NADACE AGEL pomáhala

Péči o nevyléčitelně nemocné děti zajistí Mobilní hospic Ondrášek také díky daru od NADACE AGEL

8. 7. 2021

Dodávka od NADACE AGEL v podobě zdravotnického materiálu bude využita při péči o zhruba 30 nevyléčitelně nemocných.

Text: Mgr. Radka Miloševská / Foto: archiv NADACE AGEL

Zdravotnický materiál od Lékárny AGEL v hodnotě téměř 100 tisíc korun zprostředkovala NADACE AGEL Mobilnímu hospici Ondrášek. Injekční jehly, stříkačky, dezinfekce, náplasti či sterilní krytí využijí zdravotničtí pracovníci hospice u zhruba 30 nevyléčitelně nemocných dětských pacientů, kteří tak mohou díky jejich péči trávit své poslední chvíle v domácím prostředí obklopeni svými nejbližšími. „Ačkoliv je mobilní hospicová péče od roku 2018 zařazena do úhradové vyhlášky, dětská paliativní péče nemá dosud nastavený systém tak, aby bylo možné všechny děti do úhrad zařadit. Proto musíme financování jejich péče zajišťovat, kromě dotací, také z darů a nadačních příspěvků.

Samotným klientům za naše služby žádné poplatky neúčtujeme,“ vysvětluje Bc. Bronislava Husovská, ředitelka Mobilního hospice Ondrášek, a doplnila, že paliativní péče je jejich organizací poskytována dětem od narození do 18 let na území celého Moravskoslezského kraje. „Úhrady zdravotních pojišťoven pokryjí u každého pacienta zhruba třetinu potřebných nákladů, u dětí je tato částka ještě nižší. Další výdaje jsou ale spojené s vedením organizace, administrativou. U dětských pacientů však hradíme i náklady na mzdy zdravotníků či pomůcky a zdravotnický materiál,“ upřesňuje Bronislava Husovská s tím, že jen náklady na zdravotnický materiál se celkově každoročně vyšplhají na 800 tisíc korun. „Dodávka od NADACE AGEL tak pomůže pokrýt náklady zdravotnického materiálu pro zhruba 30 pacientů, za což velmi děkujeme, velmi nám to pomůže,“ doplňuje ředitelka Husovská. 

„Právě proto, že jsem sama rodič, si jen těžko dokážu představit, jak psychicky i fyzicky náročná musí být péče o umírající dítě. Služby, které Mobilní hospic Ondrášek poskytuje, jsou proto v těchto životních situacích nepostradatelné a jsem hrdá, že se jeho na provozu mohla podílet také naše nadace,“ uvádí členka správní rady NADACE AGEL Bc. Veronika Dostálová s tím, že dodávka zdravotnického materiálu Lékárny AGEL v hodnotě téměř 100 tisíc korun byla sestavena přesně dle potřeb hospicové péče.