Nemocnice AGEL Řičany

Ortopedi Nemocnice Říčany provedli unikátní operaci chrupavky

7. 4. 2021

V říčanské nemocnici odoperovali pomocí této metody již tři pacienty z celkového počtu asi 30 výkonů v celé České republice.

Text: Ing. Tomáš Želazko / Foto: Ing. Veronika Masaryková

Ortopedi z Nemocnice AGEL Říčany jako jedni z prvních v České republice úspěšně provedli operaci náhrady chrupavky kolenního kloubu metodou GraftNet firmy Arthrex. Operační metoda je indikována u ohraničených defektů chrupavky velkých kloubů končetin, nejvíce u kloubu kolenního, a to u mladých pacientů bez známek artrózy. V říčanské nemocnici odoperovali pomocí této metody již tři pacienty z celkového počtu asi 30 výkonů v celé České republice. Výkon se provádí artroskopicky či otevřenou metodou v jedné době s primární revizí kloubu.

Léčba je postavena na základním faktu, že poškozená chrupavka se v dospělém lidském organismu nedokáže sama plně obnovit. „Principem je odběr pacientovy chrupavky z nezátěžové zóny operovaného kloubu do speciálního systému, z něhož je pak chrupavka, po smíchání s pacientovou plazmou a tkáňovým lepidlem, ihned aplikována do defektu a ten je touto suspenzí vyplněn,“ říká primář ortopedie Nemocnice AGEL Říčany MUDr. Filip Svatoš s tím, že operace je určena zejména mladším lidem, kteří si při různé činnosti způsobili defekt chrupavky. „Jsem přesvědčen, že tato metoda přinese pacientům s defekty chrupavky velkou šanci vrátit se k aktivnímu pohybu a ušetřit si řadu operací,“ doplnil primář. 

Speciální suspenze pacientovy vlastní chrupavky z nezátěžové zóny kloubu, PRP a tkáňového lepidla může pomoci lidem s defektem chrupavky, kde v kloubu jinak bez poničené okolní chrupavky je v poškozeném místě obnažena subchondrální kost bez chrupavky. Pohyb je velmi bolestivý, návrat k normálnímu pohybu prakticky nemožný. Operovat lze jen defekty do určité velikosti, pacient také musí být relativně mladý, doporučuje se mezi 18 až 45 lety věku. Důležitou roli pro úspěch metody má i celkový stav a stabilita kloubu. Pro optimální výsledek metody je nutné zároveň ošetřit i ostatní patologie v kloubu jako třeba vazy, menisky, patelofemorální obtíže. Podle primáře se není třeba zákroku obávat. Trvá asi 45 minut a suspenze je vložena či doslova přilepena na místo defektu.

„Délka výkonu je modifikována i výše uvedenými přidruženými poškozeními, které zároveň řešíme. Za šest týdnů od operace se suspenze přihojí k pacientově kosti a zacelí původní defekt. Za šest až osm měsíců se pacientům umožňuje i návrat ke kontaktním sportům. Kolo a plavání je naopak součástí rehabilitačního procesu započatém šest týdnů od operace po odložení berlí a ortézy,“ vysvětlil primář. Jedním z prvních pacientů operovaných touto metodou byl v říčanské nemocnici rodák z Třince Martin Gomola, který nyní žije v obci Vatěkov poblíž Konopiště. Po úrazu kolene byl před rokem na operaci menisku.

„Vždy jsem rád sportoval, ale po úraze kolene i následné operaci bolesti přetrvávaly a nemohl jsem dělat sport naplno. Proto jsem se rozhodl, že podstoupím implantaci chrupavky v jedné době s plastikou předního zkříženého vazu, protože bych rád zase bez omezení sportoval. Věřím, že tento zákrok mi v mých snech pomůže,“ řekl těsně po operaci pan Gomola, který se před úrazem věnoval amatérskému lyžování a freeride (způsob jízdy, který se používá u mnoha adrenalinových sportů většinou pro jízdu mimo běžně užívané, upravené a vyznačené terény). „Všechny tyto sporty i běhání byly pro mě nyní problematické. Jediný sport, při kterém jsem neměl bolesti, byla jízda na kole,“ dodal.