NADACE AGEL pomáhala

NADACE AGEL letos slaví 10 let

27. 9. 2021

Předsedkyně správní rady NADACE AGEL Ing. Iveta Ostruszková, MBA: „Pomoc nadace míří do rodin, dětských domovů i ke špičkovým sportovcům“.

Text: Mgr. Adam Knesl, Ing. Tomáš Želazko / Foto: archiv NADACE AGEL

První kulaté jubileum oslavila v letošním roce NADACE AGEL, která během uplynulé dekády podpořila 1350 humanitárních aktivit v celkové výši přesahující 36 miliónů korun. Na Slovensku působí NADÁCIA AGEL od roku 2016 a za dobu svého působení pomohla dalším téměř 400 žadatelům částkou přesahující 270 000 eur. „Od počáteční pomoci jednotlivcům ze všech koutů Česka a Slovenska se během let rozšířila nadační činnost i do řady speciálně zaměřených sociálních zařízení. Nejnovější projekty neziskové organizace skupiny AGEL míří na samotné zaměstnance a podporu talentovaných dětí“, říká v rozhovoru Ing. Iveta Ostruszková, MBA, která je od zahájení činnosti NADACE AGEL předsedkyni správní rady.

Proč vznikla NADACE AGEL?
Nadace má kořeny ve slově dávat. Bez plodů, které její strom nese, by nemohla plnit své poslání. K myšlence založit vlastní firemní nadaci a soustředit v ní veškeré charitativní a dobročinné aktivity nás přivedla dozorčí rada a vrcholové vedení skupiny AGEL. Po společné úvaze úzkého okruhu lidí jsme se rozhodli dát charitativním aktivitám jasnou koncepci, vypracovali jsme potřebné zakladatelské dokumenty, zřizovací listinu, statut, ve kterém jsme definovali základní filantropické oblasti nadace a podali jsme prvotní návrh na zápis NADACE AGEL do nadačního rejstříku. Zřizovatelem NADACE AGEL se stala společnost AGEL, která splatila i prvopočáteční nadační kapitál. Hlavním kapitálem NADACE AGEL je skutečnost, že sdružuje lidi, kteří pomoc druhým považují za samozřejmost.

Je NADACE AGEL také součástí Fóra Dárců v České republice?
Ano, NADACE AGEL je řádným členem Fóra Dárců od roku 2015 a má přidělenou známku kvality. Fórum dárců se aktivně účastní legislativních procesů směřujících k prosazování a zlepšení podmínek pro dárcovství a rozvoji veřejně prospěšných aktivit nadací v České republice.

Co je hlavním cílem nadace?
NADACE AGEL je neziskovou organizací, jejímž hlavním cílem je podpora humanitárních aktivit v návaznosti na sféru zdravotnictví. Podporuje děti i dospělé s tělesným i duševním hendikepem, děti v dětských domovech, maminky s dětmi v azylových domech, podporuje v sociálně slabších rodinách jejich talentované děti v rámci dalšího vzdělávání. NADACE AGEL pomáhá především těm, kteří navzdory svému hendikepu (fyzickému, mentálnímu či sociálnímu) bojují a snaží se vést plnohodnotný život a zároveň se ocitli v situaci, ve které potřebují pomoc ze strany nadace. Filantropii a charitu vnímáme jako jednu ze součástí společenské zodpovědnosti firem. NADACE AGEL se pokouší řešit problémy slabších a hendikepovaných v širších souvislostech. V portfoliu darovaných příspěvků nejčastěji figuruje nákup zdravotnických, kompenzačních a edukačních pomůcek, náklady na asistenční a odlehčovací služby, pobyty v lázních, odlehčovací služby, vybavení pro zlepšení péče, výcviky asistenčních a canisteraputických psů, bezbariérové rekonstrukce bydlení, nákup speciálních pomůcek pro hendikepované sportovce či nejrůznější vybavení do zdravotnických a neziskových organizací.

Nadace přispívá také nekomerčním právnickým osobám na rozvoj jejich aktivit pro hendikepované občany a na zlepšení jejich materiálně-technického vybavení a podmínek k samotné činnosti. V posledním období docházelo také k pořizování ochranných pomůcek, které byly darovány do dětských domovů, azylových domů a hospiců pro zvládnutí nelehké pandemické situace. Pravidelně také organizujeme sbírky oblečení, nákupy vánočních dárků dětem a klientům v patronátně spolupracujících institucích, organizujeme také charitativní běh pod názvem „Těšínská osmička“, celou řadu sportovních turnajů a aktivit pro postižené děti, dětské letní a zimní rekreace pro děti z azylových domů a dětských domovů. NADACE AGEL chce pomáhat přesně tam, kde je to potřeba. Poskytuje individuálním žadatelům v případech hodných zvláštního zřetele pomoc prostřednictvím individuálních nadačních příspěvků. NADACE AGEL poskytuje finanční podporu pro individuální žadatele na základě posouzení každé žádosti správní radou a dozorčí radou. Součástí naší každodenní agendy je spousta ověřování a dokládání listin.

Kdy vznikla NADÁCIA AGEL a proč jste rozšířili svou činnost na Slovensko? 
NADÁCIA AGEL vznikla v roce 2016 přejmenováním dříve založené Nadacie zdravie pre všetkých, kterou zřídila společnost FINHOSP již 23. 9. 2003 v Košicích. Firemní nadační aktivity ve Skalici na Slovensku běží také pod hlavičkou Nadacie Zdravie pre Zahorie.

Jak získáváte prostředky na svoji činnost?
Snažíme se využívat všechny formy pomoci jako je dobrovolnictví, finanční a věcné dary od partnerů, sponzorů i dárců z řad zaměstnanců skupiny AGEL. Naše práce není možná bez finanční podpory dárců, za niž jim ze srdce děkujeme. Aktuálně dobrovolnou charitativní kampaň jsme zaměřili na podporu rodiny zdravotní sestry ze Skalice, která díky ničivému červnovému tornádu přišla o domov. Občané jsou ochotni přispívat na dobročinnost různého druhu. Korporace, které chtějí podporovat sociální služby, tak činí zejména prostřednictvím takto zaměřených firemních nadací. Cílem samotné NADACE AGEL je dávat peníze tam, kde je to nejvíc potřeba. NADACE AGEL svými financemi pomáhá v nejrůznějších oblastech lidských aktivit a v nepostradatelných projektech, kam spadá kupříkladu raná péče rodinám s kombinovaně postiženými dětmi, péče o staré lidi, pomáháme dětem týraným, zneužívaným, mentálně i fyzicky handicapovaným, opuštěným dětem, které se ocitnou v obtížné životní situaci, jsme patroni několika dětských domovů a speciální školy pro děti s více vadami.

Kdo byl prvním obdarovaným?
NADACE AGEL má již 10 let pod „křídly“ dnes sedmnáctiletého Kristiána z Prostějova, který se stal v roce 2012 jedním z prvních podporovaných dětí. Tehdy sedmiletému chlapci se závažným onemocněním, tzv. syndromem vrozené spánkové apnoe, kvůli kterému dochází ve spánku k zástavě dýchání, pořídila nadace jízdní kolo a také důležité zdravotní pomůcky, například odsávačku hlenů. Z důvodu vážné nemoci a neochoty rodičů se domovem pro Kristiánka stalo samotné oddělení dětské JIP Nemocnice AGEL Prostějov, neboť v důsledku svého postižení musí být 12 hodin denně napojen na umělou plicní ventilaci. Kristiánkovi osud nepřál, ale je to naše zlatíčko a jeho podpora už se pro nás za ty roky stala jistou samozřejmostí. Je naším prvním podpořeným chlapcem, od kterého se činnost nadace začala bleskurychle rozrůstat do všech směrů. Ať už ale podporujeme jednotlivce, nebo organizace, vždy mají jedno společné – každá pomoc je přesně cílená konkrétnímu žadateli.

Kdo je tzv. neznámnější obdarovanou tváří nadace?
Rozmanitou pestrost charitativní činnosti NADACE AGEL lze ilustrovat na konkrétních případech, jež jsou jen malými střípky bohaté mozaiky vznikající již 10 let. Mezi velkými favority letní paraolympiády v Tokiu byl také Ivo Koblasa, který v silničním závodě skončil na pěkném 7. místě. Hendikepovaného vynikajícího cyklistu z Brna NADACE AGEL kontinuálně podporuje již od roku 2013 a do dnešní doby na jeho sportovní činnost vynaložila částku přesahující 600 tisíc korun.

Komu konkrétně dále pomáháte, v jakých případech dokážete poskytnout pomoc?
NADACE AGEL je zároveň patronem řady sociálních zařízení v nejrůznějších koutech země, ve kterých pravidelně potěší různorodými překvapivými dárky jejich klienty, ale vynakládá také nemalé prostředky na provoz organizací a jejich investice. Nejen o Vánocích tak udělají štědré dárky radost dětem i maminkám v pražském Azylovém domě Gloria nebo v Azylovém domě pro matky s dětmi v tísni v Kojetíně, nejeden balíček s překvapením čeká také na svěřence Dětského domova Černá Voda na Jesenicku nebo v nedalekém Dětském domově ve Vrbně pod Pradědem. NADACE AGEL je také již 10 let hrdým partnerem Střední školy, základní školy a mateřské školy JISTOTA v Prostějově, kam dochází děti se speciálními vzdělávacími potřebami či se souběžným postižením více vadami a zdejší pedagogové žáky připravují pro samostatný a soběstačný život. Celková částka, která byla škole JISTOTA darována, přesahuje 790 tisíc korun. Dlouhodobě nadační podpora míří také na náročný výcvik canisterapeutických psů. Psí terapie je osvědčeným a velice vyhledávaným léčebným programem v nemocnicích skupiny AGEL.

Co považujete za největší úspěch nadace v posledních měsících?
V letošním roce NADACE AGEL spustila pilotní projekt „Balíčky pohody“, které jsou určeny pro klienty a pacienty oddělení následné péče či sociálních lůžek. Doposud bylo rozděleno tisíc kusů balíčků do čtyř poskytovatelů zdravotnických služeb: Nemocnice AGEL Podhorská, Nemocnice AGEL Nový Jičín – pracoviště Vítkov, Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice a Nemocnice AGEL Český Těšín. Hodnota jednoho balíčku činila 500 korun. Cílem tohoto projektu bylo obdarovat klienty, kteří jsou často neprávem opomíjenou skupinou. Chtěli jsme, aby balíček klientům nejen udělal radost, ale aby také obsahoval praktické maličkosti, které mohou využít při návratu domů nebo přesunu do jiného sociálního zařízení. Z prvních reakcí hospitalizovaných klientů je zřejmé, že tato myšlenka splnila svůj účel – potěšit naše klienty, kteří v nemocnicích překonávají zdravotní a často i životní situaci a věnovat jim praktické předměty denní potřeby.

Co děláte přímo pro zaměstnance skupiny AGEL?
Projekt pod názvem „Plníme sny“ je určen pro zaměstnance skupiny AGEL, kteří se ocitli v mimořádně tíživé životní situaci. Tipy mohou zasílat přímo jejich kolegové, kteří si jich váží po pracovní a lidské stránce, chtějí je potěšit a pomoci ve spolupráci s NADACÍ AGEL. Prostřednictvím dalšího nového projektu „Plníme sny dětem 2021“ míří pomoc nadace také dětem zaměstnanců naší skupiny, kteří se také nachází v nelehké životní situaci a mají talentované a cílevědomé dítě, které chce studovat či rozvíjet svůj talent. NADACE AGEL chce podpořit tyto děti na jejich cestě za vysněným cílem, prostřednictvím finanční či věcné podpory.

Jakými aktivitami se NADACE AGEL prezentuje na sociálních sítích?
S celou řadu dalších realizovaných nadačních aktivit se může široká veřejnost seznámit právě prostřednictvím sociálních sítí. Od začátku roku 2020 je možné nahlédnout pod pokličku života s trojčaty, vlastně rovnou s pěti malými dětmi v jedné domácnosti. A to v internetovém seriálu „Jak se žije s trojčaty.“ NADACE AGEL tímto způsobem podporuje rodinu Kropových z Jablunkova. Jednotlivá videa přibližující každodenní život této početné rodiny mají od samotného počátku u návštěvníků sociálních sítí velkou oblibu. I proto v letošním roce spustila NADACE AGEL nový seriál s názvem „Já a můj parkinson“. V něm se mohou diváci seznámit s Ing. Markem Bilkem, jenž onemocněl touto chorobou v pouhých 36 letech. Pan Bilko i díky nadační podpoře statečně bojuje s nevyléčitelnou nemocí a jeho příběh je velkou inspirací nejen pro osoby se stejnou diagnózou.

Jaké větší akce chystá nadace letos?
U příležitosti oslav Mezinárodního dne dětí v Mateřské škole AGEL v Ostravě byla uspořádána narozeninová oslava NADACE AGEL spojená s křtem maskota AGI. V rámci dvou turnusů dětské rekreace v Budišově nad Budišovkou uskutečnila pro děti NADACE AGEL spolu s personálním oddělením skupiny AGEL zábavné dopoledne spojené se zdravotnickou edukací. Na začátku školního roku 2021/2022 se uskutečnila v Azylovém domě Gloria již tradiční zahradní slavnost ve společnosti maminek s dětmi. Kromě zajištění bohatého občerstvení NADACE AGEL zakoupila pro starší děti dárky v podobě školních a výtvarných potřeb. Zatímco batolata dostala balíček příkrmů a ovocných přesnídávek. Spolu s canisterapeutickými fenkami Bellou a Aničkou strávíme s dětmi z dětského domova Černá Voda společný víkend spojený se stanováním, canisterapií a dětem přiblížila základy společenského tance. Stejně jako v předchozích dvou letech chystáme akci KOUZELNÉ VÁNOCE pro klienty následné a sociální péče, děti z dětských domovů a maminky s dětmi z azylových domů. Zaměstnanci napříč skupinou AGEL si mohou vybírat dárečky z online interaktivních seznamů. Dárky naši kolegové následně zakoupí, zabalí a nakonec předají NADACI AGEL k distribuci samotným klientům. V roce 2020 jsme obdarovali klienty následné a sociální péče v 11 našich zdravotnických zařízeních. A dále jsme udělali krásnější Vánoce dětem z Dětského domova Černá Voda a maminkám s dětmi z Azylového domu Gloria v Praze a Azylového domu Kojetín. Celkem jsme rozdali téměř 500 kusů dárků. A to vše díky otevřeným srdcím, štědrosti a pomoci našich kolegů ze skupiny AGEL.

Má nadace nějaké problémy – například s administrativou?
Průběžné problémy se snažíme vždy efektivně řešit a v tuto chvíli nevnímáme nic, co by se nedalo překonat. Určitě ale budeme rádi za jakoukoli podporu, která nám v naplňování našeho poslání pomáhat všem potřebným pomůže.

V čele NADACE AGEL působíte deset let. Jak jste se vlastně dostala k práci v nadaci, a jak ovlivnila Váš život?
Práce v nadaci je velice pestrá a zaměřená na pomoc nejen dětem v těžkých životních situacích, ale i organizacím zajišťujícím kontinuální péči zejména o postižené občany. Lidé podle mého názoru přispívají hlavně na to, co je zasáhne, co je nejbližší jejich srdci. Chtějí pomoci tam, kde se cítí být pohnuti osudem daného člověka. Důležité je, aby dárci rovněž viděli způsob řešení, konkrétní pomoc, na co se jejich peníze využijí. V nadaci pracují skvělí lidé, kteří jsou motivovaní pomáhat a rozvíjet neziskový sektor. Jsou mi oporou. Díky nadaci jsem našla přátelství a pochopila jsem, že srdečnou lásku můžeme rozdávat my všichni a obdarovávat se tak navzájem. Prožila jsem v průběhu 10 let řadu výjimečných okamžiků.

Práce v nadaci je někdy specifická a může být i poměrně psychicky náročná. Co Vám práce pro nadaci dala, ale i vzala?
Díky práci ve správní radě NADACE AGEL jsem získala řadu nových přátel, nové zkušenosti a poznatky, alespoň krátce jsem byla vnesena do celé řady životních příběhů, osudů – mnoho z nich mě vzalo za srdce. Na druhé straně jsem měla představu, že naše pomoc vše vyřeší. Vše bohužel nevyřeší, některé věci nejdou změnit či vyléčit tak rychle, jak jsem si představovala.

S jakým cílem vstupujete do dalších let?
NADACE AGEL vstupuje hrdě do druhé dekády svého působení na poli charitativní činnosti a je vždy připravena ochotně podpořit konkrétním způsobem fyzické i právnické osoby a nové charitativní projekty. Vedení NADACE AGEL má definované jasné kroky na další období, které musíme splnit, abychom dosáhli plánovaných cílů a přispěli co nejvíce. Všechny aktuality, informace i životní příběhy našich klientů jsou k dispozici na webových stránkách nadace.agel.cz nebo na facebookovém profilu.