NADACE AGEL pomáhala

Těšínská osmička NADACE AGEL pomohla Karolíně a Patrikovi se zdravotním znevýhodněním

29. 8. 2023

Letošní ročník charitativního běhu absolvovalo více než 400 běžců. Hvězdou závodu byl dvojnásobný olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek.

Více než 400 běžců absolvovalo 5. ročník Těšínské osmičky NADACE AGEL, kterou opět ozdobily skvělé sportovní výkony i známé tváře ve startovním poli v čele s olympijským vítězem Lukášem Krpálkem, vítězem paralympijských her v Riu plavcem Arnoštem Petráčkem a paralympijským reprezentantem v cyklistice Ivem Koblasou. „Celkem se nám podařilo získat 150 tisíc korun, což je nejvíce v historii závodu. Prostředky jsme rozdělili rovným dílem mezi dvě handicapované děti, patnáctiletou Karolínu a třináctiletého Patrika. Letošní ročník byl tedy rekordní nejen co do počtu registrovaných běžců, ale také v objemu získaných finančních prostředků,“ hodnotí závod členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová.

Karolínka i maminka se synem Patrikem si převzali šek na 75 tisíc korun přímo během slavnostního ceremoniálu po skončení běhu. Osm a půl kilometrovou trať se startem v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí absolvovali sportovci všech generací. Do cíle v Parku Adama Sikory v Českém Těšíně, kde Skupina AGEL také provozuje Nemocnici AGEL Český Těšín, jako první přijeli paralympionici Ivo Koblasa a Arnošt Petráček, kteří trať jako nesoutěžící předjezdci zdolali na kole, oba s časem pod 28 minut. Hned za nimi dorazil do cíle Marek Krišica, který zaběhl Těšínskou osmičku jako jediný pod hranici třiceti minut. Dvacetiletý atlet ze skupiny 1. Běžecký Jablunkov ji zdolal o 12 sekund. Dosáhl podobného času jako loňský vítěz Marek Grycz, český reprezentant v moderním pětiboji. „Domlouvali jsme se s trenérem, že závod rozběhnu rozumně, abych vydržel tempo 3:20 na kilometr celou dobu. Zvládl jsem to, s časem jsem spokojený,“ řekl Krišica v cíli. Vyhrál propastným rozdílem, o dvě a půl minuty. „Patřil jsem k favoritům a od začátku jsem se pohyboval v čele. Utrhl jsem se okolo prvního kilometru a ostatní mě už nedohnali,“ doplnil.

Mezi ženami běžela nejrychleji Nikola Škultetyová. Trať pokořila za 36 minut a 5 sekund. „Jsem dobrovolný hasič, nějakou kondici mám. Nečekala jsem ale, že vyhraju, a ze všeho nejvíc mě překvapil čas. Odhadovala jsem, že závod zaběhnu kolem čtyřiceti minut,“ svěřila se Škultetyová. Prozradila, co jí v závodě pomohlo. „Chlapi,“ rozesmála se. „Pálili vpřed neskutečně a snažila jsem se jich držet. V takové skupince se člověk víc zmáčkne. Hodně mi k času pomohla i trať. Je velmi příjemná, hezky se mi běželo. I počasí nám přálo,“ pokračovala ženská vítězka, která Těšínskou osmičku běžela poprvé. „Věděla jsem, že se zúčastní i Lukáš Krpálek, ale hlavním motivem byla pomoc handicapovaným dětem. Jsou velmi statečné. Jsem ráda, že veškeré výtěžky z akce jdou právě tímto směrem,“ dodala. Již podruhé na Těšínské osmičce startoval olympijský vítěz v judu Lukáš Krpálek, který závod dokončil v tréninkovém tempu na celkovém 110. místě s časem 42 minut a 43 sekund. „Minulý rok jsem běžel takovou vzdálenost po hodně dlouhé pauze a trošičku jsem trpěl, letos jsem se cítil lépe. Ani nebylo takové vedro jako loni, počasí vyšlo.

Závod jsem si užil a doufám, že i všichni ostatní,“ uvedl Krpálek, jenž si ve srovnání s loňským výsledkem o minutu a půl pohoršil. „Fakt jo? Možná proto jsem tehdy závod protrpěl,“ rozesmál se. Doplnil, že ale teď běhá častěji, protože přestoupil do nižší váhové kategorie. „Abych zhubl, musel jsem začít trošku běhat. Ale žádné delší úseky. Když shazuju, běhám 20 až 30 minut, více ne. Těšínská osmička je ale o něčem jiném. Nešlo o čas. Chtěl jsem si užít běh s partou, pobavit se s lidmi a k tomu podpořit dobrou věc,“ podotkl. Lukáš Krpálek byl ve středu zájmu účastníků. „Někteří mě poplácali po zádech, když kolem mě proběhli, a řekli, že je super, že se takové akce účastním. Další říkali, že mě sledují, prožívají olympiády se mnou a že mi drží palce. Najdou se takoví, pro které jsem motivací. Zmiňovali, že jsem je minule porazil a že mi to chtějí vrátit, a skoro celou dobu se mě drželi,“ popsal. Doplnil, že jej závod také baví a nabíjí. „Je hezké vidět to nadšení, když mě předbíhají a radují se, že porazí Krpálka,“ pokračoval.

Olympijský vítěz startoval v závodě podruhé za sebou a nebrání se sérii protáhnout. „Když to časově půjde, rád přijedu. Loni mi to vyšlo stejně a po skončení akce jsem jel rovnou do Chorvatska. Příští rok je olympiáda, ale když v tom termínu nebudu nic mít, dorazím,“ slíbil. Dvojnásobný olympijský vítěz v judu si nejen zazávodil. Před startem i v cíli se fotil s účastníky závodu i diváky, nešetřil úsměvy, nejlepším předával ceny. Nezapomenutelný zážitek dopřál i nejmenším – proběhl se s nimi v dětském závodě. „Měl jsem závod původně jen odstartovat. Dětí jsem se ale zeptal, zda by chtěly, abych se připojil, a řekly jo,“ pousmál se Krpálek. „Byly to krátké úseky, asi dvě stě metrů, a udělal jsem to rád. Chci být dětem inspirací, motivovat je ke sportu a k pohybu,“ uzavřel. Novinkou letošního pátého ročníku Těšínské osmičky byl právě nesoutěžní běh pro děti, které by ještě nezvládly celou trať hlavního závodu. Dětský závod byl organizovaný v cíli Těšínské osmičky v parku Adama Sikory v Českém Těšíně, kde byl připraven i další bezplatný doplňkový program pro rodiny s dětmi – skákací hrad, malování na obličej či vyjížďky na ponících.

Zdravotníci z Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, Nemocnice AGEL Český Těšín a AGEL Střední zdravotnické školy učili zájemce základům první pomoci a nabídli rovněž vybraná vyšetření. Mezi stánky nechybělo stanoviště AGEL Transfúzní služby. Fanoušci mistrovských HC Ocelářů Třinec si mohli prohlédnout pohár pro vítěze Extraligy, hokejisté v čele s kapitánem Ocelářů Petrem Vránou se všem zájemcům také ochotně podepsali. Do běžeckého závodu se Oceláři ale letos nezapojili, nezlomila je ani výzva Lukáše Krpálka. „Trochu si do nás rýpl, že jsme neběželi, ale jsme teď v nějaké fázi letní přípravy a máme svůj program,“ vysvětlil Vrána s tím, že běhá rád. „Když máme úplně volno, tak si zajdu, ale v přípravném období už moc ne. Ani s týmem. Šetříme nohy. Tréninky se upravily a místo toho jezdíme hodně na kolech,“ vysvětlil kapitán Ocelářů, který měl pro Krpálka slova uznání. „Obdivuji jej, že se svou postavou to takhle uběhne. Všichni víme, jaké to je, když člověk tahá nějakou váhu navíc. Také mě zaujalo, že běžel i nevidomý člověk, musí mít velkou důvěru ve svého vodiče. Byla to pěkná akce, rádi jsme byli její součástí,“ dodal Petr Vrána.

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  JIŘÍ ZERZOŇ, ROSTISLAV ŠIMEK, ING. TOMÁŠ ŽELAZKO

NADACE AGEL PODPOŘILA:

Karolína, 15 let Karolína vyrůstá se svým bratrem v péči prarodičů. Její základní onemocnění je svalová dystrofie. S tímto souvisí také další zdravotní problémy. Kája je sledována na neurologii, ortopedii, kardiologii a plicním oddělení. Především musí pravidelně a intenzivně rehabilitovat. Nově absolvuje též kardioplicní rehabilitaci, kvůli zhoršenému dýchání. V tuto chvíli je Karolína po velké operaci stehenní kosti kvůli korekci sedu. Nyní se zotavuje v lázních v Klimkovicích. Přes těžké onemocnění je stále pozitivně naladěna. Miluje tanec. V roce 2019 se úspěšně se svou taneční kamarádkou účastnila soutěže Československo má talent. Účastnily se mnoha dalších tanečních i mezinárodních soutěží. Na ZUŠ studuje hru na zobcovou flétnu a elektronické varhany. Při ZUŠ se též věnuje výtvarné tvorbě. Kája ukončila 9. třídu a po prázdninách bude studovat v Jedličkově ústavu v Praze. Pobyt v JÚS je finančně velmi nákladný, ale prarodiče věří, že Karolína tam bude šťastná a uplatní své nadání. Výtěžek z běhu bude použit na úhradu elektrického vozíku, který není zcela hrazen zdravotní pojišťovnou.

Patrik, 13 let Patrikovi byl v jednom roce věku diagnostikován vzácný Costello syndrom. Má za sebou mnoho zdravotních komplikací a trápení (rakovinu močového měchýře, oboustranné ureterostomie, operaci srdce, 6 ortopedických operací a mnoho dalších, kvůli kterým bere několikrát denně spousty léků). Ve svém věku nemluví a nechodí, zvládne se pohybovat pouze po čtyřech a krátkou chůzi zvládne jen s dopomocí druhé osoby anebo chodítka. Velmi mu však pomáhají pravidelné rehabilitace, díky kterým se po malých krůčcích dostává dál. Výtěžek z charitativního běhu Těšínská osmička NADACE AGEL rodina použije na úhradu dalších rehabilitací v Neurorehabilitačním středisku ARCADA Ostrava. Tyto zatím nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.