Lékárna AGEL

Klíčovým orgánem imunity jsou střeva

25. 3. 2022

Vedoucí Lékárny AGEL radí

Pokud jde o posilování imunity, existuje mnoho způsobů – od otužování a pravidelného pohybu, po změny jídelníčku a doplňování vitamínů (nejčastěji vitamínu C a D). Vzhledem k tomu, že 80 procent naší imunity je uloženo ve střevech, je důležité udržovat tento orgán v dobré kondici. Jak podporovat imunitu a správnou funkci střev, to prozradí vedoucí Lékárny AGEL Mgr. Martina Petrošová. 

Od narození naše střeva osidlují mikroorganismy, které zajišťují správný průběh trávení, ale také se výrazně podílejí na mnoha funkcích našeho organismu a mají příznivý vliv na celkové zdraví. Složení této střevní mikroflóry se v průběhu věku mění díky způsobu stravování, celkovému životnímu stylu nebo užívání léků. Naše tělo tyto mikroorganismy nevytváří, pro udržování rovnováhy a tedy i správné funkce střev je proto musíme doplňovat pomocí výživy.

„Zdraví trávicího traktu je zásadní pro správný vývoj a funkci imunity, neboť právě v této oblasti se nachází mikroorganismy významně ovlivňující náš imunitní systém. Jedním z hlavních určujících faktorů našeho střevního prostředí je samozřejmě jídlo, kterým můžeme výrazně ovlivnit zdraví našich střev,“ říká vedoucí Lékárny AGEL Martina Petrošová. Jestliže vaše tělo trápí nízká imunita, je možné, že střevní mikroflóra potřebuje pomoc. „Jedním ze způsobů, jak přirozeně podpořit svůj trávicí a imunitní systém, je konzumace fermentovaných potravin. Fermentace, nebo také kvašení, zvyšuje výživovou hodnotu potravin, přeměňuje složitější látky na jednodušší, a tím pádem činí některá jídla pro člověka stravitelnějšími. Zároveň kvašené potraviny doplňují tělu prospěšné bakterie, takzvaná probiotika.“ Mezi fermentované potraviny patří například jogurty, kysané zelí či okurky, zrající sýry, kefír nebo kimči. Je ale důležité mít na paměti, že fermentované výrobky nejsou zázračným všelékem, nýbrž jen oživením toho, co konzumujeme. A i v tomto případě platí, že je dobré dopřávat si všeho s mírou. Jejich nadměrná konzumace může naopak způsobit trávicí potíže.

„Jestliže je střevní mikroflóra narušena například užíváním antibiotik, je vhodné pro jejich rychlou obnovu pořídit v lékárně probiotika a prebiotika. Nejvhodnější je užívat je současně, protože prebiotika slouží jako potrava pro probiotické baktérie. Mnozí výrobci již nabízí obojí v jednom přípravku ve formě kapslí nebo v tekuté formě, která je vhodná i pro malé děti. Probiotika ve formě kapslí či tablet mají oproti fermentovaným potravinám tu výhodu, že díky technologii výroby jsou odolnější vůči antimikrobnímu působení žaludečních šťáv, a tak se bezpečně dostanou až do střev,“ radí další možnosti lékárnice. Dobrý stav střevní mikroflóry je přitom důležitý hned z několika důvodů. Střevní mikroflóra brání růstu patogenních druhů mikroorganismů, ale také má vliv na tvorbu hormonů a neurotransmietrů, které ovlivňují naši náladu. Měli bychom proto pečlivě dbát na to, aby se v našich střevech udržovalo „zdravé prostředí“.