NADACE AGEL pomáhala

Zaměstnanci AGELu pomohli lékařce, které shořel dům

28. 3. 2022

Neštěstí postihlo rodinu lékařky vítkovické nemocnice. Sbírka NADACE AGEL vynesla přes půl miliónu korun.

Text: Ing. Tomáš Želazko / Foto: Ing. Barbora Žembová

Tragédie postihla rodinu lékařky gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice MUDr. Martinu Ledvinkovou, která žije ve Velkých Albrechticích na Novojičínsku. Dům, který byl postaven zhruba před 12 roky, zachvátily plameny. Co nepohltily plameny, z velké části zničila voda nebo kouř. Naštěstí nikdo nepřišel o život ani nikdo neutrpěl vážné zranění. Ovšem rodina se dvěma syny ve věku 16 a 13 let se během několika hodin ocitla bez přístřeší i osobních věcí. V domě, který rodina lékařky zakoupila před 10 roky a stále jej zvelebovala, vypukl požár 19. ledna brzy ráno.

„Probudila jsem se za tmy a slyšela jsem podivné praskání a v ložnici jsme měli trochu dým. Chtěla jsem jít vyvětrat, ale tím jsem naštěstí vzbudila manžela, který zařval: Martino hoříme. Rychle jsme vzbudili staršího syna a utekli z hořící domu ven. Naštěstí druhý, mladší syn byl v té době na lyžařském výcviku,“ popisuje hrůzné chvilky MUDr. Martina Ledvinková, která ve vítkovické nemocnici pracuje téměř 20 let. Starší syn z mobilního telefonu zavolal hasiče, kteří dorazili během několika minut. S plameny bojovalo pět hasičských jednotek. Už po příjezdu prvních jednotek na místo události byla požárem zasažena celá střecha domu o půdorysu přibližně 28x10 metrů, která se chvíli poté celá propadla. Zásah hasičů komplikoval silný mráz, ztěžoval jak plnění cisteren u hydrantů, tak pohyb na požářišti.

Rodina tak během několika desítek minut přišla téměř o všechno. Dům, který léta zvelebovali, věci, které měli rádi, ale i cennosti i fotografie – to vše nenávratně skončilo v plamenech. „Zůstal nám jen pozemek a auta, která parkovala před domem, kdy manžel se synem je stačili odtáhnout do bezpečné vzdálenosti, a mladšímu synovi lyže a osobní věci, které měl na lyžařském výcviku,“ uvedla lékařka, která několik desítek minut byla v obrovském šoku, co by se stalo, kdyby se náhodou neprobudila. „Zhruba měsíc jsem byla v tranzu, vše mi bylo jedno. Poté jsem se ale musela vzpamatovat a začít normálně žít. Velmi mi pomohly reakce kolegů z práce, kamarádů, rodiny, a zájem lidí z NADACE AGEL,“ doplnila sympatická lékařka. Rodina v mrazu a s tragickou zkušeností musela řešit, kam se první dny uchýlí. Manželé se starším synem první tři dny bydleli u sousedů, kteří jim ve svém domě poskytli provizorní ubytování. Další sousedé jim pomáhali jinak – přinášeli oblečení, drogerii, peníze. Manžel lékařky nakonec přes známého sehnal provizorní bydlení, a tak dnes bydlí čtyřčlenná rodina v dvoupokojovém podnájmu v Ostravě. Z domu v podstatě zbyly jen základy a obvodová zdiva, které jsou podle statiků v pořádku.

Manžel lékařky se známými po několika dnech začali odvážet stavební suť ze spáleniště a veškerý odpad na skládku. „Poté začali brousit všechny stěny a dnes již manžel, který je manuálně velmi zručný, připravuje stavbu nového domu,“ sdělila lékařka, která se na bydlení v novém domě již nyní těší. „Chtěli bychom v novém bydlet do konce letošního roku,“ dodala. Škoda byla vyčíslena na více než 5 miliónů korun. Podle hasičů byla zřejmě příčinou požáru technická závada na půdě. Přestože manželé měli dům pojištěný, tak neví, kdy a jakou částku dostanou od pojišťovny. Navíc musí splácet hypotéku, kterou si na dům vzali. Vše, co dlouho budovali, na co se na kus života zadlužili, bylo za pár desítek minut nenávratně pryč.

Na základě podnětů kolegů z vítkovické nemocnice uspořádala NADACE AGEL sbírku mezi zaměstnanci celé Skupiny AGEL. Vybralo se přes půl miliónu korun. „Vážím si podpory a moc děkuji všem kamarádům, sousedům, kolegům, známým i rodině,“ dodala lékařka, kterou může do konce června podpořit dobrovolnou částkou i široká veřejnost. Obec Velké Albrechtice se rozhodla založit pro své obyvatele transparentní účet, přičemž číslo účtu je na webových stránkách obce. Sbírka NADACE AGEL se dočkala masivní odezvy, a kromě kolegů přispěli dokonce i pacienti. Vybralo se celkem 569 451 korun. „Zájem byl obrovský. Lidi jsou často solidární s těmi, kteří potřebují pomoci. Nikdo totiž neví, kdy se může dostat do podobné situace,“ uvedla členka správní NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová.