Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice získala nejmodernější rentgenový přístroj

10. 8. 2022

Velkou výhodou nového skiagraficko-skiaskopického zařízení je kvalita zobrazení a rozlišovací schopnost.

Text: Bc. Lucie Drahošová / Foto: Ing. Barbora Žembová

Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice uvedla do provozu nový moderní skiagraficko-skiaskopický komplet s C-ramenem, který poslouží zejména k vyšetřování zažívacího ústrojí pacientů. Nový víceúčelový přístroj pro gastroenterologické oddělení nemocnice vyšel na téměř 15 miliónů korun a umožňuje jak statické, tak i dynamické zobrazování a záznam. Výhodou nového skiagraficko-skiaskopického systému Artis zee je především nižší dávka rentgenového záření pro pacienta i ošetřující personál, díky čemuž je vyšetření daleko šetrnější k organismu. Zároveň je přístroj ve srovnání s předchozím zařízením, které již dosluhovalo, daleko spolehlivější, rychlejší a přesnější.

„Velkou výhodou nového skiagraficko- -skiaskopického zařízení je kvalita zobrazení a rozlišovací schopnost. Digitální obraz je velice přesný jak v reálném čase, tak ze záznamu. To umožňuje snazší diagnostiku. Navíc jeho pořízení netrvá více než dvě vteřiny, což je příjemné pro pacienty i zdravotnický personál, a umožňuje to kvalitní vyšetření i u neklidných pacientů a nepříjemných vyšetření. Nemluvě o tom, že digitální snímek nebo dokonce i videonahrávka je ihned k dispozici v počítačovém systému pro všechny zainteresované lékaře, takže v případě potřeby jej může mít kdokoliv okamžitě k dispozici,“ říká MUDr. Michal Štěpán, lékař gastroenterologického oddělení Nemocnice AGEL Ostrava-Vítkovice.

Na novém přístroji značky Siemens je možno provádět například vyšetření či zákroky na jícnu, zákroky na žlučových cestách či pankreatu, vyšetření trávicí trubce, ale i střev. Mimo to může přístroj ve vítkovické nemocnici sloužit i k logopedickým účelům, a to konkrétně k provádění videofluoroskopických vyšetření u polykacích poruch dospělých i dětí. „Veškerá vyšetření i zákroky přitom budou probíhat pomocí snadno ovladatelného přístroje s maximálně kvalitní zobrazovací schopností, takže očekáváme, že zákroky budou rychlejší a maximálně přesné. To ocení jak pacienti, tak i my zdravotníci,“ uzavírá MUDr. Michal Štěpán s tím, že ročně bude moci výhod nového skiagraficko- -skiaskopického přístroje využít tisícovka pacientů nejen z Ostravska, ale i dalších blízkých okresů.