá, ruku v ruce jde neustále dopředu vývoj nových léčebných metod a léčiv samotných. V tomto ohledu je prioritou udržet krok s dobou a nabízet pacientům, kteří mají zájem, nejen konvenční, ale i experimentální léčbu na úrovni klinických studií.

Jaké strategické investice čekají nemocnici v nejbližších letech?
Velký důraz je kladen na komplexní pojetí stavebního generelu Nemocnice AGEL Nový Jičín, který také zahrnuje stavbu urgentního příjmu a nového pavilonu chirurgických oborů. Dále nás čeká rekonstrukce lékárny, společně s revitalizací budovy ředitelství, v neposlední řadě pak rekonstrukce areálu dlouhodobé péče na našem detašovaném pracovišti ve Vítkově. Ruku v ruce jde i obnova nákladné přístrojové zdravotní techniky, kterou se snažíme udržovat na co nejvyšší úrovni.

Trpíte personálním nedostatkem?
Situace má k ideálu všude daleko a to nejen u nás v Novém Jičíně. Nicméně zaznamenáváme velký zájem mezi absolventy a jsme potěšeni, že se k nám mnohdy vracejí i lékaři a zdravotníci, kteří dříve zkusili štěstí jinde. Ukazuje se, že Nový Jičín je atraktivní. Jednak z hlediska, že nejde o neosobní kolos typu fakultních nemocnic, a dále, že zdravotní péče je zde poskytována na mnohdy vyšší úrovni, což je dáno zkušeností personálu, přátelským kolektivem a v neposlední řadě špičkovým vybavením, například robotickým systémem Da Vinci.

Co byste ještě dodal k nemocnici?
Závěrem bych chtěl říci, že tuto nemocnici tvoří dohromady více než 1 100 lidí, kteří se podílejí na jejím fungování. Drtivá většina to bere jako formu obživy, značná část si zde do jisté míry plní své ambice, což je velmi dobře, protože to je to, co nás žene dopředu. Nicméně alfou omegou toho všeho a jakýmsi pomyslným středobodem je zde pacient. Proto bychom se měli vždy snažit ctít to, že co tady děláme je pro dobro nemocných lidí – pacientů.

Jste urolog. Můžete na sebe něco více prozradit – koníčky, rodina?
V kontrastu s mým pracovním vytížením a nasazením je pomyslný ostrůvek klidu v podobě mé milované rodiny, ženy a třech dětí, se kterými tvoříme jeden harmonický celek. V tomto patří nesmírné díky mé ženě, která udržuje tuto harmonii a učí mě na mnohé věci se dívat i jiným pohledem, což se ve výsledku odráží i na mé práci. Co se koníčků týče, pokud zbyde čas, rád si udělám prostor na jakékoliv sportovní aktivity, během počínaje, tenisem konče.