Významné události

Poslední rok byl pro Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí nejnáročnější v historii

24. 6. 2021

Společnost AGEL nemocnici provozuje 18 let a za tu dobu do nemocnice investovala téměř 230 miliónů korun.

Text: Mgr. Adam Knesl / Foto: archiv Nemocnice Valašské Meziříčí

Koronavirová pandemie zasáhla v posledním roce chod každého oddělení Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí, přesto zdejší zdravotníci dokázali po celou dobu poskytovat péči nejen pacientům s covid-19, ale i těm s dalšími akutními problémy. Dobrou zprávou pro celé Valašsko je také fakt, že náročné období nezastavilo plánované investice, díky kterým se v nemocnici rozšířila špičková zdravotní péče. Jak přiznal v rozhovoru ředitel valašskomeziříčské nemocnice MUDr. Milan Leckéši, společnost AGEL má zájem provozovat nemocnici i po roce 2023, kdy vyprší platnost současné smlouvy s městem.

Kdyby Vám před rokem někdo řekl, co v následujících měsících čeká nemocnici ve Valašském Meziříčí, co byste mu odpověděl?
Před rokem nikdo netušil, jaké budou dopady pandemie pro běžný život každého jedince, jak ovlivní chod země a co způsobí ve zdravotnictví.

Lze vůbec najít v současné době v nemocnici nějaké oddělení či provoz, které pracuje stejně jako před pandemií?
Každé z oddělení je ve větší či menší míře ovlivněno přímo či nepřímo provedenou restrukturalizací, kterou si vyžádala péče o pacienty s covid-19. Některá oddělení byla vyčleněna výhradně pro tyto pacienty, z jiných pak došlo k přesunu personálu, v celé nemocnici byla zavedena přísná epidemiologická a režimová opatření. Musela být utlumena plánovaná péče, zavedeno testovaní pacientů a následně i zaměstnanců, byly vyčleněny týmy pro PCR a antigenní testování obyvatel, otevřeli jsme vakcinační centrum. A to vše se děje ve stejném areálu a se stejným personálem, jako před pandemií.

Co bylo jednoznačně nejtěžším úkolem a proč?
V počátku asi restrukturalizace oddělení a přesun personálu. Jen díky profesionalitě a pečlivému plánování se podařilo ve velmi krátké době reagovat na všechny požadavky, které k nám často přicházely takřka okamžitě podle toho, jak se vyvíjela epidemie. V posledních měsících je to především délka trvání pandemie, přelévání jedné vlny do dalších, což generuje stále nové pacienty, mnohdy v těžkém a život ohrožujícím stavu. Zdravotníci jsou dlouhodobě vyčerpaní, psychicky i fyzicky, mnozí si sami onemocněním prošli.

Jak se s mimořádně náročným obdobím dokázali vypořádat zdravotníci a i ostatní zaměstnanci?
Celé období lze označit jako bezprecedentní. Zdravotníci se museli v rekordně krátké době vypořádat se změnou struktury pacientů, onemocněním, se kterým nikdo neměl zkušenost, extrémními požadavky na dodržování hygienicko-epidemiologických opatření, používáním ochranných oděvů a dlouhodobou zátěží – to vše klade na zdravotníky obrovské požadavky. Velice mě těší, že mohu říct, že se chovali a chovají jako profesionálové, kteří se musí denně se vším tímto vyrovnávat. A že to na ně dopad má, je neoddiskutovatelné.

Lze říci, že valašskomeziříčská nemocnice zažila nejnáročnější období z pohledu nasazení zdravotníků, počtu pacientů ve vážném stavu, ve své historii?
Určitě ano. A nejen díky změnám, které musely být realizovány, ale také s ohledem na dobu trvaní tohoto stavu. To nelze k ničemu, co se událo před rokem 2020, přirovnávat.

I v době řádění covid-19 se podařilo nemocnici poskytovat ostatní důležitou péči lidem z regionu. Jak komplikované to bylo?
Po celou dobu nemocnice poskytovala a poskytuje beze zbytku péči akutní, pomáháme pacientům s úrazy, zhoršeními zdravotního stavu, až na krátkodobý výpadek způsobený onemocněním personálu, se u nás rodí. Když to bylo možné, prováděli jsme i péči plánovanou. Je to však náročné, nemocnice je složitý celek, kde jednotlivé části na sebe navazují. Omezení, například v počtu intenzivních lůžek, má dopad na možnosti většího počtu plánované operativy. Tento stav má příčinu v nutnosti zajištění většího rozsahu intenzivní péče pro pacienty s covid-19 a také s jinými, zdraví a život ohrožujícími onemocněními.

Dařilo se Nemocnici AGEL Valašské Meziříčí během uplynulého roku pokračovat v plánovaných investicích? Jaké byly ty hlavní?
Ano, tento proces se nezastavil, na což jsme pyšní. Společnost AGEL nemocnici provozuje 18 let a za tu dobu do nemocnice investovala téměř 230 miliónů korun. V roce 2019 jsme koupili nový CT přístroj a v březnu jsme otevřeli moderní pracoviště magnetické rezonance, první na Vsetínsku. Naši pacienti si ušetří dřívější cesty do Ostravy nebo Olomouce. V průměru každoročně investujeme asi 10 až 15 miliónů korun do nových technologií. A to vše z vlastních zdrojů.

Jaké má nemocnice plány a na jaké rozšíření zdravotní péče se mohou lidé z Valašska těšit?
Na konci roku 2023 končí nemocnici „Smlouva o nájmu podniku“, kterou má uzavřenu s městem Valašské Meziříčí. Radnice bude připravovat výběr provozovatele od roku 2024. AGEL se tohoto výběru zúčastní, což opakovaně deklaruje. Máme totiž na čem stavět, je za námi vidět za posledních 18 let velký kus práce. Současně můžeme nabídnout zázemí silné zdravotnické skupiny s dlouhodobou historií a stabilní ekonomikou, do které patří další zdravotnická zařízení, která navzájem spolupracují. Pro konkrétnost bych rád zmínil Komplexní onkologické centrum Nemocnice AGEL Nový Jičín a Komplexní kardiologické centrum Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, do kterých byly z naší nemocnice odeslány k superspecializované péči stovky pacientů z regionu. Konkrétní plány, které připravujeme, představíme až v rámci zmíněného výběru provozovatele nemocnice.