Významné události

Nové složení představenstva společnosti AGEL

22. 3. 2021

Koncem roku 2020 došlo k několika změnám ve složení představenstva společnosti AGEL. Proto vám v tomto vydání našeho časopisu přinášíme informace o novém tříčlenném složení představenstva včetně jejich plánů.

VÁŽENÉ KOLEGYNE, KOLEGOVIA,
v súvislosti s už spomenutým neštandardným rokom 2020 sme boli nútení naprieč skupinou AGEL prehodnotiť a následne upraviť aj viaceré investičné projekty, vyčleniť osobitný budget pre zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre pacientov aj našich kolegov zdravotníkov a táto situácia, bohužiaľ, trvá až dodnes. Až 950 tisíc eur sme investovali do zabezpečenia ochranných osobných pomôcok (masky, plášte, overaly, štíty, teplomery, respirátory). Ak k tomu prirátame aj náklady na špecializované produkty spojené s vyšetrením na ochorenie covid-19 (antigénové testy, PCR testy a pod) je to spolu 1,9 milióna eur. Ďalšie vopred neplánované prostriedky išli na dovybavenie našich laboratórií. Práve naše české laboratóriá boli prvým súkromným subjektom, ktorý získal od Státního zdravotního ústavu povolenie testovať prítomnosť koronavírusu a dodnes patrí v Českej republike medzi najvýkonnejšie testovacie laboratóriá. Spoločnosť Avenier sa významným spôsobom podieľa na distribúcii testov a očkovacích vakcín. Odborníci v AGELLAB dosiahli obrovský úspech, keď ako prví na Morave začali v spolupráci s covid-odberovým miestom v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice testovanie zo slín. Na Slovensku sieť AGEL v spolupráci s laboratóriami AGELLAB začala ako prvá s testovaním šetrnými testami výterom z prednej časti nosa a RT-PCR testami zo slín. Pandémia však nezastavila, a vo väčšine prípadov ani výrazne nespomalila, rozvojové projekty v našich zdravotníckych zariadeniach. Ide predovšetkým o nákup nových špičkových rádiodiagnostických prístrojov za viac ako 7,4 milióna eur pre zdravotnícke zariadenia v Čechách a na Slovensku. Vďaka rozsiahlemu investičnému projektu budú vymenené nielen staršie prístroje, ale novými prístrojmi magnetickej rezonancie vybavíme tiež nemocnice v regiónoch, kde táto vyšetrovacia metóda doposiaľ chýbala. Prvý prístroj v Čechách bol inštalovaný v Nemocnici AGEL Prostějov. Od decembra 2020 má nové končatinové MRI Nemocnica AGEL Košice-Šaca a postupne pribudnú nové magnetické rezonancie v celkovo desiatich nemocniciach. Rok 2021 síce nezačal v súvislosti s pandémiou koronavírusu dobre, naopak, stále trvajú a sprísňujú sa protiepidemiologické opatrenia, ako aj opatrenia v súvislosti s režimom rôznych sektorov. Zdravotníctvo je jedno z mála odvetví, ktoré však musí vo svojom rozvoji intenzívne pokračovať. V tomto roku ukončíme z pätice rozostavaných projektov modernizácie urgentných príjmov už v prvom polroku projekt v Nemocnici AGEL Levoča a Nemocnici AGEL Levice, v lete potom v Nemocnici AGEL Zvolen. V Čechách pokračuje trojica investičných projektov v Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice v celkovej hodnote viac ako 210 miliónov korún, keď súčasťou je modernizácia pavilónov v areáli nemocnice aj prístrojového vybavenia. Verím, že sa nám tieto ambiciózne rozvojové ciele podarí naplniť.

ING. MICHAL PIŠOJA, MPH
Vyštudoval medzinárodné vzťahy na Ekonomickej univerzite v Bratislave a študoval medzinárodný obchod na Univerzite vo Wittenbergu. Pracoval ako audítor a investičný riaditeľ v nadnárodných spoločnostiach, finančné a manažérske skúsenosti získaval aj počas svojho osemročného pôsobenia v Rakúsku a Rusku. Od roku 2014 pôsobí v spoločnosti AGEL, najprv ako riaditeľ Nemocnice Košice-Šaca. Od roku 2016 vykonáva funkciu predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa AGEL SK a od roku 2021 zastáva aj funkciu predsedu predstavenstva AGEL.

VÁŽENÉ KOLEGYNĚ, VÁŽENÍ KOLEGOVÉ,
na úvod chci poděkovat vám všem za nezměrné pracovní nasazení. Zažíváme období, kdy vy všichni v našich zařízeních, nejen lékaři, sestry, ale všichni zdravotníci i nezdravotníci, zažíváte enormní fyzic-ké i psychické zatížení, obětujete svému poslání často i svoje osobní povinnosti. Vám všem patří můj velký obdiv a poděkování. I přes všechny těžkosti, které nám pandemie způsobila, musím konstatovat, že zároveň prokázala, že má smysl dále rozvíjet řadu strategických programů, na kterých jsme již v minulosti začali pracovat. Konkrétně se jedná o elektronické vedení zdravotnické a ošetřovatelské dokumentace, kterou ve skupině AGEL jako první komplexně zavedly nemocnice AGEL Středomoravské nemocniční. Díky tomu byli zdejší zdravotníci i v době vrcholící koronavirové epidemie schopni bez problémů přecházet mezi odděleními, komunikovat s chronickými pacienty vzdálenými přístupy. A zároveň i mezi lékaři a všeobecnými sestrami bylo možné pohodlně zajistit on-line komunikaci porad a konsiliárních vyšetření, pokud epidemiologická situace neumožnila osobní setkávání. Ruku v ruce s rozvojem telemedicíny proto bude elektronizace zdravotnické a ošetřovatelské dokumentace a využití moderních komunikačních technologií jednou z hlavních priorit následujícího období. V popředí zájmu představenstva společnosti AGEL bude samozřejmě i nadále rozvoj klíčových projektů jak v české, tak ve slovenské části skupiny. Jedná se se především o další rozvoj péče v oblasti kardiologie, onkologie, prevence civilizačních onemocnění a oblasti péče o matku a dítě a geriatrických pacientů. Na intenzivnější propojení české a slovenské části skupiny AGEL se budeme soustředit také v oblasti sdílení příkladů „best practice“, neboť je stále mnoho oblastí, kde se mohou naši odborníci vzájemně obohatit. To platí nejen pro připravovanou spolupráci členů Vědecké rady a Lékařské rady, ale i pro mnoho odborníků z řad našich mladých lékařů a sester a všech ostatních zaměstnanců nejen ve zdravotnických profesích. I nadále budeme pracovat na zavádění jednotných postupů řízení kvality a bezpečnosti lékařské a ošetřovatelské péče. Zdravotnická zařízení naší skupiny dobrovolně pravidelně v rámci náročných obhajob před externí akreditační komisí dokazují, že splňují náročná kritéria stanovená pro získání certifikátu kvality. Avšak chceme-li zůstat na špičce v poskytování zdravotní péče, musíme na sobě neustále pracovat a obohatit zavedené postupy řízení kvality také nově definovanými standardy diagnostické a léčebné péče. Věřím, že společným úsilím zvládneme obtížné úkoly i další nástrahy. Dokázali jsme to v poslední velké zkoušce pandemie a obstáli jsme! Díky vám všem a s vaší pomocí se o další rozvoj našich zdravotnických zařízení neobávám!

MUDR. MARIE MARSOVÁ, MBA
Vystudovala Univerzitu Karlovou Praha – Lékařskou fakultu v Hradci Králové obor všeobecné lékařství. Později úspěšně ukončila studium MBA na Nottingham Trent University, VUT Brno – Brno Business School. Po studiu medicíny pracovala nejprve v Nemocnice s poliklinikou ve Svitavách, od roku 1993 v Nemocnici Prostějov – nejprve jako primářka dialyzačního střediska, poté na vedoucích pozicích v prostějovské nemocnici (náměstkyně ředitele pro léčebně preventivní péči), Středomoravské nemocniční (lékařská ředitelka, poté předsedkyně představenstva). Téměř pět let v letech 2012 až 2017 jako předsedkyně představenstva vedla Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice.

VÁŽENÍ A MILÍ SPOLUPRACOVNÍCI,
dovolte mi touto formou vyjádřit vám velké poděkování za vaši snahu společným úsilím zvládnout toto nelehké období a současně vám vyjádřit obdiv za empatii, vstřícnost a lidský přístup, kterým obdarováváte naše pacienty. Nacházíme se v nelehké době, která pro nikoho z nás není příjemná a trvá příliš dlouho. I v této souvislosti máme připraven směr rozvoje a nových HR aktivit, které jsme obohatili o důležité milníky, které nám v tuto chvíli mohou pomoci překonat tíživost pandemie a náročnost profese zdravotníka k tomu. Prvním krokem, u kterého věřím, že v něm naleznete pomocnou ruku, bude zřízení stálé psychologické podpory zaměstnancům. Tato podpora bude poskytována napříč všemi zařízeními a pro všechny zaměstnance zdarma. Samozřejmostí bude zaručení intimity a anonymity. Právě v této době je velmi důležité o problémech a strastech mluvit, sdílet je s rodinnými příslušníky a v některých momentech i s odborníky. Kromě psychické pohody je samozřejmě důležité i materiální zabezpečení. Poněvadž víme, že mnozí z vás jste se ocitli v tíživé finanční situaci, rozhodlo vedení společnosti o poskytnutí bezúročných půjček zaměstnancům skupiny AGEL. Další cíle jsou směřovány k maximálnímu využití efektu našeho skupinového soužití. Tvoříme neoddělitelný celek a společně můžeme dokázat mnohé. Dovolím si předestřít například zavedení skutečně efektivních náborových aktivit, umožnění absolventského programu napříč skupinou a navázání blízké spolupráce s fakultami. Prioritou pro mě, jako člověka zodpovědného za personální záležitosti v naší společnosti, jsou zaměstnanci. Věřím, že pokud si budeme opravdu naslouchat, přistupovat k pracovním povinnostem zodpovědně, chovat se realisticky, ale slušně, pokud nezapomeneme, že empatie a vstřícnost není slabost, ale naše velká devíza, tak je to podle mě správná společná cesta nejen ke zdraví našich pacientů, ale potažmo i naší společnosti.

ING. MIROSLAVA SUMKOVÁ, PH.D.
Vystudovala Slezskou univerzitu v Opavě, Obchodně podnikatelskou fakultu v Karviné, obor Ekonomika podnikaní v obchodě a službách. V doktorandském studiu pokračovala na Vysoké škole zdravotníctví a sociální práce sv. Alžbety v Bratislavě, obor Veřejné zdravotnictví. Od začátku roku 2013 působí ve společnosti AGEL - nejprve na pozici asistentky ředitele pro zahraniční projekty, poté jako manažerka a jednatelka v oblasti zdravotní turistiky, na pozici projektového manažera s místem výkonu práce v Moskvě. Po návratu z Ruska se jako členka představenstva Nemocnice AGEL Louny podílela jeho začleněním do skupiny AGEL. Koncem roku 2016 se stala ředitelkou kanceláře dozorčí rady společnosti, působila také jako místopředsedkyně představenstva Nemocnice AGEL Jeseník. Loni v lednu se stala členkou představenstva společností AGEL a AGEL SK.