NADACE AGEL pomáhala

NADACE AGEL I NADÁCIA AGEL spustily pilotní projekt Balíčky pohody

17. 6. 2021

Akce je zaměřená na seniory v péči Sociálních služeb a odděleních následné péče v Česku i na Slovensku.

Text: MgA. Michaela Čížková, NADÁCIA AGEL / Foto: Mgr. Lea Kútniková, Beáta Farkašová

Celkem 1 000 kusů Balíčků pohody rozdává NADACE AGEL pacientům a klientům oddělení následné peče či Sociální služby ve vybraných nemocničních zařízeních. Balíčky obdrží pacienti, kteří jsou propuštění do domácí péče nebo do péče jiného sociálního zařízení. Do pilotního projektu Balíčky pohody se zapojily celkem čtyři nemocnice skupiny AGEL v Moravskoslezském kraji. Jedná se o Nemocnici AGEL Podhorská, Nemocnici AGEL Nový Jičín – pracoviště Vítkov, Nemocnici AGEL Ostrava-Vítkovice a Nemocnici AGEL Český Těšín. NADACE AGEL rozdělila mezi tyto nemocnice celkem 1 000 kusů balíčků.
„Nápad vznikl již před více než rokem a inspirací nám byly kufříky, které dostávají miminka při odchodu z porodnice. Cílem projektu bylo obdarovat naše klienty, kteří jsou často neprávem opomíjenou skupinou. Chtěli jsme, aby balíček klientům nejen udělal radost, ale obsahoval praktické maličkosti, které mohou využít při příchodu domů nebo do jiného sociálního zařízení. Z prvních reakcí našich klientů je zřejmé, že myšlenka splnila svůj účel – potěšit naše klienty, kteří jsou v těžké zdravotní a často i životní situaci, a věnovat jim praktické předměty denní potřeby. Velké díky patří společnostem Lékárna AGEL a Perfect Distribution za spolufinancování projektu,“ říká Bc. Veronika Dostálová, členka správní rady Nadace AGEL. Hodnota jednoho balíčku činí 500 korun. Balíček pohody v podobě praktické taštičky obsahuje drobnosti pro potěšení, posílení imunity i rychlou první pomoc v běžném životě. Klienti Sociálních služeb a pacienti oddělení následné péče ve zmiňovaných zdravotnických zařízeních neskrývali radost a dojetí z neočekávaného dárku. 

BALÍČKY ZVÝŠILI BEZPEČNOSŤ, PODPORILI IMUNITU A POTEŠILIPACIENTOV SENIOROV 
S cieľom pomôcť hospitalizovaným seniorom v zdravotníckych zariadeniach Skupiny AGEL SK prišla NADÁCIA AGEL s originálnym projektom určeným práve pre týchto pacientov. Pripravila 1000 kusov Balíčkov pohody, kde je všetko, čo pacient, senior potrebuje a nemusí sa trápiť tým, kde a ako si veci zadováži. Momentálna pandemická situácia výrazne postihla seniorov, ktorí najviac pociťujú samotu bez možnosti osobného kontaktu s rodinou a priateľmi. Na základe ich aktuálneho zdravotné stavu nemajú mnohí ani možnosť si zabezpečiť všetko potrebné. O to horšie, ak sa ocitnú v nemocnici v súvislosti s dlhodobejšími diagnózami. 

NADÁCIA AGEL pripravovala tento originálny projekt pre seniorov už od minulého roka. „Zámerom bolo obdarovať seniorov predovšetkým na oddeleniach dlhodobo chorých v deviatich zdravotníckych zariadeniach skupiny AGEL SK „Balíčkom pohody“, ktorý slúži pre potešenie, zvýšenie bezpečnosti a tiež podporu imunity. V zhoršenej epidemiologickej situácii v čase pandémie sme smerovanie našej pomoci pre seniorov urýchlili. NADÁCII AGEL sa podarilo pripravovaný projekt dokončiť a v krátkom čase doručiť balíčky do Nemocnice AGEL Levice, Nemocnice AGEL Košice-Šaca, Nemocnice AGEL Zlaté Moravce, Nemocnice AGEL Zvolen, Nemocnice AGEL Komárno, Nemocnice AGEL Bánovce, Nemocnice AGEL Handlová, Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra Kežmarok a Fakultnej nemocnice s poliklinikou Skalica ,“ uviedla predsedkyňa správnej rady NADÁCIE AGEL Mgr. Iveta Chreneková. 

Balíček pohody obsahuje vitamíny, doplnky výživy, liečivý čaj, ochranné rúško a drobné zdravotnícke pomôcky. „Rozmýšľali sme, ako byť v čase pandémie nápomocní čo najviac, starostlivo sme tiež zvažovali obsah balíčka a praktické využitie každej jednej maličkosti, ktorú sme do obsahu vložili. Potešili nás tiež prvé fotografie z doručenia balíčkov a z odovzdávania seniorom. Naša pomoc pre tých najzraniteľnejších, pre hendikepovaných, seniorov a deti je v súčasnej dobe pre nás prioritou, veľkou radosťou a tiež našou motiváciou do budúcnosti,“ dodala Chreneková. NADÁCII AGEL s vecnými darmi a financovaním projektu pomohla spoločnosť Repharm, ktorá je prevádzkovateľom Lekární AGEL a spoločnosť Perfect Distribution, bez ktorých by nebolo možné projekt pripraviť.