NADACE AGEL pomáhala

Hendikepovaný cyklista Ivo Koblasa získal dvě zlaté medaile na mistrovství Evropy

22. 7. 2021

I díky podpoře NADACE AGEL je Ivo Koblasa nejúspěšnějším českým paralympionikem.

Text: Ing. Tomáš Želazko / Foto: archiv Ivo Koblasy

Ve vynikající formě je český handicapovaný cyklista Ivo Koblasa, kterého naše NADACE AGEL podporuje od roku 2013. Ivo Koblasa závodící v kategorii C2 dokázal v červnu po časovce zvítězit i v silničním závodě s hromadným startem a v Rakousku na mistrovství Evropy vybojoval dvě zlaté medaile. Poté ještě přidal páté místo v silničním závodě na mistrovství světa v Portugalsku a ukázal, že jeho forma před boji pod pěti kruhy v Tokiu na paralympiádě graduje. „S úvodem sezony jsem nadmíru spokojený. 

Všechno směřuju k paralympiádě, na které mám velké ambice,“ říká sedmadvacetiletý reprezentant z Černé Hory na Blanensku, který po jasném vítězství v časovce zvítězil v individuálním závodě díky závěrečnému spurtu. Po dvojnásobné zlaté radosti zamířil jen na pár hodin domů a znovu se přesouval na vrcholnou akci do Portugalska, kde skončil pátý. „Bylo to dost náročné,“ přiznal. Paraolympika Iva Koblasu podporuje NADACE AGEL od roku 2013. Od té doby mu na jeho sportovní činnost darovala přes 600 tisíc korun. „Ivo Koblasa se díky svým výsledkům stává nejen sportovním, ale především lidským vzorem pro další handicapované sportovce v celé České republice. Jeho životní příběh motivuje a přináší naději desítkám dalších následovníků. Finanční příspěvky jsou účelově využity na Ivovu účast na pohárových závodech v České republice a zahraničí,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady NADACE AGEL. 

Ivo působí na závodech českého poháru cyklistů jako propagátor integrace handicapovaných a zdravých cyklistů. Svým startem vždy budil zaslouženou pozornost. V roce 2020 se Ivo stal oporou české reprezentace, stal se nejúspěšnějším českým paralympionikem – cyklistou na silničním kole na Mistrovství světa na dráze v kanadském Torontu. V roce 2020 Ivo vyhrál světový ranking handicapovaných cyklistů a stal se nejúspěšnějším českým handicapovaným cyklistou roku 2020. Sedmadvacetiletý Ivo Koblasa na kole jezdí od svých tří let. O tři roky později prodělal kvůli medikamenty nezvládnutelné epilepsii operaci mozku, takzvanou kalosotomii, kdy se provádí oddělení obou hemisfér mozku. Po této operaci se musel učit znovu chodit, mluvit, jezdit na kole, lyžovat a zvládat běžné každodenní činnosti. Tehdy se pro Iva stalo neodmyslitelným společníkem kolo, nejprve jakožto rehabilitační pomůcka a později posedlost, která ho žene kupředu k vysněným cílům. Ročně najede 15 tisíc kilometrů.