Nemocnice AGEL Český Těšín

Skupinová cvičení pacientů se osvědčila, zvedají jim náladu

2. 11. 2023

Pacienti v Nemocnici AGEL Český Těšín berou tuto formu rehabilitace také jako společenskou událost. Někteří klienti mohou při cvičení poznat nové známosti, někteří se zase motivují navzájem. Pacienti si tímto způsobem udržují kondici a zlepšují mobilitu.

Pravidelný pohyb je důležitý i pro nemocné starší lidi. Zdravotní přínos různých cvičení je nezpochybnitelný, pokud se o člověka starají odborníci. Cvičení pod jejich vedením zlepší kondici. Ovšem není-li vedeno správně, může také ublížit. V Nemocnici AGEL Český Těšín již před 15 roky zavedli pod vedením odborníka skupinová cvičení pro pacienty na Odděleních Následné péče a Odborné ošetřovatelské péče, a s výjimkou pandemie, pravidelně cvičí od té doby dvakrát až třikrát týdně. Díky těmto cvičením se zlepšila kondice stovkám pacientů.

„Na těchto dvou odděleních provádíme v naší nemocnici pravidelnou rehabilitaci. Pro zefektivnění cvičení a lepší motivaci pacientů jsme do terapie zařadili také skupinová cvičení, která provádíme na každém z oddělení dvakrát až třikrát v týdnu zhruba 30 až 40 minut,“ říká vedoucí cvičení Mgr. Milosz Gawin s tím, že v závislosti na schopnosti pacientů se na cvičení může sejít až 10 klientů najednou. „Ne vždy se však kapacita naplní, jelikož na našich odděleních máme i těžší stavy. Ale pacienti po mozkové mrtvici, po amputacích končetin, po infarktu se těchto cvičení také zúčastňují,“ doplnil. Pacienti berou tuto formu rehabilitace také jako společenskou událost. Někteří klienti mohou ve cvičících prostorech poznat nové známosti, někteří se zase motivují navzájem. Pacienti si tímto způsobem udržují kondici a zlepšují mobilitu.

Na skupinové cvičení si musejí dojít – někteří v chodítku, takže to mají i s nácvikem chůze. „Důležité je také, jakou má pacient náladu, kolik má síly, jak se cítí – vše má vliv na cvičení. Někdy tak nejde jen o stoprocentní cvičení, pacienti potřebují psychickou podporu, takže během cvičení se společně zasmějeme, pobavíme se,“ sdělil vedoucí cvičení. Cvičit správně a přesně znamená především cvičit spíše pozvolna než uspěchaně. Druhy cvičení se mění podle zdravotního stavu pacienta a toho, co je schopen zvládnout. Ke cvičení se používá řada různorodých pomůcek jako například činky, pásky, polštářky, deky, pytle, gumy na Smíškův systém, velké míče, tenisáky. „Většinou cvičíme společně jeden cvik, ale ne všichni jej kvůli různým omezením zvládnou na sto procent. Někteří si různě vypomáhají a snaží se cvik za každou cenu udělat,“ sdělil Milosz Gawin.

V minulosti se pacientka Marie S. věnovala pohybu pravidelně. Naposledy cvičila na Československé spartakiádě v roce 1975 v Praze, poté se jí narodily děti, takže kvůli rodině přestala. „Těším se zde na každé cvičení, jsem sice po něm unavená, ale přijdu aspoň na jiné myšlenky. Nejvíce mne baví cvičení s míčkem,“ řekla pacientka, která se po měsíčním pobytu v nemocnici chystá do domácího léčení v jedné obci na Třinecku. „Budu se snažit cvičit i doma, už jsem se informovala i na cvičení babek v místním Sokole,“ dodala s úsměvem. Při příznivém počasí se pacientům českotěšínské nemocnice otevírají širší možnosti rehabilitace. Mají totiž možnosti rehabilitačního cvičení v nemocničním parku. Pro klienty v areálu nemocnice jsou tři trasy pro trénink chůze: I. okruh 355 metrů, II. okruh 510 metrů a III. okruh 670 metrů.

Klienti však nemusí využít pouze vytyčené okruhy k chůzi, pokosený trávník nabízí široké spektrum využití. „Naši terapeuti organizují skupinová cvičení místo v tělocvičnách v parku. Máme možnost cvičit SM systém, cvičení na balonech, ale i klasické rehabilitační cviky, kdy si pacienti přinesou karimatky a nepotřebují lehátka. Sluníčko pacienty nabíjí energií a po takovém cvičení pak odcházejí pacienti plni sil,“ uvádí Mgr. Alfréd Heckel, vedoucí fyzioterapie a ergoterapie v nemocnici. Pro trénink chůze mají v parku také proprioceptivní chodník, kdy si mohou pacienti trénovat své nohy naboso, a tím prospět své páteři. „Máme také kromě travnatých rovinek také prostor s lehce členitým terénem, a to bosé nohy ocení. Nemocniční zahradu však využíváme především k relaxaci a relaxovat zde chodí pacienti ze všech oddělení, a pokud nedojdou sami, vyveze je personál na vozíčku,“ dodal Alfréd Heckel.

✒ ING. TOMÁŠ ŽELAZKO  MGR. ALFRÉD HECKEL