NADACE AGEL pomáhala

Sportovní sen se splnil o Vánocích

14. 3. 2022

Florbalové vánoční překvapení je ukázka jednoho z projektů NADACE AGEL.

Text: BC. Veronika Dostálová/ Foto: Vladimír Pryček (Deník)

Projekt NADACE AGEL „Plníme sny dětem“ má za cíl plnit tajná přání těch, kteří o nich ve svých složitých životních situacích ani nahlas nehovoří, natož aby je řešili. Proto nadace sbírá tipy z okolí potřebných a připravuje pro ně překvapení. Jeden vpravdě vánoční příběh se odehrál v prosinci loňského roku. Díky primáři ortopedicko-traumatologického oddělení Nemocnice AGEL Nový Jičín MUDr. Janu Káňovi přišla do nadace prosba o pomoc malému Lukášovi Heuerovi z Kopřivnice. Jeho maminka Lenka v nemocnici pracovala od roku 1990, ale po dlouhém boji podlehla vážné nemoci. Jak přivést na jiné myšlenky dvanáctiletého chlapce v takové životní situaci? Právě díky dopisu pana primáře se pracovníci NADACE AGEL dozvěděli o Lukášovu snu nahlédnout do zákulisí profesionálního florbalové týmu.

Zabralo to několik týdnů příprav a domlouvání, ale pak se i díky spolupráci s Deníkem a vedením klubu 1.SC Tempisch Vítkovice děly věci. Vítkovický tým před svým prosincovým superligovým utkáním proti Otrokovicím pozval Lukáše do zázemí haly a šaten, a pak spolu s týmem po boku kapitána Jana Šebesty Lukáš v dresu Vítkovic nastoupil na hrací plochu a obstaral úvodní vhazování. Od prezidenta klubu Mgr. Tomáše Krásného pak převzal sportovní vybavení. „Udělalo mi to obrovskou radost, prožil jsem něco, co se někomu jen tak nepodaří, setkal jsem se osobně s hráči, které znám jen z médií a kterým fandím,“ svěřil se Lukáš na tribuně při sledování zápasu. „Neváhali jsme ani vteřinu rozveselit Lukáše a podpořit tento projekt, navíc Lukáš je vítkovický fanoušek,“ komentoval nezištné zapojení klubu do projektu prezident Vítkovic Tomáš Krásný. „Když bude Lukáš trénovat, makat, třeba se za dva roky objeví u nás. S jeho mateřským klubem v Kopřivnici spolupracujeme,“ dodal. „Je to pro mě motivace, budu trénovat, makat a třeba se jednou do vítkovického klubu dostanu,“ hlásil motivovaný Lukáš, kterému svítily oči jako světýlka na vánočním stromku na náměstí. „Florbalové vánoční překvapení je ukázka jednoho z projektů NADACE AGEL, na kterém je krásně vidět, jak moc dokáže nečekaný a zdánlivě nedosažitelný zážitek. A nejde jen o chvilkovou euforii.

Věříme, že nevšední prosincové setkání bude pro Lukáše impulsem k jeho úspěšné a dlouhé sportovní kariéře. Když jsme viděli jeho nadšení, nikdo jsme o tom nepochybovali. Všichni Lukášovi přejeme mnoho radosti nejen ze sportu,“ doplnil člen dozorčí rady NADACE AGEL Mgr. Karel Tejkal. Krásný florbalový večer byl soutěžní sportovní akcí, při které vůbec nebyl důležitý výsledek. Všichni udělali maximum proto, aby potěšili a motivovali malého kluka. Povedlo se, Lukášovy oči zářily, a tak si snad ani nevšiml, že dospělákům kolem, když sledovali, jak vše v šatně i hale prožívá a na nic jiného nemyslí, se jejich oči leskly.