NADACE AGEL pomáhala

NADACE AGEL vdechla život doktorce AGI

13. 2. 2023

Samotná výroba obou maskotů trvala přes 130 hodin. Na projektu spolupracovala krejčovská a modistická dílna a celkově pět zaměstnanců.

Pohladí i pobaví. Řeč je o medvědí lékařce AGI, která je oficiální maskotem NADACE AGEL. Díky společnosti Barrandov Studio, která pro nadaci bezplatně vyrobila dva kostýmy maskota, se bude oblíbená medvědice moci účastnit nadačních akcí také osobně, a to jak v Česku, tak na Slovensku. „Společnosti Barrandov Studio patří náš velký dík a zároveň také obdiv za to, jak kvalitně a do jakých detailů dokázaly jejich dílny kostýmy zpracovat,“ řekla členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová a doplnila: „Naše zadání znělo, že se mají kostýmy co nejvíce podobat předloze, a to se povedlo na výbornou. Byla jsem však velmi překvapená, jak je celý proces výroby náročný.“

Samotná příprava na tvorbu kostýmu se skládala z mnoha dílčích činností. „Vždy je potřeba se držet požadavků zadavatele a zároveň provést potřebné úpravy. Musíme myslet na to, aby byl kostým co nejvíce pohodlný, umožňoval dostatečný pohyb a nebyl příliš těžký. Zároveň je potřeba vzhled maskota proporčně upravit na lidské tělo. U lékařky AGI to obnášelo zmenšení hlavy oproti grafickému návrhu, kde hlava a tělo jsou v poměru 1:1 a ve velikosti kostýmu by nebylo možné projít dveřmi a orientovat se v prostoru,“ prozradila detaily z příprav vedoucí oddělení Kostýmní servis Fundusu společnosti Barrandov Studio Ráchel Fojtů. Poté přišel na řadu výběr vhodného materiálu, tvorba střihu, zpracování modelu hlavy, zkušební tvarování detailů obličeje a tlapek.

„Materiály jsme pečlivě vybírali tak, aby co nejlépe odpovídaly grafickému zadání NADACE AGEL a zároveň byly lehké, nositelné, dobře pratelné a vhodné do interiéru i exteriéru. Protože je maskot určen dětem, velkou roli hrálo také to, aby byl příjemný a měkký na dotek,“ poodhalila další detaily Ráchel Fojtů s tím, že nejdéle tým sháněl látku určenou pro tělo doktorky AGI. Vybrán byl bílý plyš, který nejvíce evokoval medvědí srst a zároveň dodal potřebný objem. Šaty jsou vyrobené z bavlny, která připomíná lékařský plášť. Obličeji bylo potřeba dodat plasticitu, aby nepůsobil ploše. „Proto, je zde použito více různých materiálů. Čumáček je vycpaný vatelínem, pusa je tvořena tylovou síťkou, aby bylo možné skrz průzor dobře vidět,“ uvedla Fojtů. Samotná výroba obou maskotů trvala přes 130 hodin.

Na projektu spolupracovala krejčovská a modistická dílna a celkově pět zaměstnanců.  „Vyrábíme také zakázkové oděvy a klobouky, dokonce také vlásenky, které jsou nedílnou součástí všech filmů. Nejčastěji se na nás obracejí zákazníci kvůli historickým kostýmům, které jsou na výrobu náročné a my zde máme dlouholeté zkušenosti s jejich výrobou,“ uzavřela Ráchel Fojtů.✒ RADKA MILOŠEVSKÁ  ARCHIV NADACE

V dílnách společnosti Barrandov Studio vyrobí ročně až 300 kostýmů. Kostýmy a rekvizity si zde půjčují filmové produkce ale i soukromí zákazníci, například na večírek, focení či ples. Bližší informace najdou zájemci na webových stránkách www.fundus.barrandov.cz.