Významné události

Pět nemocnic skupiny prošlo během koronaviru kontrolou auditorů

22. 5. 2021

V rámci uskutečněných reakreditačních procesů došlo hned na dvě mimořádné premiéry.

Pět nemocnic skupiny AGEL v České republice, v Třinci, Českém Těšíně, Prostějově, Přerově a ve Šternberku – prokázalo, že i v mimořádně složitém období pandemie nepolevilo ve vysoké poskytované kvalitě služeb a bezpečí pacientů. Potvrdili to auditoři ze Spojené akreditační komise ČR (SAK).

PRVNÍ NEOHLÁŠENÁ KONTROLA V ČR
Do třinecké nemocnice Podlesí přišla kontrola SAK poprvé ve své historii bez předchozího ohlášení. Odborníci se ohledně neohlášených akreditací nechali inspirovat svými kolegy v USA, kde především ty nejambicióznější nemocnice samy před časem začaly oslovovat auditory s tím, že chtějí prokázat trvalou připravenost a kvalitu nastaveného systému a vyhnout se tak poznámkám o „připravených kulisách“. „Vzhledem ke konzistentnímu přístupu k řízení kvality a bezpečí v nemocnici Podlesí jsme minulý rok tuto speciální formu šetření nabídli managementu, který následně souhlasil. Nemocnici jsme tedy oznámili jen dvouměsíční interval, v rámci kterého mohou auditoři dorazit.

Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí se tak znovu stala pionýrem – tentokrát v neohlášeném šetření,“ potvrzuje ředitel SAK MUDr. David Marx, Ph.D., a dodává: „Fakt, že v něm uspěla, je důkazem toho, že garanci kvality svým pacientům bere jako samozřejmou součást každodenní praxe. Navíc je třeba zdůraznit, že tomu tak bylo i v situaci pandemie covid-19, která nároky na nemocnice v celé zemi výrazně zvýšila.“ Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí tak byla první nemocnicí v České republice, kde proběhla forma akreditace bez ohlášení. 

„Období koronaviru bylo pro všechny velmi náročné, ale díky dlouhodobě nastavené kultuře kvality a bezpečí jsme byli přesvědčeni, že naši zaměstnanci formu neohlášené kontroly zvládnou bez problému,“ uvedla ředitelka Odboru sociální a ošetřovatelské péče skupiny AGEL Ing. Kristina Krausová MBA, a doplnila, že třinecká nemocnice se může pyšnit také dalším úspěchem. Již v roce 2002 stala prvním pracovištěm v zemi akreditovaným na kvalitu poskytovaných služeb a od té doby následnou reakreditaci vždy obhájila.

KONTROLA TŘÍ NEMOCNIC NAJEDNOU
Prestižní certifikát o reakreditaci získaly také tři nemocnice AGEL Středomoravské nemocniční, kde vůbec poprvé v historii probíhal náročný audit v nemocnicích v Prostějově, Přerově a ve Šternberku zároveň. A to rovněž v mimořádně složitém období koronavirové pandemie, kdy bylo zdravotnictví jako celek vystaveno bezprecedentnímu tlaku. Auditoři zde při své kontrole ocenili především jednotnou elektronickou zdravotnickou a ošetřovatelskou dokumentaci zavedenou ve všech třech zařízeních. „Právě v době epidemie se naplno ukázalo, jak dobrým rozhodnutím bylo elektronizaci zavést. Díky tomu byli zdejší zdravotníci schopni bez problémů komunikovat s chronickými pacienty vzdálenými přístupy. Zároveň i mezi lékaři a všeobecnými sestrami bylo možné pohodlně zajistit on-line komunikaci porad a konsiliárních vyšetření, pokud epidemiologická situace neumožnila osobní setkávání,“ uvádí místopředsedkyně představenstva společnosti AGEL MUDr. Marie Marsová, MBA. 

„Středomoravská nemocniční jednoznačně prokázala, že integrace informačního systému je jednak možná a je nesmírně efektivní z hlediska kvality a bezpečí poskytování zdravotních služeb, rychlosti a včasnosti poskytovaných služeb, uživatelského komfortu pro personál, a zejména bezpečí a spokojenosti pacientů. Jsem přesvědčen, že kdyby podobný systém byl rozšířen do dalších zdravotnických zařízení v ČR, znamenalo by to zásadní posun v kvalitě a bezpečí péče v celostátním měřítku. Tak, jak se stalo například v Izraeli či ve státech, používajících jednotný zdravotnický informační systém v USA,“ míní ředitel David Marx. Získaný certifikát kvality zdravotnické péče sděluje jasně a zřetelně pacientům, že nemocnice zaručují kvalitní péči vykonávanou s důrazem na bezpečnost a spokojenost. Akreditace zároveň potvrzuje, že nemocnice splňují ty nejpřísnější směrnice a standardy. Důležitý certifikát obhájila na jaře také Nemocnice AGEL Český Těšín, která má s procesy nastavování kvality rovněž bohaté zkušenosti. Vůbec první akreditaci získala již v roce 2006 a od té doby prošla úspěšně auditem již pětkrát.