NADACE AGEL pomáhala

Pomoc NADACE AGEL má bezpočet podob

6. 10. 2022

NADACE AGEL za 11 let podpořila přes 1660 žadatelů celkovou částkou přesahující 43 miliónů korun.

Text: MgA. Michaela Čížková / Foto: archiv NADACE AGEL

Od roku 2013 si každoročně připomínáme Mezinárodní den charity, který připadá na 5. září. Tento významný den má v kalendáři poznačený i NADACE AGEL, jejíž pomoc má mnohdy bezpočet podob. NADACE AGEL již od roku 2011 podporuje děti i dospělé s tělesným i duševním hendikepem, děti v dětských domovech, maminky s dětmi v azylových domech, sociálně slabé děti při jejich vzdělávání, ale nezapomíná ani na zaměstnance Skupiny AGEL. NADACE AGEL už jedenáct let pomáhá vždy cíleně konkrétnímu žadateli. Prostřednictvím své činnosti nejčastěji přispívá zejména na neurorehabilitační pobyty, nákup zdravotnických, kompenzačních a edukačních pomůcek, na náklady na asistenční a odlehčovací služby, výcvik asistenčních a canisterapeutických psů nebo na vybavení zdravotnických a neziskových organizací, a to s cílem zlepšovat podmínky a prostředí pro pacienty a klienty. „NADACE AGEL často přispívá žadatelům také na pobyty v lázních a léčebných zařízeních.

Prosbu o finanční pomoc přijímáme také od rodičů, kteří nemají dostupné prostředky na různé speciální rehabilitace. Příkladem je třeba delfinoterapie, která je finančně velmi náročná a lze ji podstoupit jen v cizině. Nedávno jsme přispěli na delfinoterapii 20 000 korun rodině šestileté Terezky, která se teprve učí pořádně chodit a mluvit, trpí totiž dětskou mozkovou obrnou a epilepsií. Největší radost nám dělá, když dostáváme zpětnou vazbu a vidíme, že naše práce má opravdu smyl,“ vysvětluje Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL. Maminka Terezky se s NADACÍ AGEL podělila o dojmy z delfinoterapie, která měla okamžité účinky.

„Ráda bych vám moc poděkovala ještě jednou za váš příspěvek pro dceru Terezku na delfíny. Ty jsme absolvovali na začátku července a vrátili jsme se nadšeni. Takovýto efekt, jako tentokrát, delfíni ještě neměli. Terezka se během pobytu narovnala v chůzi, doteď chodila hodně v předklonu. Nyní, když jde hezky v klidu, jde skoro rovně! Ve vodě se uvolnila natolik, že začala kopat nohama a v podstatě i plavat. To je pro nás neskutečný pokrok, jelikož ještě vloni měla ve vodě nohy napnuté a rozhodně neměla tendenci kopat. Navíc je schopná s rukávky „uplavat“ několik metrů. Začala víc „povídat“ a lépe chápe, co po ní chceme. Jsme nadšeni, Terezka je jako nová a my děkujeme, že jste nám k tomu pomohli.“

Pomoc NADACE AGEL míří také k různým organizacím a spolkům. Mezi ně patří třeba spolek NOVÉ HÁRO, který pomáhá onkologicky nemocným dětem a dospívajícím výrobou paruk na míru. Nadace spolku věnovala 50 000 korun na dvě paruky. „Nové paruky se nemohla dočkat Nikol, kterou velmi trápila ztráta vlasů vlivem onkoléčby. Díky naší pomoci mohla Nikol vyměnit půjčenou poloparuku za své nové háro, na které se moc těšila a je z něj nadšená. Druhou paruku získal Kryštof, který je několik let po léčbě nádoru na mozku a vlivem léčby, kterou musel podstoupit, mu vlasy znovu nenarostly. Dle jeho slov mu to dříve nevadilo, ale teď, v 17 letech, prý konečně vypadá jako člověk,“ popisuje Bc. Veronika Dostálová. „Pomoc NADACE AGEL má opravdu bezpočet podob.

Příkladem může být také naše podpora rodiny Chvojkových prostřednictvím spolupráce se Sociální péčí při Náboženské obci Církve československé husitské, vikariát Beroun. Rodinu podporujeme od roku 2019, kdy jsme jim pomohli překonat topnou sezónu příspěvkem na zakoupení uhlí. Otec je v pracovní neschopnosti po transplantaci jater. Mladší dcera je s handicapem upoutána na invalidní vozík. V roce 2020 jsme opět zaplatili rodině uhlí, aby překonala zimu v teplém domově. Dále jsme přispěli mladší dceři na zakoupení autosedačky pro handicapované. V tomto školním roce jsme zaplatili starší Sáře svačiny a obědy ve škole,“ zmiňuje Bc. Veronika Dostálová. Kromě toho, že NADACE AGEL pomáhá konkrétním žadatelům, je také patronem různých zařízení.Mezi ně patří Azylový dům pro ženy a matky s dětmi Gloria v Praze, Azylový dům pro matky s dětmi v tísni Kojetín, Dětský domov Černá Voda. Dále také spolupracuje s azylovým domem v Jeseníku a s dětským domovem Vrbno pod Pradědem.

NADACE AGEL pravidelně organizuje sbírky oblečení, nákupy vánočních dárků dětem, seniorům a klientům v patronátně spolupracujících institucí. Také pravidelně pořádá charitativní běh pod názvem „Těšínská osmička“, sportovní turnaje a rozličné aktivity pro postižené děti, a podporuje dětské letní a zimní rekreace pro děti z azylových domů a dětských domovů. Nadace navíc myslí i na zaměstnance a pacienty zdravotnických zařízení Skupiny AGEL, kteří se ocitli v těžkých situacích. Těm pomáhá prostřednictvím projektu „Plníme sny“.