NADACE AGEL pomáhala

Karolínka se díky NADACI AGEL zúčastnila pořadu StarDance

10. 2. 2022

Čtrnáctiletá dívka, která se narodila s onemocněním svalová dystrofie, a je na vozíčku, si splnila sen, po kterém toužila od dětství.

Text: NADACE AGEL, Ing. Tomáš Želazko / Foto: archiv rodiny Seidlovy

Sny se mají plnit a věříme, že NADACE AGEL takový jeden sen splnila. Čtrnáctiletá Karolínka, která se narodila s onemocněním svalová dystrofie, a je na vozíčku, se díky NADACI AGEL mohla zúčastnit natáčení pořadu StarDance XI ...když hvězdy tančí. Holčička, která se i přes nepřízeň osudu stala tanečnicí, během jednoho televizního večera mohla usednout do hlediště a na vlastní oči vidět soutěž, kterou vždy chtěla zhlédnout. Karolínka se s námi po návratu domů podělila o své dojmy: „Jsem hrozně moc ráda, že jsem se mohla zúčastnit přímého natáčení StarDance.

Byl to úžasný a nezapomenutelný zážitek! Natáčení je stokrát lepší, než u televize. Nikdy mi neuteče žádný díl. Tanec patří do mého života. Škoda jen, že jsem se nemohla setkat s vystupujícími. Vím, že to nedovolilo hlavně opatření proti covidu. Tajně jsem si přála, že bychom s mou kamarádkou Eliškou mohly vystoupit v doprovodném programu nebo bych si moc ráda zatancovala v díle vozíčkářů. Třeba se mi někdy tento sen splní“. Do projektu „Plníme sny dětem“, který organizuje NADACE AGEL, přihlásila svoji čtrnáctiletou vnučku Karolínku paní Daniela Seidlová, která pracuje v nemocnici AGEL v Novém Jičíně jako zdravotní sestra. S manželem mají vnučku ve své péči zároveň s jejím šestnáctiletým bratrem Filipem.

Karolína se narodila s onemocněním svalová dystrofie. Přes svůj hendikep je ale velice cílevědomá. V Základní umělecké škole se věnuje hře na zobcovou flétnu. Letos bude mít absolventský koncert. Hraje také na elektronické varhany a zpívá v pěveckém sboru v Základní umělecké škole. Nejvíce ale Karolínka miluje tanec. Přesto, že se pohybuje na invalidním vozíku, má doma řadu diplomů, pohárů a medailí z tanečních soutěží (včetně mezinárodních), na kterých vystupuje s Tanečním klubem Gradus ze Štramberka. Za rok 2015 získala cenu Zlatý oříšek. V roce 2019 se dívka se svojí kamarádkou zúčastnila talentové soutěže Československo má talent, kde měly veliký úspěch. Je pravidelným hostem mezinárodních sportovních her EMIL OPEN, kde tancuje v průvodním programu při zahájení a na Benefici pana Jana Krause.

V minulých týdnech dostala Karolínka nabídku, aby se stala taneční členkou Uměleckého souboru Bílá holubice. Vzhledem k tomu, že se Karolínčin zdravotní stav postupně zhoršuje, hledá si ale Karolínka jinou zábavu. A protože vždycky ráda kreslila a malovala, začala před dvěma roky chodit v ZUŠ také na výtvarný obor. I v tomto ohledu má přitom mimořádné úspěchy. Například spolupracuje s autorkou audiopohádky Zuzajda a Jurajda, u které se podílí na ilustracích. Po ukončení základní školy by se Karolína chtěla výtvarné tvorbě věnovat. Podle babičky Kája nemá ráda, když ji někdo lituje. „Je šťastná, když ji zdraví berou mezi sebe. I s lehkým mentálním a těžkým tělesným postižením se snaží vyrovnat zdravým vrstevníkům. Na své postižení říká: „Vždyť já jen nechodím.“ Není to pravda. Potřebuje k sobě asistenta, který by jí pomohl v běžných úkonech. Mým cílem je, aby byla šťastná, dokud to jde,“ říká paní Seidlová. „Jsme velmi rádi, že se nám podařilo splnit Káje její sen, a to i díky vstřícnosti vedení České televize. Setkání s Karolínkou pro mne bylo jedno z těch, na které se nezapomíná. Milá, krásná mladá slečna, která je velmi talentovaná a má můj velký respekt a obdiv. Stejně jako její prarodiče,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL.