Lékárna AGEL

Začátek školního roku přináší dětem nachlazení, ale i zažívací potíže ze stresu.

16. 11. 2021

Pomohou bylinky i vitamíny, ale třeba i zdravější svačinka

Začátek školního roku je pro lékárníky tradičně obdobím, kdy jejich rady vyhledávají rodiče školáků různého věku, ale také sami dospělí, kteří se potýkají se zdravotními problémy spojenými s podzimním ochlazením. Řadu komplikací spojených s návratem dětí do kolektivu lze ale podle odborníků řešit včas a zabránit tak zhoršení zdravotního stavu. Kýchání, rýma, kašel nebo zvýšená teplota a virózy – každoroční výčet onemocnění, na která hledají lidé radu u lékárníka, a která trápí děti i dospělé. Počáteční příznaky lze vyřešit během pár dní.

„Pokud se jedná o počínající rýmu, je vhodné nasadit přípravky ve formě sprejů či kapek do nosu. Doporučuji začít se sprejem z mořské soli, nejlépe i s přídavkem mědi, který často zabrání propuknutí zánětu v nosní dutině a vyplaví nečistoty. Dojde-li k zabarvení hlenu a ucpávání nosu, pak jsou na řadě volně prodejné léčivé přípravky, které také snižují otok sliznice a uvolňují dýchání. Škrábání v krku může vyřešit včasné podání sirupu, u větších dětí je možná aplikace spreje nebo oblíbených cucacích pastilek. V případě, že se přidá teplota nebo se zhorší dýchací potíže, rozhodně je na místě navštívit lékaře,“ radí Mgr. Roman Staszko, vedoucí Lékárny AGEL v Novém Jičíně. 

Vlivem změny stravování se u některých dětí objevují zažívací potíže. Děti si doma stěžují na bolesti bříška, mohou trpět průjmem nebo zácpou. Jak pomoci v tomto případě? „U školáků je důležité začít u zdravých svačinek. Populární pochoutky typu chipsy, koblihy nebo úplně chybějící svačiny během dne zdravému bříšku neprospívají. Zařadíme raději žitný chléb, celozrnné pečivo, ovesné vločky v kombinaci se sýrem, tvarohem, šunkou či vejcem, nezapomínáme na zeleninu a ovoce,“ doporučuje lékárník. „Pro zmírnění trávicích potíží dopomáhá pravidelné užívání probiotik nejlépe v kombinaci s prebiotiky. Tyto „zdravé bacily“ vytvoří ve střevech vhodné prostředí, které podpoří nejen správné trávení, ale je důležité pro správnou funkci imunitního systému celého těla. Na zácpu či průjem vám v lékárně také nabídneme vhodné léčivé přípravky, pokud probiotika nestačí.

Je nutné dbát na pitný režim dítěte a doplnění iontů. Opět však je třeba včas ukončit samoléčbu a navštívit lékaře co nejdříve, aby nedošlo k dehydrataci organismu, nebo když se příznaky rychle zhoršují,“ dodává Mgr. Staszko. Časté dotazy lékárníci na podzim zaznamenávají i co se týká prevence celkové podpory imunity. Upozorňují však, že prevence je dlouhodobá záležitost, která souvisí s celkovou odolností organismu a způsobem života. „Důležitý je celkový zdravý životní styl, vyvážená strava a dostatek pohybu. Tělu však můžeme pomoci vitamínovými doplňky stravy, především s obsahem vitamínu C a D, ale můžeme zvolit i multivitamínové tablety, které se vyrábí pro děti ve formě gumových bonbónů. Lze také sáhnout po bylinkových preparátech například s obsahem hlívy ústřičné nebo echinacey,“ doporučuje lékárník Mgr. Staszko. 

Stává se ale, že rodiče přichází do lékárny pro radu v případech, že děti nemají žádné příznaky nemoci, ale z nějakého důvodu se přestanou těšit do školy, večer nemohou spát, trpí stresem. Pomůže i v tomto případě lékárna? „Rozhodně je na místě s dětmi o problému mluvit a vyloučit rozvinutí hlubšího psychologického problému například z důvodu šikany. Může se jednat jen o krátkodobý stres z odloučení od maminky a horší přizpůsobování se novému dennímu řádu. Na místě je především citlivá pomoc rodičů a dostatek pozornosti, lékárna může zmírnit stres meduňkovým čajem s medem nebo třezalkovými kapkami,“ uzavírá Mgr. Roman Staszko.