AGEL Diagnostické centrum

Byla to doba temna, říká o své diagnóze paní Marcela

10. 7. 2023

„Měla jsem problémy s kojením a byla jsem následně poslána na vyšetření, během kterého lékaři zjistili, že příčinou je rakovina prsu.“

Marcela Drienovská je maminkou pětiletého syna a stejnou dobu také onkopacientkou v péči odborníků Komplexního onkologického centra Nemocnice AGEL Nový Jičín. Až do svého mateřství žila aktivní život, dodržovala zdravý životní styl a nic nenasvědčovalo tomu, že v jejím těle roste agresivní HER-2 pozitivní nádor. „Ve 40 letech přišlo vytoužené dítě a závažná diagnóza mě zastihla v době, kdy jsem prožívala své nejšťastnější období v životě. Měla jsem problémy s kojením a byla jsem následně poslána na vyšetření, během kterého lékaři zjistili, že příčinou je rakovina prsu. Po kompletním vyšetření zněla celková diagnóza tak, že mám rakovinu ve 4. stádiu, tedy rakovina prsu s metastázemi v kostech.

Byl to pro mě obrovský šok,“ svěřila se Ing. Marce Drienovská. „Nazvala bych to dobou temna. V hlavě jsem měla plno otázek, byl jsem ochromena strachem, v noci jsem nespala a plakala, chodila si hladit své spící tříměsíční dítě, ať si ho ještě užiji, dokud mohu. Bolelo mě srdce při představě, že bych měla umřít. Byla jsem naprosto zoufalá,“ pokračuje. Měsíc od biopsie zahájila Marcela Drienovská komplexní onkologickou léčbu, chemoterapii a biologické léčby, a již po 7 měsících byla dosažena remise. „Operaci a ozařování jsem nakonec nepodstoupila, nebyly zapotřebí.

V biologické léčbě pokračuji až dodnes a letos v březnu to bylo přesně 5 let. Přestože mi byl přiznán invalidní důchod, podařilo se mi zvyknout si na léčebný režim a opět nastoupit do práce, která mi umožňuje zvládat péči o dítě,“ těší pacientku novojičínského onkologického centra. Marcela Drienovská podstupuje v rámci biologické léčby duální blokádu receptoru HER-2, která je od dubna letošního roku, díky rozšíření úhrady, hrazena zdravotními pojišťovnami již pro pacientky v časných stádiích nemoci.

✒ MGR. ADAM KLESL