Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí

Pacienty se srdeční arytmií začali jako první v kraji léčit katetrovou ablací pomocí pulsního pole

8. 2. 2023

Oproti jiným metodám umí tato léčba zákrok výrazně urychlit, a to asi na polovinu současné délky.

Jako první pracoviště v Moravskoslezském kraji zařadila v loňském roce Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí do portfolia nabízených výkonů také ablaci pomocí pulsního pole. Jedná se o revoluční léčbu poruch srdečního rytmu, a to především fibrilace síní, která pracuje na zcela jiném principu, než dosud používané termické metody. Používány jsou velmi krátké, mikro až nanosekundové pulsy s vysokým napětím, které způsobují smrt srdečních buněk zodpovědných za vznik arytmie.

Nemocnice investovala do kompletního pulsního systému téměř dva milióny korun. „Při výkonu používáme jak speciální katetr s firemním názvem „Farawave“, tak zdroj pulsní energie „Farastar„. Celý kompletní pulsní systém se jmenuje „Farapuls“ a jeho pořizovací cena jsou necelé dva milióny korun. Oproti jiným metodám umí tato léčba zákrok výrazně urychlit, a to asi na polovinu současné délky. Působení na srdeční buňky je cílenější a rovnoměrnější, účinnost je tedy vyšší a je menší pravděpodobnost opakovaných zákroků. Pulsní léčba nepůsobí na jiné tkáně v okolí, jako jsou například brániční nerv a jícen, nehrozí tak jejich poškození a zvyšuje se bezpečnost zákroku. Všechny tyto vlastnosti jsou pro pacienta jednoznačně obrovským benefitem,“ přibližuje MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., vedoucí lékař elektrofyziologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

První pacienti byli v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí léčeni touto metodu na konci listopadu loňského roku a postupně bude nabízena všem vhodným pacientům. „Ročně by mohlo ablaci pulsním polem na našem pracovišti podstoupit okolo 150 až 200 pacientů,“ odhaduje MUDr. Chovančík s tím, že by se tento výkon mohl postupně zařadit mezi ostatní ambulantně prováděné metody. ✒ LUCIE DRAHOŠOVÁ  ADAM KNESL