Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí

Na Podlesí dokončili modernizaci arytmologických operačních sálů

3. 5. 2021

Zmodernizované arytmologické pracoviště je zaměřeno na léčbu nemocných s poruchami srdečního rytmu, které zde odborníci léčí pomocí miniinvazivních léčebných metod.

Text: Mgr. Radka Miloševská / Foto: Marcela Šimandlová

Druhou etapu rekonstrukce arytmologických sálů dokončila Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí. Projekt, který byl rozdělen do dvou fází, si vyžádal celkovou investici ve výši 25 miliónů korun a zahrnul jak stavební úpravy, tak pořízení nejmodernějšího přístrojového vybavení. První etapa projektu probíhala v třinecké nemocnici AGEL v Podlesí již vloni na jaře, kdy modernizací prošel první ze dvou arytmologických sálů. Stavebními úpravami tehdy prošly sálové prostory a starší rentgen Omega byl nahrazen novým moderním vybavením firmy Siemens. „Díky stavebním úpravám vzniklo již vloni také nové pracovní centrum biomedicinských techniků. Tento prostor je využíván rovněž ke studijním a školícím účelům. Umožňuje tak bezpečné, a přitom přehledné sledování výkonů stážistům a dalším zdravotnickým pracovníkům, kteří se k nám jezdí vzdělávat a školit na různé typy výkonů,“ říká vedoucí lékař arytmologie Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí MUDr. Jan Chovančík, Ph.D. 

Druhá fáze rekonstrukce elektrofyziologických sálů byla zahájena těsně před Vánoci loňského roku a trvala 8 týdnů. „Abychom nemuseli výrazně omezovat provoz, byla tato etapa naplánována cíleně na konec roku, kdy dochází každoročně k vánočnímu omezení plánovaných výkonů. V dalším období byl pak redukovaný provoz dán spíše celkovými proti-covidovými opatřeními. Samozřejmě akutní a neodkladné výkony byly prováděny během celé doby,“ doplnil MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., s tím, že druhá fáze rekonstrukce byla podobně jako ta první pojata komplexně. Hlavním cílem byla výměna rentgenu, kdy starší přístroj z roku 2008 nahradil moderní Artis zee od firmy Siemens. 

Součástí projektu byly také další stavební úpravy, při kterých byly provedeny rekonstrukce podlahových skladeb. Kompletně byly rozebrány a následně vytvořeny stropové podhledy pro nový rentgenový přístroj a jeho komponenty. Ve stropu je také moderní LED osvětlení. Nové RTG přístroje jsou na vyšší technologické úrovni než předchozí modely, jsou také bezpečnější a umožňují provádět výkony při nižší dávce ionizačního záření. „Na celé modernizaci mne nejvíce těší, že se rekonstrukcí obou sálů a přilehlých prostor podařilo vytvořit moderní pracoviště, které kvalitou odpovídá současné době. Také mne těší to, že celá modernizace proběhla zcela bez problémů a bez časové prodlevy a také, že při ní nebyl narušen provoz ostatních katetrizačních laboratoří, které jsou umístěny v těsné blízkosti,“ sdělil doktor Chovančík. 

Zmodernizované arytmologické pracoviště je zaměřeno na léčbu nemocných s poruchami srdečního rytmu, které zde odborníci léčí pomocí miniinvazivních léčebných metod, které neustále rozvíjejí. „Ročně implantujeme asi 750 trvalých kardiostimulátorů a implantabilních kardioverter-defibrilátorů a provádíme více než 500 katetrizačních ablací, včetně složitých komplexních ablací, které jsou vyhrazeny jen na určitá centra v České republice. Také jsme v roce 2020 zavedli do praxe dvě nové metody, a to implantaci speciálních kardiostimulátorů, které nepotřebují ke své funkci klasické stimulační elektrody, a dále také speciální stimulační metodu, která je vhodná pro určitou skupinu pacientů, tzv. hisovskou stimulaci,“ uzavřel vedoucí lékař, s tím, že i letos zde budou obohacovat léčebný repertoár o nové metody.