Nemocnice AGEL Nový Jičín

Služby ambulance chronických ran v Novém Jičíně využívá okolo 25 pacientů měsíčně

9. 8. 2022

Ambulance chronických ran v Nemocnici AGEL Nový Jičín pomáhá pacientům, které trápí dlouhé hojení.

Text: Bc. Lucie Drahošová / Foto: Martin Janík

Lidé s nehojící se ránou po operaci či po úrazu, lidé s dekubity, ale třeba i bércovými vředy – to je nejběžnější přehled pacientů ambulance chronických ran, kterou již sedmým rokem provozuje Nemocnice AGEL Nový Jičín. Léčba v této ambulanci bývá obvykle „během na dlouhou trať“, což ale nemění nic na její významnosti nebo míře radosti a úlevy, kterou přináší svým pacientům. Ti se mnohdy dostávají do ambulance po měsících samoléčby či provizorní léčby, kdy již ve zlepšení ani nedoufají.

„Práce s chronickými ránami je o velké trpělivosti. Pacienti, kteří k nám přicházejí, mají často defekty již řadu let, a je jasné, že tento stav nemůžeme změnit během dne ani týdne. Velké většině ale umíme pomoci, a jejich radost je pak neskutečná,“ popisuje Bc. Renáta Kašubová, zdravotní sestra z ambulance chronických ran Nemocnice AGEL Nový Jičín, s tím, že i ona sama měla z dlouhého procesu hojení smíšené a frustrující pocity. „Do ambulance chronických ran jsem nastoupila po 15 letech práce na ARO, kde se stav pacientů měnil v reálném čase a výsledky byly jasně viditelné.

Při léčbě chronických ran jsem ze začátku byla netrpělivá a zklamaná, že výsledky nejsou vidět. Vytrvalost ale nakonec vždy přinesla své ovoce,“ doplnila Renáta Kašubová. Služby ambulance chronických ran v novojičínské nemocnici využije okolo 25 pacientů měsíčně, přičemž nejčastěji jde o pacienty po operaci, s rozpadlými operačními ránami, které se po komplikacích hojí již napodruhé (například po infekci při původním hojení). Další velkou skupinu klientů pak tvoří lidé s bércovými vředy a dekubity.

K léčbě chronických ran přitom mají zdravotníci k dispozici celou řadu specializovaných preparátů i technik. „Metodu hojení volíme vždy podle typu rány. Základními prostředky jsou specializované preparáty k terapii vlhkého hojení – oplachové roztoky, gely, med, algináty, hydrokoloidy, polyuretany, kolagen. Ve velké míře využíváme ale třeba také metodu podtlakové terapie, kterou pacientům aplikujeme i na domácí léčbu. Jedná se o přístroj, který odsává sekreci z rány, čistí a dopomáhá k rychlejší granulaci defektu,“ prozrazuje Bc. Renáta Kašubová s tím, že v plejádě možností se nachází různá řešení pro různé typy pacientů.

Nikdo by proto neměl na své nehojící se rány rezignovat, ale naopak se ideálně co nejdříve obrátit na odborníky, právě v ambulanci chronických ran. Zájemci o léčbu chronických ran v novojičínské nemocnici se mohou obracet na telefonní číslo 556 773 228, a to každé pondělí a čtvrtek od 9 do 14 hodin.