Lékárna AGEL

„Létající lékárník“ není pohádková postava. Pomáhá všude, kde je třeba

25. 9. 2023

PharmDr. Adam Bielesz je pro Lékárny AGEL zárukou toho, že žádná pobočka nezůstane bez výpomoci a za každých okolností bude pro zákazníky otevřená.

Málokdo možná tuší, že by ho jeden lékárník mohl obsloužit v jedné lékárně a hned druhý den v jiné lékárně o desítky kilometrů dál. Přesně to se vám ale může stát s Adamem Bieleszem, který v rámci Lékáren AGEL působí jako tzv. „létající lékárník“. Přesouvá se do těch lékáren, kde je potřeba zabezpečit zachování plného provozu. Výpadek by mohl nastat například z důvodu dovolených, nemocí nebo jiných plánovaných aktivit především vysokoškolsky vzdělaných farmacutů, kteří jediní mohou vydávat léky předepsané lékařem na recept.

V čem spočívá práce létajícího lékárníka?

V podstatě se neliší od práce „běžného“ lékárníka – zahrnuje výdej léků na recept i bez receptu, konzultace, řešení lékových chyb a další činnosti spojené s chodem lékárny – s tím rozdílem, že nejsem spojen s jednou lékárnou. Vypomáhám, kde je to zrovna třeba, takže se může stát, že jsem každý den v jiné lékárně.

Která z pozic v provozu lékárny je vám nejbližší?

Je to asi ta činnost, kterou dělám nejčastěji, a tou je výdej na recept, tedy pozice lékárníka. Zahrnuje to komunikaci s pacienty, kterých potkávám celou řadu, řešíme různé zdravotní i nezdravotní problémy, a to mě baví. Asistenti nemohou vydávat léky na recept, proto je pro provoz lékárny klíčovou pozicí lékárník a v období jejich dovolených nebo nemocí právě je zastupuji nejčastěji.

Kolika lékárnám takto pomáháte?

Za těch pár let, co pracuji pro Lékárny AGEL, jsem už byl v asi 20 lékárnách, ale jsou lékárny, ve kterých bývám jen jednou dvakrát ročně. A situace se mění stále, lékárníci odchází, noví přichází, mají dovolené, nemocenské… 

Trvá vám se „zaběhnout“, když dorazíte do nové lékárny?

Většinou spoléhám na šikovné kolegy, kteří mi vždy poradí a pomůžou, i když je pravda, že uložení sortimentu v našich lékárnách je částečně shodné a má podobnou logiku. A mám zkušenost, že mě v lékárně rádi vidí, když přijedu na výpomoc, což je další výhodou mé pozice. 

Kolik toho měsíčně nebo týdně najezdíte?

Služebně najezdím okolo 2500 km měsíčně. Většina Lékáren AGEL je na severní Moravě, kde také bydlím, takže denní trasy nejsou tak dlouhé, ale často vypomáhám například v Praze nebo Zlatých Horách, a to je cesta delší.

Čím si krátíte čas na cestách?

Jeden kolega mě přivedl k poslouchání audioknih, poslouchám taky audioverzi časopisu, někdy poslouchám podcasty, pustím si taky zprávy, takže spíš mluvené slovo, abych se vyhnul opakujícím se reklamám v rádiu.

Máte svou oblíbenou lékárnu, kam se vždycky těšíte?

To se asi nedá říct, každá lékárna je něčím specifická, a to mě na této práci taky baví – že se potkávám s různými lidmi, že se částečně vyhnu rutině a má pracovní náplň je tak různorodá. 

Nestalo se vám někdy, že by se zákazníci divili, že vás potkali ve dvou lékárnách vzdálených i stovky kilometrů?

Zákazníci možná v rámci jednoho města, ale častěji se to stává s obchodními zástupci farmaceutických firem, kdy se opravdu potkáváme po celém regionu. Ze začátku se divili, teď už se na sebe chápavě usmíváme.

✒ BC. MICHAL BERNÁTH  LÉKÁRNA AGEL