Nemocnice AGEL Šternberk

Šternberští ortopedové implantují umělou chrupavku do kolenního kloubu

2. 3. 2023

Po rekonvalescenci může být přehojení k nepoznání od zdravé chrupavky.

Lékaři ortopedického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk úspěšně využívají metodu na implantaci syntetické náhrady chrupavky do kolenního kloubu. Tato metoda je využívána hlavně u mladších pacientů a po zahojení nezanechává žádné omezení. Umělá chrupavka je přirozený polymer, který se vkládá do připraveného lůžka v koleni, které je předem jemně navrtáno. Poté dochází k sekreci zárodečných buněk, které se zachytí v nosiči umělé chrupavky, po čase dochází k prohojení a vytvoření nové vrstvy chrupavky. „Výkon je možno provést pouze pokud je defekt v chrupavce ohraničený zdravou chrupavkou, pro realizaci výkonu existují velmi přísná kritéria.

Umělá chrupavka se používá zejména u mladších pacientů. Po rekonvalescenci může být přehojení k nepoznání od zdravé chrupavky. Tato operační metoda je velmi přínosná pro pacienta, v budoucnu je schopen prakticky naprosto běžné zátěže bez omezení,“ uvádí MUDr. Martin Kubica MBA, primář ortopedického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk a dodává, že opakem této metody je endoprotéza, která je však definitivní řešení artrózou poškozeného kolena, a to zejména u starších pacientů. S touto metodou mají lékaři mnohaleté zkušenosti. MUDr. Ondřej Hons, zástupce primáře ortopedického oddělení šternberské nemocnice, dokonce prezentoval tuto metodu na kongresu v Londýně. Existují dvě možnosti jak usadit umělou chrupavku do kolenního kloubu. „Vkládat implantát můžeme jak artroskopicky, tak z malého otevřeného přístupu. Vše záleží na velikosti poškození chrupavky. Pacient má po operaci přechodně ortézu, poté se postupně rozcvičuje a po několika týdnech je schopen běžné zátěže,“ popisuje MUDr. Martin Kubica MBA.

Velmi vítanou výhodou tohoto zákroku je fakt, že po úplném zahojení, které trvá v řádu měsíců, má pacient možnost absolvovat plnou zátěž bez jakéhokoliv omezení. Tento zákrok je plně hrazen zdravotní pojišťovnou, takže pacient není nijak finančně zatěžován. V případě splnění všech podmínek a kritérií nemusí pacient dlouho čekat na termín zákroku. Vše se cíleně plánuje na základě předchozích vyšetření. Výkony jsou ale nepříliš frekventované vzhledem k velice přísným indikačním kritériím pro použití umělé chrupavky. ✒ MICHAELA ČÍŽKOVÁ  MAGDALENA HLOBILOVÁ