Významné události

V Česku a na Slovensku začalo očkování proti koronaviru

26. 2. 2021

Ve všech nemocnicích naší skupiny AGEL se zahájilo očkování zdravotníků.

Text: Mgr. Radka Miloševská, Mgr. Martina Pavliková / Foto: archiv AGELu

Před rokem, 24. ledna 2020, byl v Evropě zaznamenán první případ koronavirové nákazy. V Česku byl první pozitivně testovaný pacient registrován 1. března téhož roku. Je to tedy teprve 12 měsíců, během kterých se svět i životy lidí na celém světě obrátily na ruby. Zavíraly a otevíraly se školy i hranice, šily se roušky, uzamykal život v celých městech a státech. Ale hlavně, od počátku celosvětové pandemie se o všech opatřeních mluvilo jako o dočasných a provizorních, do doby, než bude vyvinuta vakcína. Vakcína se stala vytouženým kouzelným lékem na vzniklou situaci a vlastně i kouzelným slůvkem. Nadějí, ke které se začali všichni upírat. Vakcína se měla stát řešením problémů a situací, do kterých se svět dostal a viděl v ní svou jedinou naději. Ta přišla, alespoň pro Čechy a Slováky, spolu s novým rokem 2021. To se v obou zemích rozeběhly nesmírně náročné logistické operace, při kterých začali být obyvatelé zemí postupně očkováni. Pro zdravotnickou skupinu AGEL je projekt očkování mimořádný v mnoha směrech. V řadě jejích zařízení očkování obyvatel probíhá a probíhat bude. Vedle toho jsou zde zaměstnanci zdravotnických zařízení, kteří během uplynulých měsíců dnes a denně bojovali s důsledky nemoci covid-19. Aby i nadále mohli zachraňovat životy a zdraví lidí, a přitom co možná nejméně riskovali zdraví své, byli prakticky ve všech zemích světa zdravotničtí pracovníci mezi prvními, které jednotlivé státy v rámci svých očkovacích strategií nechali očkovat. Ani na Slovensku a v Česku tomu nebylo jinak. Nahlédněte do mozaiky událostí, názorů a zkušeností z prvních týdnů očkování. Je zřejmé, že očkování nás bude provázet ještě několik dlouhých měsíců. Na jejich konci, jak si všichni přejeme, by měla být vytvořena kolektivní imunita, díky které se nemoc covid-19 přestane nekontrolovatelně šířit. To bude stav, který umožní postupný návrat do životů, na které jsme byli zvyklí před více než rokem. Celoplošné očkování, které se v těchto dnech rozebíhá, stojí na začátku této cesty.

OČKOVÁNÍ PROTI KORONAVIRU V ČESKU
Náročný logistický úkol v podobě očkování zdravotníků skupiny AGEL odstartoval hned první den letošního roku, a to konkrétně v Nemocnici AGEL Jeseník v Olomouckém kraji. Stejně jako ve ve všech dalších případech bylo očkování dobrovolné a zájem o vakcinaci byl ve zdravotnickém zařízení pod vrcholem Pradědu velký. V první lednový týden se podařilo zahájit očkování i ve všech nemocnicích AGEL Středomoravské nemocniční a ve dvou etapách se aplikovalo všech 800 dodaných vakcín. Kontinuálně s tím se zároveň podařilo naočkovat zdravotníky našich nemocnic v dalších regionech. Přesně v polovině prvního měsíce roku 2020, v pátek 15. ledna, se v nemocnicích v Prostějově, Přerově i ve Šternberku rozšířil řetězec vakcinace proti onemocnění covid-19 nově také o praktické lékaře pro dospělé, praktické lékaře pro děti a dorost i zubní lékaře. Hned po víkendu pak vyrazily v Prostějově a Přerově z nemocnic do terénu tříčlenné mobilní vakcinační týmy a zahájily očkování ve vybraných sociálních zařízení Olomouckého kraje. V úterý 19. ledna začalo ve zdravotnických zařízení skupiny AGEL očkování veřejnosti. Probíhalo na základě registrace, kterou organizovalo Ministerstvo zdravotnictví ve svém portálu a naše zdravotnická zařízení neměla a nemají vliv na pořadí pacientů, ani na jejich počet. Zájem o očkování byl u nejstarší generace v našich nemocnicích od počátku velký a převyšoval jednoznačně počet dodaných vakcín. Termíny byly plně obsazeny a průběh samotného očkování byl bezproblémový a plynulý. Pouze jednotlivci přišli v některých nemocnicích v AGEL Středomoravské nemocniční bez předchozího objednání k očkování. Jednalo se především o seniory, kteří nemají počítač ani přístup na internet. Personál jim proto poradil, jak postupovat správně, a informoval je také o možnosti objednat se přes infolinku 1221. Během prvního týdne, ve kterém se zahájilo očkování seniorů starších 80 let, bylo v nemocnicích skupiny AGEL v České republice očkováno první dávkou 300 osob, této věkové skupiny, která je nyní na základě rozhodnutí státu prioritně očkována.

AKO SA OČKUJE PROTI KORONAVÍRUSU NA SLOVENSKU
K 20. januáru 2021 bolo na Slovensku zaočkovaných vyše 75 000 záujemcov, primárne zo skupiny zdravotníkov v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb a z kritickej infraštruktúry. Slovensko má celkovo zakontrahované 4 milióny vakcín, ktoré by mali pokryť záujem o očkovanie u 85 percent populácie. K rovnakému dátumu bolo zaočkovaných 2 800 zamestnancov AGEL SK, čo je okolo 60 percent. Na Slovensku sa oficiálnymi vakcinačnými centrami zo siete AGEL SK zatiaľ stali Fakultná nemocnica s poliklinikou Skalica, Nemocnica AGEL Levice, Nemocnica AGEL Komárno, Nemocnica AGEL Zvolen a Nemocnica AGEL Bánovce. Po prvej fáze, keď boli očkovaní zdravotníci, študenti zdravotníckeho lekárskeho a nelekárskeho odboru, ktorí počas štúdia prichádzajú do kontaktu s pacientom, zamestnanci zariadení sociálnych služieb, terénni sociálni pracovníci, zamestnanci mobilných odberových miest, prídu na rad v II. vlne očkovania aj seniori nad 85 rokov, v ďalšej fáze seniori do 75 a následne do 65 rokov. Vakcináciu budú môcť absolvovať aj špecifické skupiny osôb s konkrétnymi diagnózami (napríklad onkopacienti, dialyzované osoby atď.) V prípade, že by hrozilo nevyužitie vakcíny, ak sa registrovaný záujemca na očkovanie nedostaví, môžu sa zaočkovať pacienti v nemocniciach nad 65 rokov. Novinkou je, že osobe má byť podaná druhá dávka očkovacej až keď uplynulo aspoň 28 kalendárnych dní od podania prvej dávky.

O OČKOVÁNÍ A VAKCÍNĚ S PŘEDSEDOU PŘEDSTAVENSTVA NEMOCNICE AGEL TŘINEC-PODLESÍ MUDR. RADKEM NEUWIRTHEM, MBA

Jaký je zájem zdravotníků Vaší nemocnice o vakcíny? Budete mít dostatek pro všechny zájemce?
Zájem o vakcinaci je relativně vysoký. Z Moravskoslezského kraje máme pravidelné dodávky vakcín, aktuálně nabídka vakcín koreluje s požadavky pro zaměstnance nemocnice.

V následujícím čase se začne očkovat i široká veřejnost. Komu byste vakcínu sám doporučil?
Vakcinaci doporučuji široké veřejnosti, prakticky každému občanovi. Aktuální vakcína dodávaná do České republiky s obchodním názvem Comirnaty je určena pro osoby starší 16 let. V prvních vlnách vakcinace je vhodné se zaměřit na lidi z nejohroženějších skupin, tedy starší, a případně na skupiny s rizikovými faktory jako jsou cukrovka, vysoký tlak, chronická onemocnění dýchacích cest a jiné závažné chronické onemocnění. Důležitým faktorem přednostní vakcinace je i příslušnost k rizikovému povolání (vojáci, policisté, zdravotníci, hasiči a podobně).

Na sociálních sítích se objevují spekulace, že jsou vakcíny neodzkoušené, nebezpečné, riskantní. Jak byste uklidnil tyto obavy lidí? 
Systém, který kontroluje zavedení jakékoliv vakcíny do Evropské Unie, je velmi robustní a jeho primárním cílem je zajistit bezpečí pro vakcinovanou populaci. Všechny vakcíny schválené pro použití v EU splňují vysoké nároky na bezpečnost, jsou klinicky řádně testovány a zajišťují vysokou míru ochrany před onemocněním COVID-19. Co nemůžeme vědět, je délka trvání aktivní ochrany před onemocněním, bude-li trvat rok či dva nebo zda bude dlouhodobá. Jako lékař jsem zaznamenal obrovské množství zcela nesmyslných pseudoargumentů, které jsou čistou konfabulací a nezakládají se na pravdě. Bohužel, část populace jim může uvěřit. Nyní spoléhám na státní systém, který osloví odborníky, imunology, kteří jednoduchým způsobem tyto nepravdy veřejnosti vysvětlí.